Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Αλαλούμ για μια ακόμη φορά με την εκκαθάριση των εισφορών του ΕΦΚΑ

Τεράστια σύγχυση έχουν προκαλέσει στο 1 εκατομμύριο αυτασφαλισμένων επαγγελματιών, των μελών εταιρειών (π.χ. ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ) και των "μπλοκάκηδων" οι αλλεπάλληλοι επαναϋπολογισμοί και συμψηφισμοί των "χαρατσιών".
Ουσιαστικά, "τρέχουν" 11 περιπτώσεις συμψηφισμών, μεταξύ αρχικών και μετέπειτα (νέων) εκκαθαρίσεων εισφορών.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας, αν και εξαιρετικά δύσκολη, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τους επαγγελματίες προκειμένου να μπορέσουν –κατά το δυνατόν– να εξηγούν τα ποσά τα οποία θα αποτυπώνονται στα ειδοποιητήρια τα οποία θα λαμβάνουν από τον ΕΦΚΑ και τα οποία θα πρέπει να ικανοποιούν, καταβάλλοντας τις απαιτούμενες εισφορές.

Η εξοικείωση με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ΕΦΚΑ στην εκκαθάριση των εισφορών των επαγγελματιών θα τους φανεί πολύ χρήσιμη, ειδικά καθώς αναμένεται μέχρι τέλος του έτους ο επαναϋπολογισμός των εισφορών του 2018 με βάση το εισόδημα του 2017.

Έτσι, θα προκύψουν νέα υπόλοιπα (χρεωστικά, πιστωτικά, μηδενικά). Και αυτό πριν καν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του 2017 για όλους τους επαγγελματίες, από την οποία έχουν προκύψει ήδη τα πρώτα, αρχικά υπόλοιπα (χρεωστικά, πιστωτικά κ.λπ.)...

Σημειώνεται πως από τις αρχές του 2018 οι εισφορές των επαγγελματιών υπολογίζονταν με βάση το εισόδημα του 2016. Πλέον, όμως, έχει έρθει η ώρα του υπολογισμού των φετινών εισφορών με βάση το περσινό εισόδημα.

- Για όσους επαγγελματίες δήλωσαν το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, και έτσι πλήρωσαν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που έπρεπε, θα προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα πρέπει να εξοφλήσουν. Ωστόσο, θα ληφθεί πρώτα υπ' όψιν από τον ΕΦΚΑ το υπόλοιπο της προηγούμενης εκκαθάρισης.

- Για όσους δήλωσαν το 2017 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016 (και, έτσι, πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές από όσες θα έπρεπε), θα προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο. Το υπόλοιπο αυτό θα πρέπει να επιστραφεί (αν ξεπερνά τα 50 ευρώ και δεν υπάρχουν παλιότερες οφειλές). Ωστόσο, για το αν και κατά πόσο θα επιστραφεί θα ληφθεί υπ' όψιν και το υπόλοιπο της προηγούμενης εκκαθάρισης, π.χ. αν είναι χρεωστικό ή πιστωτικό, αν το νέο πιστωτικό υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο από το αρχικό χρεωστικό κ.λπ.

- Για όσους δήλωσαν το 2016-2017 το ίδιο εισόδημα, θα προκύψει μηδενικό υπόλοιπο. Οπότε δεν γεννάται θέμα επιστροφής ή αναδρομικής επιβάρυνσης.

Αναλυτικά, όλες οι περιπτώσεις συμψηφισμών υπολοίπων (νέων και αρχικών), όπως προκύπτουν από τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο και κωδικοποιεί το Capital.gr, έχουν ως εξής>>