Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Αριστεροειδείς ιδεοληψίες και πολιτικοδιπλωματική ανεπάρκεια

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Διθύραμβος Ζάεφ για Τσίπρα – Κοτζιά. «Η ελληνική Κυβέρνηση ασκεί πιέσεις [για την ένταξη τους στην Ε.Ε.] σαν να πρόκειται για ....
την ένταξη της δικής τους χώρας!» Άμα είσαι να είσαι που λένε στα χωριά μας…

Το Βόρεια – Νότια παραπέμπει σε διαμελισμένες χώρες και τροφοδοτεί το ιδεολόγημα τής διηρημένης Μακεδονίας. Οι σκοπιανοί «φασκιώνονται» από τα γεννητούρια τους με αυτό το ιδεολόγημα. Τώρα η νομιμοποίησή του είναι βούτυρο στο ψωμί τους.

Αλλά οι πολίτες, τής ούτω πως καλουμένης Βόρειας Μακεδονίας σε αντίθεση με τα διεθνώς συμβαίνοντα όπου λαμβάνουν το όνομά τους από εκείνο τού κράτους, δεν αποκαλούνται Βορειομακεδόνες, αλλά (σκέτο) Μακεδόνες (ακούτε άλλωστε κάθε μέρα στα ελληνικά ΜΜΕ τον Ζάεφ να το φωνάζει στην διαπασών).

Με μια οβίδια μεταμόρφωση στην ίδια παράγραφο 4 του άρθρου 7 της εκτρωματικής συμφωνίας, η γλώσσα των Σκοπίων ενώ δηλώνεται ότι «ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών» ανεπαισθήτως ονοματίζεται «Μακεδονική»!!! Έχουμε δηλαδή αναγνωρίσει – επικυρώσει ανεπιφυλάκτως τον σκοπιανό «μακεδονισμό» με ολόκληρο τον επεκτατισμό - ψευδοαλυτρωτισμό του. Όπως ορθότατα επισημαίνει ο Σταύρος Λυγερός «μέσω αυτών των ονομάτων, όχι μόνον επιβιώνει, αλλά και νομιμοποιείται το εθνικό τους ιδεολόγημα για την διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα (…) Η μακεδονική ταυτότητα καθιστά τοξικό το Βόρεια Μακεδονία»(SLpress.gr 22/6/18).

Επ’ ευκαιρία ο όρος Σλαβομακεδονία – Σλαβομακεδόνες άκριτα μάλλον γίνεται δεκτός και από σοβαρούς αναλυτές μας. Τους προτρέπουμε να προβληματισθούν καθώς ο όρος αποτελεί προπαγανδιστικό κατασκεύασμα του πανσερβιστή εθνολόγου ιστοριογεωγράφου Γιόβαν Σβιγτς (1918).

Αφήνοντας πίσω την Εκκλησία και τον προκαθήμενό της, η Ιερά Κοινότης από το Περιβόλι της Παναγιάς καταγγέλλει την ελληνοσκοπιανή συμφωνία και διακηρύσσει: «Το Άγιον Όρος, ως ενα ανεκτίμητον πνευματικόν και ιστορικόν κέντρον της Μακεδονίας και της πατρίδος μας, ένθα από αρχής της συστάσεως αυτού συνυπάρχουν ειρηνικώς Ορθόδοξοι διαφορετικής γλώσσης και εθνοφυλετικής καταγωγής, θεωρεί ως περιφρόνησιν της ιστορίας και της αληθείας και ως προδοσίαν της εθνικής συνειδήσεως του Ελληνισμού, την αναγνώρισιν «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας».

Οι Αγιορείτες Πατέρες προσεύχονται όπως: «Η Έφορος του Αγίου Όρους Υπεραγία Θεοτόκος φωτίση τους κρατούντας, ώστε να συνειδητοποιήσουν τα σφάλματά των, να προβούν εις την διόρθωσίν των και να επιτευχθή εν τέλει μία συμφωνία, η οποία θα σέβεται την αλήθειαν και θα αποτελέση την βάσιν δια την ενότητα και την ειρηνικήν συμπόρευσιν των δύο ομοδόξων λαών, εντός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Η ελληνική κυβέρνηση, το πασίδηλο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα έναντι των Σκοπίων, το υποτίμησε και το αγνόησε επιδεικτικά. Σίγουρα λόγω αριστεροειδών ιδεοληψιών, αλλά και πολιτικοδιπλωματικής ανεπάρκειας.

Ο κ. Κοτζιάς αγορεύων στο Κοινοβούλιο (15/6/18) κατά την συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας της ΝΔ επικαλέστηκε γνωστή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης διαστρέφοντας προδήλως το ιστορικό και το διατακτικό της.

Μετά το Βουκουρέστι (όπου ως γνωστόν απειλήθηκε, αλλά δεν ασκήθηκε veto, επειδή δεν χρειάσθηκε, αφού δεν ανεγράφη καν ως θέμα στην ημερήσια Διάταξη) τα Σκόπια προσέφυγαν στο Δ.Δ.Χ. με βάση την Ενδιάμεση τού 1995. Η Χάγη διεπίστωσε απλώς (διαπιστωτική και όχι καταδικαστική η απόφασή της) ότι η Ελλάδα παραβίασε την υποχρέωση που απορρέει από την Ενδιάμεση, δεν επέβαλε όμως καμία κύρωση εναντίον μας και απέρριψε όλα τα άλλα σκοπιανά αιτήματα.

Καμία επομένως καταδίκη της Ελλάδος δεν υπήρξε στη Χάγη, όπως επιπολαίως επικαλείται ο ΥπΕξ για να δικαιολογήσει την υπογραφή που, κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος έβαλε την επομένη στις Πρέσπες.(Εκτενέστερα στο διαφωτιστικότατο άρθρο του Γ. Σαββαΐδη, πρέσβ. ε.τ. και εκπροσώπου της χώρας μας στο Δ.Δ.Χ. κατά την εκδίκαση της συγκεκριμένης προσφυγής. Καθημερινή 24/6/18).

Ο ΥπΕξ όπως απεκαλύφθη (Βήμα 24/6/18) προέτρεξε λαχανιασμένος 6 μέρες, πριν το σκοπιανό κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών να αποστείλει στον Στολτενμπεργκ Γ.Γ. του ΝΑΤΟ την επιστολή ότι ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα…

Φυσικά και αυτή η περίεργη πρωτοβουλία Κοτζιά δεν είναι χωρίς έννομες συνέπειες σε βάρος μας.

Διερωτώμεθα ωστόσο πως ηχούν οι κομπασμοί του Ζάεφ στα ώτα των δικών μας ιθυνόντων: «Έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα… Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους»(Καθημερινή 20/6/18)!!!

Μήπως κατά τον Σοφοκλή οι ημέτεροι είναι τυφλοί, «τα τ' ώτα, τον τε νουν, τα τ' όμματα»;(Οιδίπους Τύραννος R371).











Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης