Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Γιατί το Facebook συνεργάζεται με απατεώνες;

Συχνά-πυκνά, το facebook διατυμπανίζει την πρόθεσή του να περιορίσει τα fake news, κάτι που γίνεται μόνο όταν τα fake news ενοχλούν την παγκόσμια ελίτ και τις αξίες της. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το facebook δυσκολεύεται. Όπως π.χ. με τις μούφες που κυκλοφορούν. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το εγκληματικό είναι ότι το facebook αναρτά....
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (!) ("χορηγούμενες" δημοσιεύσεις, όπως λέγονται), που αγγίζουν τα όρια της απάτης.
Οπότε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, αφού, για τις απάτες σε μια απλή δημοσίευση, μπορεί να ισχυριστεί ότι του ξέφυγαν, αλλά οι διαφημίσεις, πρώτα εγκρίνονται και μετά δημοσιεύονται.
Η συγκεκριμένη λοιπόν "χορηγούμενη" δημοσίευση, δηλαδή διαφήμιση, εγκρίθηκε από το facebook.

Υποτίθεται ότι μοιράζει voucher (κουπόνια) για τρόφιμα. Ξεκινά, με ένα προσχηματικό δήθεν ερωτηματολόγιο, στο οποίο δεν παίζει κανένα ρόλο η απάντηση του χρήστη! Ακόμη κι αν ο χρήστης δηλώσει ότι έχει εισόδημα 10.000 ευρώ το μήνα και ξοδεύει για τρόφιμα, λιγότερο από το 1%, η εταιρεία τον βγάζει επιλέξιμο!!! (αυτά τα λέμε για τους δικηγόρους των απατεώνων στην περίπτωση που θα θελήσουν να μας μηνύσουν. Επειδή το ΄χουμε ξαναδεί το έργο, έχουμε καταγράψει σε βίντεο όλη τη διαδικασία, με όλες τις πιθανές απαντήσεις, που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας "διαγωνισμός" και καμιά επιλογή. Όλοι οι χρήστες οδηγούνται απατηλά στη συμπλήρωση του κινητού τους, δήθεν ως επιλέξιμοι).

Φυσικά, το ερωτηματολόγιο είναι απολύτως προσχηματικό (και εδώ έγκειται νομικά η απάτη), αφού το ζητούμενο είναι το επόμενο βήμα: η συμπλήρωση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου του κορόιδου. Του κινητού φυσικά, γιατί στα σταθερά, δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα υψηλής χρέωσης. Για αυτό και το 69... είναι προσυμπληρωμένο.

Φυσικά λοιπόν, κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι απατεώνες, δηλαδή, οδηγεί κάπου που πρέπει ο χρήστης να συμπληρώσει τον αριθμό του κινητού του, νομίζοντας ότι θα διεκδικήσει κουπόνι τροφίμων αξίας 500 ευρώ (!). Πρέπει όμως, για να είναι περίπου καλυμένοι νομικά οι απατεώνες, να πατήσει και αποδοχή όρων.

Στους όρους, η εταιρεία γράφει με δυσνόητες για τις μάζες νομικές έννοιες την ουσία:
δίνεις τη συγκατάθεσή σου να σου στέλνουν 12 μηνύματα SMS το μήνα που χρεώνονται 2,08 το ένα. Στον επόμενο λογαριασμό του κινητού λοιπόν, ο αφελής χρήστης θα δει 25 ευρώ νταβατζηλίκι και μετά, όπως κάνουν όλοι, θα ουρλιάζει στις πωλήτριες της Vodafone, της Cosmote κ.λ.π. για το "κλέψιμο".

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις ευθύνες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και του κράτους, σε αυτή την ανάρτηση όμως θέλουμε να τονίσουμε τις ευθύνες του FACEBOOK, που είναι εν γνώσει του ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ.




To facebook αγνοεί τις καταγγελίες των χρηστών:

Τέλος, στη συγκεκριμένη δημοσίευση, εμφανίζεται το στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Λεωνίδας Βρεττάκος,  προφανέστατα εν αγνοία του, ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και ένα χρόνο από την εταιρεία ! Η δε φωτογραφία του "διαγωνισμού" είναι κλεμμένη από άρθρο του Πρωτου Θέματος, το οποίο προφανώς δεν έδωσε την συγκατάθεσή του. Εμπλέκονται (για τους δικηγόρους των απατεώνων το λέμε) λοιπόν, δύο εταιρείες και ένα φυσικό πρόσωπο, τα οποία προφανέστατα δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.