Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

1821 : οι ξένοι μάς ελευθέρωσαν, ενώ εμείς σκοτωνόμασταν μεταξύ μας.

Το 1821, σαν σήμερα (η ημερομηνία ίσως δεν είναι ακριβής, αλλά μικρή σημασία έχει), ο Γερμανός, επίσκοπος της Πάτρας, (που τότε ονομαζόταν Παλαιαί Πάτραι καθώς Νέαι Πάτραι ήταν η ....
Υπάτη) σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου πολεμικών επιχειρήσεων, κατά το 1/10 Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και κατά τα 9/10 Ελλήνων εναντίον Ελλήνων. Στο σχολείο μάθαμε για το πρώτο 1/10. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε, όποτε βρούμε ευκαιρία, τα επόμενα 9/10.

(Ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός προσπαθώντας να συμφιλιώσει τις αντίπαλες φατρίες συνελήφθη το 1825 από την ομάδα του Γιάννη Γκούρα - εκείνου που σκότωσε και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο - και μεταφέρθηκε πεζός μέσα στο χιόνι στη Γαστούνη όπου φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε αργότερα και κατέφυγε στο Ναύπλιο, για να πεθάνει την επόμενη χρονιά προσβεβλημένος από τύφο.)

Αφού λοιπόν οι Έλληνες πολέμησαν μεταξύ τους με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς κι αφού εξόντωσαν ο ένας τον άλλον και καταξόδεψαν σ΄ αυτές τις συγκρούσεις τα χρήματα που δανείστηκαν από την Αγγλία, φτάσαμε στο 1827 με την Επανάσταση να έχει σβήσει σε όλη την Ελλάδα και τον στρατό του Ιμπραήμ να έχει καταλάβει όλες τις προσκαίρως απελευθερωθείσες περιοχές. Οι μόνες ντουφεκιές που ακουγόντουσαν ήταν στο Ναύπλιο ανάμεσα στις ομάδες του Γρίβα και του Φωτομάρα, που είχαν οχυρωθεί η μία στο Παλαμήδι και η άλλη στο Ιτς-Καλέ (Ακροναυπλία) και πολεμούσαν μεταξύ τους. Και τότε, στις 8 Οκτωβρίου, από ένα τυχαίο περιστατικό ξεκίνησε η ναυμαχία του Ναυαρίνου στην οποία ο ενωμένος στόλος Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας διέλυσε τον στόλο του Ιμπραήμ και η Ελλάδα απέκτησε ανεξαρτησία. Αξίζει να μνημονεύσουμε τους στρατιώτες των “διεθνών τοκογλύφων” που έδωσαν τη ζωή τους στο Ναυαρίνο, για να μην ξέρουμε σήμερα τι ακριβώς γιορτάζουμε: 654 σύμμαχοι νεκροί. 272 Βρετανοί, 184 Γάλλοι και 198 Ρώσοι. Πονάει η αλήθεια, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο αληθινή: οι ξένοι μάς ελευθέρωσαν, ενώ εμείς σκοτωνόμασταν μεταξύ μας.

Υ.Γ. Η Ρωσία, το ξανθόν γένος, από την οποία οι Έλληνες πάντα περίμεναν βοήθεια (και όπως φαίνεται εξακολουθούν να περιμένουν…), ήταν εχθρική με την Ελληνική Επανάσταση και μπήκε τελευταία στιγμή στο παιχνίδι, όταν είχε γίνει φανερό ότι η πλάστιγγα σε Αγγλία και Γαλλία είχε γείρει υπέρ της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.


Θάνος Τζήμερος στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου