Είδα στο facebook την ανάρτηση ενός γνωστού μου ο οποίος ζει σε επαρχιακή πόλη σχετικά με τη γνωριμία του με τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών Κλεάνθη Κωνσταντινούδη, γνωστότερο ως Φακελάκη. Του τηλεφώνησα προκειμένου να μάθω ....
λεπτομέρειες (για λόγους δουλειάς).
Μιλώντας, μου λέει: «μισό λεπτό, σε παρακαλώ, να απαντήσω και σε μια άλλη κλήση». Την απάντησε και επέστρεψε. «Ηταν η μαμά μου. Μου είπε “τι κάνεις, τρελάθηκες; Αυτός έχει δικηγόρο τον Κούγια, θα μπλέξεις! Να κατεβάσεις την ανάρτηση”». Συμφωνούσα κι εγώ ότι έπρεπε να την κατεβάσει, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους.
Πράγματι, μόνον η παρουσία του Αλέξη Κούγια στο πλάι του Κλεάνθη Κωνσταντινούδη έχει σκορπίσει πανικό. Συζητείται ότι ο καθηγητής «θα πέσει στα μαλακά», ότι «η υπόθεση δεν είναι δεμένη», ότι «ο τύπος (ο Κωνσταντινούδης) έχει τόσες διασυνδέσεις που δεν θα τιμωρηθεί», ότι «θα γυρίσει και θα μας κάνει ζημιά». Απίστευτο, αλλά το αίσθημα που κυριαρχεί, ακόμη και τώρα που συνελήφθη ο καθηγητής Φακελάκης, δεν είναι η χαρά, η ανακούφιση, η δικαίωση. Είναι ο φόβος ότι ο Κωνσταντινούδης, ακόμη και με τις χειροπέδες, είναι τόσο δυνατός που θα εκδικηθεί εκείνους που μιλούν εναντίον του – είτε ιδιωτικώς είτε δημοσίως!
Εδώ και 20 χρόνια ήξεραν για τον καθηγητή «Φακελάκη» – Τι αναφέρει έκθεση αξιολόγησης Πατήστε εδώ Αυτό διαδίδεται από στόμα σε στόμα, ενώ από την άλλη η Δικαιοσύνη καλείται να αξιολογήσει στοιχεία τα οποία από νομικούς κύκλους κρίνονται ως ακράδαντα για την καταδίκη του κατηγορουμένου. Θεωρείται απίθανο να πέσει στα μαλακά για τα κακουργήματα που του αποδίδονται, την ώρα που υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες, επί τουλάχιστον έξι μήνες, που «τον καίνε». Οι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για πολύ καλά δεμένη υπόθεση, από μία υπηρεσία της Αστυνομίας η οποία απαρτίζεται από εξαιρετικούς και αδέκαστους επαγγελματίες.
Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο σπουδαστής που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να μπορέσουν να συλλάβουν τον καθηγητή και τους συνεργούς του. Του αξίζουν, πάντως, συγχαρητήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έπειτα από καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη έγινε αναφορά στο υπουργείο Παιδείας. Ακολούθως ασχολήθηκε ο εισαγγελέας και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να στηθεί η επιχείρηση. Μπράβο στον σπουδαστή ο οποίος «δεν μάσησε». Διότι, τόσα χρόνια, όλοι «μασούσαν» από τον Κλεάνθη Κωνσταντινούδη.
Είναι απίστευτο πόσο καλά ο Κωνσταντινούδης πουλούσε τον εαυτό του. Εκτός από τους χιλιάδες φοιτητές που είχαν περάσει «από τα χέρια του», πουλούσε μούρη σε άγνωστο αριθμό επιχειρηματιών, επαγγελματιών, ιδιωτών οι οποίοι τον εμπιστεύονταν ως λογιστή επειδή «είχε διασυνδέσεις». Γενικώς και αορίστως. Στο χωριό του, την Κρυοπηγή Χαλκιδικής, ήταν «το παιδί που πήγε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε και πρόκοψε». Στις Σέρρες ήταν «ο καθηγητής που ξέρει τους πάντες». Στη Θεσσαλονίκη ήταν «ο πολύ καλός λογιστής».
Ποιος ήταν, στην πραγματικότητα, ο Κλεάνθης Κωνσταντινούδης; Ενας αχόρταγος πάμπλουτος, ο οποίος την έβρισκε να έχει δίπλα του στο μάθημα νεαρά κορίτσια για να τα επιδεικνύει; Ενας σαδιστής ο οποίος επιθυμούσε να σκορπά τον φόβο στους γύρω του; Ενας άνθρωπος ο οποίος ένιωθε ισχυρός μόνο όταν μπορούσε να απειλήσει, να τρομάξει, να λειτουργήσει ανήθικα; Αραγε την έβρισκε όταν τον γιούχαραν οι σπουδαστές στη διάρκεια των τελετών ορκωμοσίας; Με κάθε πενηντάευρο που εισέπραττε ή με κάθε νεαρή κοπέλα που κυκλοφορούσε ικανοποιούνταν κάποιο καταπιεσμένο ένστικτο που γύρευε να αναδειχθεί; Τι σόι ικανοποίηση του παρείχε η ανάγκη που τον είχαν όλοι οι σπουδαστές, προκειμένου να τους περάσει και να πάρουν πτυχίο, να συνεχίσουν τη ζωή τους;
Αυτός ο άνθρωπος, που τον είδαμε με τις χειροπέδες και την κόκκινη μπλούζα να «ποζάρει» για τον φάκελό του στην Αστυνομία, είναι ο φοβερός και τρομερός καθηγητής Κλεάνθης Κωνσταντινούδης. Ο άνθρωπος που σκορπούσε τον φόβο σε χιλιάδες φοιτητές επί σχεδόν 30 χρόνια.
Δυστυχώς, ακόμη και με τις χειροπέδες, ο Κλεάνθης Κωνσταντινούδης συνεχίζει να σκορπά τον φόβο και να εκπέμπει τη σιγουριά ότι «θα την βρει την άκρη», «θα τη βγάλει στα μαλακά» και «όταν γυρίσει, θα πάρει τα κεφάλια όσων των κατηγόρησαν». Μπορεί να ζει έτσι μια κοινωνία; Υπό τον φόβο ότι ο άλλος «έχει διασυνδέσεις», οπότε «καλύτερα μην μπλέξουμε»; Μπορεί να ζει μια χώρα μασώντας από τη μούρη που πουλάει ο κάθε Κωνσταντινούδης;
Πηγή: Protagon.gr / Χριστίνα Ταχιάου