Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

«Δεν χρειάζεται απλή αναλογική, αλλά απλή λογική»

«Διοικητική Μεταρρύθμιση και απλή αναλογική τα σημεία αιχμής της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ Λ. Κυρίζογλου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο»


Στο μείζον ζήτημα της της διοικητικής μεταρρύθμισης, με αφορμή την αναμόρφωση του Καλλικράτη και την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Μιλώντας στην παράλληλη συνεδρία με θέμα «Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: θεσμική ενδυνάμωση και Τοπική Ανάπτυξη», παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, επισήμανε την ανάγκη για μια συνολική και όχι, όπως είπε, τμηματική διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτή η μεταρρύθμιση, σημείωσε, θα πρέπει να χωρίζεται σε τρία επίπεδα: στον πρώτο βαθμό, στο δεύτερο βαθμό και στο κράτος. Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε μάλιστα ότι σε ότι ειδικά για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, «η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς και όχι μονομερώς από την Κεντρική Εξουσία», υπενθυμίζοντας το άρθρο 102 του Συντάγματος για τη διοικητική αυτοτέλεια της Τ.Α».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν προσεγγίζουν τα αυτοδιοικητικά θέματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς, όπως είπε, η λήξη της δεύτερης Καλλικρατικής θητείας, έχει μεταβληθεί σε «κινητή εορτή», προωθούνται αιφνίδιες αλλαγές στα όρια των Καλλικρατικών Δήμων, ενώ το εφεύρημα της απλής αναλογικής, πλασάρεται ως πανάκεια δια «πάσα νόσον» του αυτοδιοικητικού και του ευρύτερου πολιτικού σύμπαντος.

«Δεν χρειάζεται απλή αναλογική, αλλά απλή λογική»

Αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις επερχόμενες αυτοδιοκητικές εκλογές, ο κ. Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι «δεν μας φοβίζει κανένα εκλογικό σύστημα όπως διατείνεται η κυβέρνηση και μας «φοβερίζει» ο φιλοκυβερνητικός τύπος. Ούτε «μασάμε», ούτε μας εγγίζει το μπούλιγκ το οποίο δεχόμαστε. Ανησυχούμε για το μέλλον και την τύχη της αυτοδιοίκησης. Αναλογισθείτε τις ευθύνες σας κι αποφασίστε για την Αυτοδιοίκηση, τί θα συμβεί, με το πολύ σοβαρό ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων».

Υποστήριξε μάλιστα ότι η γιατρειά δεν θα ‘ρθει με «απλή αναλογική», δεν θα ξαναγυρίσουν στα ταμεία των δήμων οι άγρια περικομμένοι πόροι τους, ούτε με το ισχύον εκλογικό σύστημα ούτε με την απλή αναλογική. «Απλή λογική χρειάζεται. Τέτοια που την γνωρίζει καλά και την εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες η αυτοδιοικητική εμπειρία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα συντριπτικά πλήγματα που έχουν δεχθεί και συνεχίζουν να δέχονται οι δήμοι τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όπως είπε, αποτρέπουν την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

«Το Παρατηρητήριο, που υποτίθεται ότι θα είχε καταργηθεί, συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις δραματικότερες μειώσεις και τις οδυνηρότερες περικοπές πόρων απ’ όλο τον Δημόσιο Τομέα, από όλους τους φορείς της γενικής Κυβέρνησης, ενώ δυόμιση χρόνια μετά την προδήλως αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, νεκραναστήθηκαν οι οδηγίες για την μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, και εξακολουθεί να ισχύει -καθώς ποτέ δεν έχει ανακληθεί- η εγκύκλιος («Βούτση») που παράγγελνε την «αμελλητί» μεταφορά τους» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν μπορεί κανείς να προσδοκά σχεδιασμό και εκτέλεση προγραμμάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, όταν ακόμη και οι πιο απλές προτάσεις αναπτυξιακής πνοής, τις οποίες αρθρώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγνοούνται επιδεικτικά από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει σοβά υπόψη την αγωνία των αιρετών της Τ.Α για την μη επάρκεια του χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού των ανταποδοτικών υπηρεσιών, καθώς, όπως είπε η 31η Μαρτίου είναι πολύ κοντά, και υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν τα φαινόμενα του καλοκαιριού που πέρασε.

Επίσης ζήτησε να ακουστεί η αγωνία των Δημάρχων για τις πολλές και δυσεπίλυτες εκκρεμότητες του μεταναστευτικού ζητήματος και η Κυβέρνηση να συνεργαστεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, - και όχι μόνον με τις ΜΚΟ, να ακουστεί το αίτημα για την ανάληψη ενός κομματιού του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, καθώς και να διευρυνθούν, να ενισχυθούν και να συνεχιστούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου