Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ - ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Με αφορμή ρεπορτάζ στον ηλεκτρονικό Τύπο (ethnos.gr) αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία στη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του Covid -19 o δικηγόρος και ...

πολιτευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τιτάνιες προσπάθειες για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού με την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ που τρέχει πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Με τους εμβολιασμούς να ξεπερνούν πλέον τους 100.000 σε καθημερινή βάση, χτίζεται πλέον ένα ανθεκτικό τείχος ανοσίας με το στόχο της απόλυτης προστασίας του 20% των πολιτών με την κάλυψη των δύο δόσεων μέχρι τα τέλη Μαΐου να δείχνει απόλυτα εφικτός και ρεαλιστικός.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι βέβαιος πως το Υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει την απόφαση του σχετικά με τη λειτουργία ενός ή δύο εμβολιαστικών κέντρων στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας μας με τη γείτονα Αλβανία, ώστε να εξασφαλιστεί η ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση των Ελλήνων μειονοτικών, ηλικιωμένων στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στο αγαθό του εμβολίου.

Με δεδομένο πως οι περισσότεροι από τους ομοεθνείς μας στην Αλβανία φέρουν και την ελληνική υπηκοότητα αλλά και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σε μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές να πληρώσουν τόσο το ποσό των 70 ευρώ κατ’ άτομο που απαιτείται στην Αλβανία για τη διενέργεια των σχετικών τεστ για την είσοδο στη χώρα μας όσο και τα σχετικά έξοδα μετακίνησης μέχρι το πλησιέστερο, εντός Ελλάδος, εμβολιαστικό κέντρο.

Πρόκειται για ένα απόλυτα δίκαιο αίτημα της ελληνικής μειονότητας, η ικανοποίηση του οποίου θα αποδείξει την έμπρακτη στήριξη και μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας, σε συνέχεια της εξαιρετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη διενέργεια εκατοντάδων rapid test στα χωριά της μειονοτικής ζώνης.»

  

Νίκος Καραγιαννακίδης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας - Α’ Θεσσαλονίκης




Δεν έγινε δεκτό από την ελληνική Πολιτεία το αίτημά τους να στηθεί εμβολιαστικός σταθμός σε ένα ή σε περισσότερα τελωνεία στα σύνορα.


Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, αφού δεν έγινε δεκτό από την ελληνική Πολιτεία το αίτημά τους να στηθεί εμβολιαστικός σταθμός σε ένα ή σε περισσότερα τελωνεία στα σύνορα. Τη διενέργεια εμβολιασμού στην Ελλάδα δικαιούται απόλυτα η συντριπτική πλειοψηφία των μειονοτικών στην Αλβανία, αφού σε ποσοστό 80%-90% έχουν και ελληνική υπηκοότητα.


Το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών, που είχε επιβάλει η Αλβανία για όσους μπαίνουν στο έδαφός της από την Ελλάδα, πλέον έχει αρθεί και οι μειονοτικοί μπορούν με περισσότερη ευκολία να μεταβαίνουν στη χώρα μας και να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των χρημάτων που πρέπει να καταβάλλουν, προκειμένου να θωρακιστούν υγειονομικά απέναντι στον κορονοϊό.

Ειδικότερα, προκειμένου να μπει κάποιος μειονοτικός στην Ελλάδα και να εμβολιαστεί, αρχικά και απαραιτήτως θα πρέπει να έχει κάνει τεστ, το οποίο στη γειτονική χώρα κοστίζει 70 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσει και τα έξοδα μετακίνησης, προκειμένου να μεταβεί στα Γιάννενα ή ακόμα και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγγενείς και θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το συνολικό ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο για τους Έλληνες της Αλβανίας, αφού τα εισοδήματα είναι πολύ περιορισμένα στη γειτονική χώρα και κυρίως για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία και αναγκάζονται να ζουν με πενιχρές συντάξεις.

«Όλοι μας οι μειονοτικοί έχουμε μπει σε μία σειρά και όταν είναι η ώρα μας, πηγαίνουμε να εμβολιαστούμε στην Ελλάδα. Δεν πηγαίνουμε μόνο στα Γιάννενα, που είναι πιο κοντά χιλιομετρικά σε εμάς, αλλά και όπου έχουμε συγγενείς στην Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει μία σημαντική επιβάρυνση για εμάς, αφού μόνο για το τεστ χρειαζόμαστε εβδομήντα ευρώ. Ωστόσο, αποτελεί μία έσχατη λύση ανάγκης, από τη στιγμή που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου σε κάποιο τελωνειακό σταθμό στα σύνορα», αναφέρει στο ethnos.gr o πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης στην Αλβανία «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης.

Η ιδέα της δημιουργίας εμβολιαστικού κέντρου στα σύνορα θα αποτελούσε μία πολύ ουσιαστική βοήθεια για τους Έλληνες της Αλβανίας. Το αίτημα, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό, διότι από την ελληνική Πολιτεία θεωρήθηκε ότι στα συνοριακά φυλάκια θα δημιουργηθεί συνωστισμός.

Πάντως, Έλληνες της Αλβανίας εμβολιάζονται και στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος της γειτονικής χώρας, με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Αυτό επιλέγουν και όσοι έχουν ελληνική υπηκοότητα, αλλά για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή άλλους, δεν μπορούν να μετακινηθούν και να εισέλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να εμβολιαστούν.

πηγή: ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου