Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Θερμό επεισόδιο Κίνας - ΗΠΑ

Θερμό επεισόδιο παραλίγο να σημειωθεί στη Νότια Σινική Θάλασσα με αφορμή ....
την κίνηση αμερικανικού αντιτορπιλικού κοντά στα νησιά Σπράτλι και τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιούνται άμεσα.

Tην οργή του εξέφρασε το Πεκίνο για το αμερικανικό αντιτορπιλικό που πλέει εντός της ζώνης των 12 μιλίων στα ανοιχτά των νήσων Σπράτλι στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «προκλητικές» ενέργειες, τονίζοντας ότι η επιχείρηση που πραγματοποιεί το αμερικανικό πολεμικό πλοίο είναι «απειλή για την κυριαρχία» της.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Κίνας εντόπισαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Decatur στην περιοχή των νήσων Σπάρτλι. Το αμερικανικό πλοίο υποστηρίζει ότι λειτουργεί υπό το πρόγραμμα για την «ελευθερία της μετακίνησης», το οποίο ωθεί την Κίνα να επιτρέπει σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών να περνούν μέσα από τα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ωστόσο, όταν το αμερικανικό πλοίο έφτασε στους υφάλους Γκάβεν, κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά, η Κίνα έστειλε το αντιτορπιλικό Luyang ώστε να συνοδεύσει το αμερικανικό πλοίο μακριά από το σημείο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Νέιτ Κρίστενσεν, τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό λειτουργεί στη Νότια Σινική Θάλασσα τακτικά εδώ και δεκαετίες και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «συνεχίζουν να πετούν, να πλέουν και να λειτουργούν όπου επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

​Την προηγούμενη εβδομάδα, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «προκλητικότητα» με αφορμή την πτήση βομβαρδιστικών B-52 πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Τα βομβαρδιστικά συμμετείχαν σε κοινή στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στην περιοχή των ακατοίκητων νήσων Σενκάκου και Ντιαόγιου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας.