Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

28 Ιανουαρίου: ο θάνατος του Χριστόδουλου, η κρίση των Ιμίων

Σαν σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2008, έφυγε από τα εγκόσμια ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που.....
συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος ιερωμένος στον πλανήτη (και δυσφημείται και καθυβρίζεται μανιωδώς μέχρι σήμερα από κάποιους χριστιανοφοβικούς κύκλους), ενώ σαν σήμερα, στις 28 Ιανουαρίου 1996,  το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία που πριν είχαν υψώσει στα Ίμια Τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους πάρουν είδηση τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.

Τη Δευτέρα το απόγευμα στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά.

Την Τρίτη στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει κατηγορηματικά μέσα στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η ελληνική σημαία και ο ελληνικός στρατός θα απομακρυνθούν από τα Ίμια.

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική). Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Η κρίση έληξε με δεινή ήττα της Ελλάδας, που "κατάπιε" το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας και από τότε αποδέχεται σιωπηρά ότι τα Ίμια ανήκουν στις "γκρίζες ζώνες", σε βραχονησίδες δηλαδή που δεν τολμά η Ελλάδα να υψώσει σημαία.