Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Το εκατομμύριο της Μαριλίζας (πώς βολεύει κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ με τους φόρους σας)

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δημιουργεί νέα Ειδική Γραμματεία που θα απασχολεί εξήντα υπαλλήλους με κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Και τι θα κάνει αυτή η Γραμματεία; 
Αυτό που υποτίθεται ότι....
κάνει ολόκληρο το υπουργείο: θα επεξεργάζεται προγράμματα ανασυγκρότησης... 

Υπάρχουν κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες που νομίζεις ότι ο νομοθέτης στήνει μία φωτογραφική μηχανή και βάζει απέναντί της πρόσωπα που θέλει να τακτοποιήσει με δημόσιο χρήμα. Συχνά δε, υπάρχουν τα πρόσωπα, αλλά δεν υπάρχουν οι θέσεις. Κανένα πρόβλημα. Μπορούν να δημιουργηθούν, μεγαλώνοντας ένα κράτος που, υποτίθεται, μικραίνει και εκσυγχρονίζεται. Σήμερα (Τρίτη) ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο, πιθανότατα, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, ούτε διεγείρει το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης. 

Ο τίτλος του είναι «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις». Περιλαμβάνει 45 άρθρα ετερόκλητης θεματολογίας και η διαβούλευση του εξαντλήθηκε σε πέντε μέρες με μόλις 56 σχόλια. Πρώτη φορά διαφθορά Αριστερά Πατήστε εδώ Ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπει τη σύσταση «Ειδικής Γραμματείας Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης». Τι ακριβώς θα κάνει αυτή η Γραμματεία; Θα υλοποιοιεί «προγράμματα υποστήριξης και αναβάθμισης της διοικητικής ικανότητας φορέων του Δημοσίου». Δηλαδή; Θα υποδέχεται αιτήματα φορέων που υπάγονται στο υπουργείο, θα τα επεξεργάζεται και θα κάνει εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία, εν προκειμένω στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με άλλα λόγια, δημιουργείται μία Γραμματεία η οποία θα ασχολείται με αυτό που, υποτίθεται, ότι κάνει ολόκληρο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης! Διότι, αν θυμάστε, το υπουργείο συστάθηκε για να ανασυγκροτήσει και να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο, πλην όμως τώρα το επιβαρύνει με ακόμα μία δομή. Κάπως έτσι, το υπουργείο θα αποκτήσει νέο Ειδικό Γραμματέα, ο οποίος θα επιλεγεί από την κυβέρνηση. Αυτός ο Γραμματέας θα έχει υπό την επίβλεψη του εννιά προϊσταμένους με δράσεις που επικαλύπτονται από άλλες, παράλληλες, λειτουργίες του υπουργείου. 

Ο Διονύσης Ρηγόπουλος, τέως επιθεωρητής-ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, ένας άνθρωπος που εδώ και χρόνια επιδίδεται σε αγώνα για τη δημιουργία ψηφιακού οργανογράμματος στο Δημόσιο, παρατηρεί το εξωφρενικό της περίπτωσης: «Η υπό σύσταση ειδική γραμματεία φαίνεται να έχει σημαντικές επικαλύψεις με υφιστάμενες μονάδες του υπουργείου, με αντίστοιχες αρμοδιότητες. Εάν η τρέχουσα πραγματικότητα του υπουργείου δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι η υπό σύσταση ειδική γραμματεία θα λειτουργήσει. Αντιθέτως, είναι απολύτως εγγυημένο ότι θα δημιουργήσει οικονομική επιβάρυνση αλλά και ότι θα περιπλέξει περαιτέρω την άσκηση πολιτικής του υπουργείου, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων». Πόσο κοστίζει όλο αυτό; Ανοίγουν εξήντα θέσεις με κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Μια χαρά. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η τρόικα έφυγε από τα υπουργεία και τώρα με την έξοδο στις αγορές έχουμε, επιτέλους, την ευχέρεια να εκσυγχρονίσουμε το Δημόσιο. 


Πηγή: Protagon.gr