Το site iefimerida ανέφερε χθες ως "διαρροή", πως, το ελληνικό Υπ.Εξ.διέθεσε 1,6 εκατομμύρια για ...
τον επηρεασμό δημοσιογράφων στην Αλβανία και τη FYROM.
Αν είναι αλήθεια...
τον επηρεασμό δημοσιογράφων στην Αλβανία και τη FYROM.
Αν είναι αλήθεια...
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο και κανένα "ζόρι" να γράφουν θετικά, Αλβανοί και Σκοπιανοί δημοσιογράφοι, το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι ότι διατέθηκαν για τη στήριξη της "συμφωνίας των Πρεσπών". Όμως, η συμφωνία είναι απολύτως ετεροβαρής, έδωσε τα πάντα στα Σκόπια, με αντάλλαγμα μια προσθήκη λέξης ("Βόρεια") στη Συνταγματική ονομασία, που έτσι κι αλλιώς, δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ στην πράξη. Νέτα σκέτα "Μακεδονία" θα την αποκαλούν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και μετά τη συμφωνία. Το μόνο που θα άλλαζε είναι ότι στην υπάρχουσα κατάσταση, να τους αποκαλούν όλοι "Μακεδονία" και να αναφέρονται ως Π.Γ.Δ.Μ. μόνο σε επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. και Ο.Η.Ε. κι εκείνο με το ζόρι, θα είχαμε την αντικατάσταση του "Πρώην Γιουγκοσλαβική" με το "Βόρεια".
Την αντικατάσταση αυτή δεν θα την είχαμε παντού, όπως ψευδέστατα ισχυρίζονται οι οπαδοί της "συμφωνίας", αλλά μόνο στο εύρος που χρησιμοποιείται σήμερα το "Πρώην Γιουγκοσλαβική". Δεν θα άλλαζε π.χ. το CNN ή το BBC ή η FAZ τον τρόπο που αποκαλεί το γειτονικό κράτος, επειδή δεν μπορούμε πρακτικά να το επιβάλουμε, παρά την ύπαρξη αλλαγής του "συνταγματικού ονόματος".
Όπου σήμερα -δηλαδή στο 1% των περιπτώσεων- τους αποκαλούν "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", θα τους αποκαλούν "Βόρεια Μακεδονία". Στο υπόλοιπο 99% που σήμερα δεν σέβεται το επίσημο όνομα ότι το κράτος αυτό λέγεται ΠΓΔΜ, κι όχι σκέτο "Μακεδονία", θα συνεχίσουν να τους αποκαλούν "Μακεδονία" κι όχι "Βόρεια Μακεδονία".
Επομένως, η "συμφωνία", προβλέπει μόνο παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για την Ελλάδα. Και το ερώτημα που γεννιέται είναι "πληρώσαμε κι από πάνω για να το δεχθούν αυτό οι Σκοπιανοί;"
Το επόμενο ερώτημα που έρχεται φυσιολογικά είναι: "δηλαδή, μπορεί ένα κράτος να λαδώνει με τόση ευκολία δημοσιογράφους γειτονικών χωρών, από μυστικά κονδύλια;".
Και στο τέλος, επίσης απολύτως φυσικά έρχεται το τελευταίο ερώτημα : "αν εμείς μπορούμε να διαθέτουμε μυστικά κονδύλια για να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά συμφέροντα (όπως τα αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών), γιατί να μην μπορούν οι γειτονικές χώρες να διαθέτουν τα δικά τους μυστικά κονδύλια για να εξαγοράζουν Έλληνες δημοσιογράφους;"
Γιατί να μην υποθέσουμε ότι όσοι δημοσιογράφοι (ή και πολιτικοί) υπερασπίζονται με πάθος τη συμφωνία, λαδώθηκαν από τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ. της FYROM (ή άλλης ξένης χώρας);
Όλα αυτά βέβαια, είναι απλές υποθέσεις. Σε 30 χρόνια που θα απελευθερωθούν τα απόρρητα αρχεία ίσως μάθουμε...
Όλα αυτά βέβαια, είναι απλές υποθέσεις. Σε 30 χρόνια που θα απελευθερωθούν τα απόρρητα αρχεία ίσως μάθουμε...