Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τσίπρας προς Ερντογάν για δύο: Κράτα τους και δίκασέ τους!

Για "μία δύσκολη συνάντηση" με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον Ερντογάν το ...
σύνολο της διμερούς ατζέντας, ενώ ανέφερε πως έθεσε και κατ' ιδίαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως έγινε αναφορά και για τους «οχτώ» Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε στον κ. Ερντογάν το θέμα αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν έγινε ευθύς συσχετισμός των δύο υποθέσεων από την τουρκική πλευρά. «Τόνισα στον κ. Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς, η ελληνική πλευρά δεν ζητάει κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν. Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον κ. Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας».

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

Στην ερώτηση για το εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε πως κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία. «Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική». Πρόσθεσε επίσης πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

meaculpa.gr