Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

FYROM: Εκβιασμοί, χρηματισμοί και απειλές. Στα 250.000 η ψήφος υπέρ της "συμφωνίας";

Ένας συνεργαζόμενος με το VMRO της αντιπολίτευσης βουλευτής, ο Πάντσο Μίνοφ από το Καβαντάρτσι, είναι το πρώτο....
μέλος του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, το οποίο εμφανίζεται να προσεγγίζει τις απόψεις του πρωθυπουργού Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σήμερα ξεκινά στην ολομέλεια της βουλής της χώρας η σχετική συζήτηση.

O κ.Μίνοφ ανήκει στο Κόμμα «Επιλογή των Πολιτών», ο ηγέτης του οποίου, Στέβκο Γιακιμόφσκι και δήμαρχος του Κάρπος στην περιφέρεια των Σκοπίων, αποχώρησε από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του πρωθυπουργού Ζάεφ το 2013.
Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ.Μίνοφ, πρότεινε η ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ισχύσει διεθνώς μετά από την επικύρωση από την ελληνική βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και να μην χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Ο κ.Ζάεφ έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά, καθώς εξέφρασε την ετοιμότητά του να εξετάσει όλες τις προτάσεις και τις δυνατότητες. Κι όλα αυτά την Παρασκευή, μία μέρα αφότου ο αρχηγός του κόμματος του κ.Μίνοφ κατάγγειλε ότι ο βουλευτής του δέχτηκε πιέσεις και διαβεβαίωνε ότι «δεν θα ψηφίζαμε για τους προδότες στη βουλή ακόμη και αν έστελναν εκτελεστικό απόσπασμα».

Καταγγελίες για απειλές και χρηματισμό

«Ο βουλευτής μας Παντσο Μίνοφ δέχτηκε επισκέψεις αντιπροσώπων του Ζάεφ δύο φορές. Όπως θα αναμένατε, αρχικά έκαναν τις απρεπείς προσφορές τους με λεφτά, μετά μετακινήθηκαν στις απειλές, χρόνο φυλάκισης και ασφαλώς με ανέφεραν κι εμένα. Υπάρχουν ήδη κατηγορίες εναντίον μου», είπε ο κ.Γιακιμόφσκι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα Σκόπια διαρρέεται ότι κάθε βουλευτής του VMRO έχει υπογράψει μία επιταγή ύψους 250.000 ευρώ περίπου, με αποδέκτη το κόμμα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αποφασίσει να εγκαταλείψει το κόμμα.

Αν ισχύει, σημαίνει πρακτικά ότι η μετακίνηση των αναγκαίων 12 βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό της πλειοψηφίας της αναθεώρησης, κοστίζει πάνω από 3 εκ. ευρώ. Ως τάξη μεγέθους αυτό σημαίνει τα 2/3 των χρημάτων της συμφωνίας εξαγοράς της ηλεκτρικής εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, από την ΔΕΗ.

Για αυτό ίσως η προσπάθεια ξεκίνησε από τους βουλευτές που δεν ανήκουν στο VMRO αλλά συνεργάζονται με αυτό.

Μία επιβεβαίωση και μία διάψευση από τον Ζάεφ

Πάντως ο κ.Ζάεφ ζήτησε να αποσυρθούν από την συζήτηση όλες οι υποθέσεις περί εκβιασμών και δωροδοκίας, αλλά επιβεβαίωσε ότι στις συζητήσεις έχει διαπιστώσει «μια καλή προοδευτική μάζα βουλευτών, γεγονός το οποίο συνιστά αρκετά σοβαρό κίνητρο και αιτία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, όπως έκανε χθες η κυβέρνηση».

Η μάζα αυτή σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της βουλής είναι 25 βουλευτές, αλλά ο ίδιος o κ.Ζάεφ διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη θετική ψήφο 82 βουλευτών, άρα δηλαδή 13 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που θα κόστιζαν 3,25 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος προσθέσει τα μισά, δηλαδή άλλο 1,6 εκ. ευρώ, μπορεί να αγοράσει μια ηλεκτρική εταιρεία στα Σκόπια.

Πληροφορίες από τα Σκόπια κάνουν λόγο για 5-6 βουλευτές του VMRO, που συζητούν με τον Ζάεφ. Όχι ότι είναι λίγοι, αλλά δεν φτάνουν.

Πάντως ο επίτροπος Χαν, ο οποίος έχει την ευθύνη της διεύρυνσης της ΕΕ, δεν πληροφορήθηκε τίποτε από όλα αυτά και κάλεσε το VMRO να προσέχει να μην απειλεί τους βουλευτές του, που σκέφτονται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Προφανώς, είδε και αυτός το φως το αληθινό…


https://freesunday.gr/apopseis/item/24631-h-syzhthsh-gia-thn-anathewrhsh-xekinhse-sta-skopia