Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μια προεκλογική επίσκεψη, διαφορετική από τις άλλες

Επίσκεψη του Μένουμε Θεσσαλονίκη στην Περιφερειακή Τάφρο (12/5/2019)
Το Μένουμε Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε την Περιφερειακή τάφρο την Κυριακή 12/05/2019. Μια βόλτα που συνδυάστηκε με πολλή συζήτηση για την σχέση φύσης και πόλης. Οι φωτογραφίες δείχνουν.....
μερικά στοιχεία της βιοποικιλότητας. Αποδεικνύουν ότι η φύση εισβάλει στην πόλη παρά το ότι η τάφρος προέρχεται από εκβάθυνση ρεμάτων από την δεκαετία του ’50.

Συναντήσαμε
- Λιμνοβάτραχους (Peliphylax kurtmuelleri) δίπλα στην τάφρο.
- Κουνουπόψαρα (Gambusia affinis). Έχουν εισαχθεί από την Αμερική για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Τρέφονται με προνύμφες κουνουπιών.
-Τα φυτά προσφέρουν τροφή σε Πεταλούδες και άλλα έντομα. Πολύ διαφορετικά θα ήταν αν στην θέση τους υπήρχε γκαζόν.
- Γραμμωτή νεροχελώνα ή ποταμοχελώνα (Mauremis rivulata) στις πιο απρόσιτες θέσεις.
- Ελικοπτεράκι ή λιμπελούλα (Libellula fulva). Oδοντόγναθο έντομο. Οι προνύμφες τους μέσα στο νερό τρέφονται με τις προνύμφες κουνουπιών.
- Δεκάδες φωλιές σπιτοχελίδονων σε πολυκατοικία κοντά στην τάφρο.
- Πράσινο παπαγάλο (Psittacula krameri) σε παλιά φωλιά που έχει ανοίξει δρυοκολάπτης.
- Αγριοπασχαλιά (Melia azedarach) ένα από τα πολλά δένδρα που συνυπάρχουν με φυτεμένα και αυτοφυή δένδρα και θάμνους στα πρανή.
- Τεχνικά έργα στο Ελαιόρεμα που συμβάλει στην Τάφρο. Αυτά θα πρέπει να τα αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε την φυσικότητα. Μπορεί να χρειάζονται σε ορισμένες περιοχές για συγκράτηση του πρανούς και αποφυγή της διάβρωσης αλλά όχι σε μια βαθιά τάφρο όπως η περιφερειακή.
Ένας σχεδιασμός χωρίς μπετόν, αλλά με μονοπάτια και θέσεις για την διατήρηση της πανίδας χωρίς όχληση μπορεί να διαμορφώσει έναν χώρο αναψυχής και περιπάτου με υψηλή αξία για την βιοποικιλότητα.
Μπορούμε να συνδυάσουμε την διατήρηση της βιοποικιλότητας με την αναψυχή. Αρκεί να καταλαβαίνουμε τις λειτουργίες της φύσης και των ρεμάτων και να μην γίνει ο σχεδιασμός από μηχανικούς του μπετόν.
Η φύση να εισβάλει στην πόλη και όχι να επεκτείνεται η πόλη εις βάρος της φύσης.
Η περιφερειακή τάφρος της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται πολλά. Πρώτα να κατανοήσουμε την λειτουργία της και την αξία της για την φύση.
Φωτογραφίες πανίδας/χλωρίδας – επεξήγηση – κείμενο:  Δημήτρης Μπούσμπουρας, βιολόγος.
Θεσσαλονίκη 13-5-2019