Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Σαν σήμερα οι σιχαμένοι Ναζήδες του Χίτλερ κατέστρεφαν τα Κερδύλλια Σερρών

Σαν σήμερα,στις 17-10-1941 οι Γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν τους οικισμούς ΄Ανω και κάτω Κερδυλλίων Ν.Σερρών (στον Στρυμονικό κόλπο, δίπλα στην αρχαία Αμφίπολη) και ....
θανάτωσαν τους 230 άνδρες του χωριού γιατί είχε εμφανισθεί ομάδα ανταρτών στην περιοχή.Κάθε χρόνο αυτή την μέρα τιμάται η μνήμη αυτών των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανικής θηριωδίας και στο μνημείο καταθέτει στεφάνι και Γερμανός διπλωμάτης σε μια χειρονομία εξιλέωσης απέναντι στα θύματα..

Χρονικό της τραγωδίας

Ξημερώματα της 17 Οκτωβρίου 1941, δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ (Wendler) και Σράινερ Σράινερ ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης για τα Κερδύλια έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλιώτες. Φτάνοντας κοντά στα χωριά άφησαν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλια από την θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλια από την θέση Λειβάδια. Η χρονική στιγμή εκδήλωσης της επιχείρησης και το γεγονός ότι άφησαν τα αυτοκίνητα μακριά από τα χωριά δείχνει οι Γερμανοί στρατιώτες ήθελαν να αιφνιδιάσουν τους κατοίκους. Και πραγματικά σχεδόν το σύνολο των κατοίκων των δύο χωριών συνελήφθη. Κανείς δεν προσπάθησε να αποδράσει επειδή οι κάτοικοι, καθώς δεν υπήρχε ανάλογο προηγούμενο, δεν πήραν στα σοβαρά τις γερμανικές απειλές.

Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συγκέντρωσαν τους άρρενες κατοίκους μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και στη συνέχεια, αφού είχαν απομακρυνθεί οι άντρες, τους επιτράπηκε να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα μπορούσαν και να φύγουν προς το Καστρί και την Ευκαρπία ενώ κλείδωσαν σε κοινοτικό κατάστημα 23 υπερήλικες, οι οποίοι αργότερα κινδύνεψαν από την πυρπόληση του χωριού.

Στις 09.00 το πρωί δόθηκε το σήμα με μια φωτοβολίδα, και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εκτελούν άρρενες κατοίκους ηλικίας από 16 μέχρι 60 ετών. Από την εκτέλεση εξαιρέθηκαν στο Άνω Κερδύλιο δεκαεπτά άτομα άνω των εξήντα ετών, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας και στο Κάτω Κερδύλιο δέκα γέροντες. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος των εκτελέσεων για την ταφή των νεκρών.

Τα κτίρια των χωριών κάηκαν εκτός από τις εκκλησίες και μετά την καταστροφή, οι κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά Καστρί και Ευκαρπία.

Ο αριθμός των θυμάτων

Σύμφωνα με τις μεταπολεμικές λίστες εκτελεσθέντων ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 214 άτομα. Οι εκθέσεις των τότε αστυνομικών αρχών και της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας έκαναν λόγω για 211-212 εκτελεσθέντες ενώ οι γερμανικές αρχές κατοχής για 207. Στην έκθεση που συνέταξε μεταπολεμικά το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου αναφέρεται ότι οι νεκροί ήταν 222. Τέλος ο Γιάννης Παπασυμεών στο βιβλίο του για την καταστροφή των Κερδυλίων δημοσιεύει κατάσταση 230 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ετεροδημότες, που συντάχθηκε μεταπολεμικά από την κοινότητα των Νέων Κερδυλίων.


Και μια ωραία ιδέα από τον δικηγόρο Δημήτρη Γαρούφα:
Επειδή τα Κερδύλλια μαζί με ένα άλλο χωριό στα Γαλλία είναι οι μόνοι οικισμοί από όσους κατέστρεψαν οι Γερμανοί και δεν κατοικήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου, νομίζω ότι θα έπρεπε τα ερείπια του κατεστραμμένου οικισμού των Κερδυλλίων να διατηρηθούν και να λειτουργούν ως Μουσείο ολοκαυτώματος.

Θα μπορούσε να ζητηθεί από την Γερμανική κυβέρνηση να καλύψει την δαπάνη(σε μια χειρονομία μετάνοιας και εξιλέωσης απέναντι στα θύματά της..) μετατροπής των ερειπίων του οικισμού σε μουσειακό χώρο με ταυτόχρονη ανέγερση συνεδριακού χώρου που θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και συνέδρια υπέρ της ειρήνης,κατά της βαρβαρότητας κλπ.σε διεθνές επίπεδο.Την πρόταση διατύπωσα και παλιότερα δημόσια(δημοσιεύθηκε στην εφ.Καθημερινή) αλλά και στην ΥΜΑΘ κ.Κόλλια-Τσαρουχά. 

Νομίζω ότι θα έπρεπε ο Δήμος Αμφίπολης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,το ΥΜΑΘ και όποιοι άλλοι έχουν αρμοδιότητα, να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση μετατρέποντας τα ερείπια του κατεστραμμένου οικισμού( που δεν κατοικήθηκε στην συνέχεια και σχεδόν είναι το μοναδικό στην Ευρώπη) σε Μουσείο ολοκαυτώματος σε συνδυασμό με δημιουργία υποδομής να λειτουργεί ως κέντρο εκδηλώσεων κατά της βαρβαρότητας και υπέρ της ειρήνης...