Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Σχοινάς σε Βόζεμπεργκ: Πρέπει να ξαναφρεσκάρουμε τη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας - Η Ελλάδα δεν είναι μόνη

Με αυτό το μήνυμα απάντησε ο Έλληνας υποψήφιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, στην.....
ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση του διορισμού του.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μια δραματική αλλαγή των πραγματικών περιστατικών, με εκατοντάδες ανθρώπους να έρχονται και πάλι από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά και η αύξηση των ροών να είναι 200% από τον Μάιο μέχρι σήμερα.

Η κ. Βόζεμπεργκ στηλίτευσε τη στάση της τουρκικής πλευράς που εφαρμόζει πλημμελώς τη Συμφωνία ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εναρμονίζεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε πώς θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις προς την Τουρκία και εάν πρέπει η Ε.Ε. να δει τη Συμφωνία αυτή από μηδενική βάση ή να γίνουν τροποποιήσεις, που να δεσμεύουν αμφότερα τα μέρη να τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Ο υποψήφιος Έλληνας Αντιπρόεδρος παραδέχτηκε ότι η Ε.Ε πρέπει να «φρεσκάρει» τη Συμφωνία γιατί ορισμένες πλευρές της έμειναν εκκρεμείς παρά τα θετικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία φάνηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας, ενώ διασαφήνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί μόνη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Κύριε Σχοινά σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Θα αναφερθώ στη Συμφωνία-Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, που εδώ και τέσσερα χρόνια λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικά, μειώθηκαν σημαντικά οι ροές και μπορέσαμε να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο.
Πάρα ταύτα, τελευταία υπάρχει μια δραματική αλλαγή των πραγματικών περιστατικών. Δεκάδες άνθρωποι έρχονται από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά με την αύξηση των ροών να είναι 200% από τον Μάιο μέχρι σήμερα και αντιλαμβάνεστε ότι για τη χώρα μου, την Ελλάδα, που είναι χώρα πρώτης υποδοχής, η κατάσταση είναι δραματική και μη διαχειρίσιμη.
Η Τουρκία είχε αναλάβει την υποχρέωση στη Συμφωνία αυτή να αποτρέψει το άνοιγμα καινούριων οδών, καινούριων δρόμων και στη θάλασσα και στη ξηρά, να συνεργαστεί τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τις τρίτες χώρες. Φαίνεται ότι αυτό στην πράξη έχει προβλήματα.
Πώς αξιολογείτε τη λειτουργία της Συμφωνίας μέχρι σήμερα και αν πιστεύετε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία να υποχρεωθεί να τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας;»

Η δευτερολογία της κ. Βόζεμπεργκ:

«Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σας, όμως φαντάζομαι ότι και εσείς συμφωνείτε ότι η αλλαγή είναι δραματική τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει ένα καινούριο δεδομένο, υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση στη χώρα μας, που έχει μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, η οποία εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία. Με το δεδομένο που είπατε ότι θα ξαναδούμε τη Συμφωνία, θέλω να σας ρωτήσω, εάν θα τη δούμε από μηδενική βάση ή εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, κάποιες βελτιώσεις που να δεσμεύουν και τα δύο μέρη να τηρούν τις υποσχέσεις τους και τους όρους της Συμφωνίας αυτής;»