Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αλλάζει όνομα το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, "το Ποτάμι" μετονομάζεται σε...

"Ρυάκι του ΣΥΡΙΖΑ".

Πλημμύρισαν τα δημοσιογραφικά γραφεία από πληροφορίες ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, τώρα που πλησιάζουν τα πέμπτα γενέθλια του Ποταμιού, ετοιμάζεται να κάνει εξαγγελίες, να διαμορφώσει νέα πορεία και νέο πρόγραμμα, ακόμη και να αλλάξει όνομα στο κόμμα που έφτιαξε.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμέτωπος με μεγάλα αδιέξοδα και με το κόμμα του διαλυμένο και πολιτικά λεηλατημένο, ετοιμάζεται ουσιαστικά να διαμορφώσει μια νέα «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το σκοπό αυτό διαπραγματεύεται με διάφορους παράγοντες της κεντροαριστεράς που σήμερα αναζητούν πολιτική στέγη και δεν επιθυμούν να μείνουν στα όρια του ΚΙΝΑΛ ή έχουν έρθει σε σύγκρουση με αυτό.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η συζήτηση αυτή αφορά πρώτα από όλα το κομμάτι της ΔΗΜΑΡ που μόλις ήρθε σε ρήξη με το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά, από τον Θ. Θεοχαρόπουλο έως το Δ. Χατζησωκράτη που θα ήθελαν, όπως φάνηκε και από τη στάση τους στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, να αποτελέσουν την κεντροαριστερή πτέρυγα του «προοδευτικού μετώπου» που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόνο που δεν περιορίζονται εκεί οι συζητήσεις που κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι συνομιλητές μας επιμένουν ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Άλλωστε, ο τελευταίος παρότι τυπικά συμμετέχει στη διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, εντούτοις έχει άλλη γραμμή, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη που έδωσε -καθόλου τυχαία- στην Εφημερίδα των Συντακτών πρόσφατα και όπου στήριξε ανοιχτά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα δείχνουν επομένως ότι το νέο σχέδιο του Σταύρου Θεοδωράκη δεν παραπέμπει σε ένα νέο Ποτάμι.

Ούτε θα έχει τη φιλοδοξία να είναι ο φορέας που θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό και θα φέρει νέα ήθη και πρακτικές στην πολιτική σκηνή.

Πλέον οι φιλοδοξίες περιορίζονται απλώς στη διαμόρφωση του φορέα που θα διευκολύνει, θα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός αν προτιμάτε, για να προσεγγίσει ένα τμήμα της κεντροαριστεράς τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας έτσι θέση στο νέο δικομματισμό που διαμορφώνεται.

Και έτσι το Ποτάμι θα έχει γίνει… ρυάκι. Και μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ.

IN.GR