Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Αγαπητέ µου φίλε Μήτσο. Τι γίνεσαι φίλε µου, πώς πάει µε τους λύκους και τα χιόνια; Να ήξερες, Μήτσο, πώς ήθελα να βρισκόµουν και εγώ εκεί επάνω, κοντά σας, να µάχοµαι για ό,τι ιδανικότερο έχει ο άνθρωπος, την ελευθερία». Έτσι ξεκινάει η επιστολή που ....
έλαβε από έναν φίλο του στην Αθήνα, ο στρατιώτης Δημήτριος Ιωάννου, που ο Β’ Π.Π. τον βρήκε στο οχυρό Καρατάς στις Σέρρες, λίγες μέρες πριν από την γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941.
Είναι ένα από τα ντοκουμέντα που θα εκτεθούν στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της εκδήλωσης «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ», το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 από τις 18:00 έως τις 21:00.


Η έκθεση ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ, παρουσιάζει σελίδες ημερολογίων, επιστολές, εφημερίδες, περιοδικά, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα και πολλά άλλα αντικείμενα στρατιωτών του 1940-1941, που αποτελούν μάρτυρες της απλής καθημερινότητας τους. Αντικείμενα που διασώθηκαν με πρωτοβουλία της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, μέσα από κατεστραμμένες και ξεχασμένες υπόγειες στοές του οχυρού Καρατάς στις Σέρρες, που δεν επαναχρησιμοποιήθηκαν από τον Ε.Σ. μετά το τέλος του Β’ Π.Π. Όλα τα αντικείμενα συντηρήθηκαν από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα (Επιμέλεια έκθεσης : Στυλιανός Πλάκας και Ζωή Γεωργιάδου) και εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια.

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ», ιστορικοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες τόσο για την κατασκευή των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» (1936-1940) –και όχι μόνο- όσο και για τη «Μάχη των Οχυρών» στη διάρκεια του Β΄ Π.Π.(6-10/4/1941).

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τις 18:30 έως 21:00. Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων συγκεκριμένα (διάρκεια παρουσίασης 30′) :
Γεώργιος Πολύχρους (Ιστορικός) : “Η κατασκευή της Γραμμής Μεταξά και ο ρόλος της στο ελληνικό αμυντικό σύστημα”
Ηλίας Κοτρίδης (Ερευνητής – Ανχης ε.α.) : “Ρούπελ. Το απόρθητο οχυρό. Μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές”
Κωνσταντίνος Κυρίμης (Ερευνητής) : “Τα Ναυτικά Οχυρά Μεταξά της Αττικής (1936-1940)”
Παναγιώτης Σαββίδης (Ερευνητής – Δημοσιογράφος) : “Γραμμή Μεταξά. Από την ιστορία στο μέλλον – Προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης”

Μετά την Αθήνα (10/3) και τη Θεσσαλονίκη (31/3) οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ» θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στις Σέρρες (18/4). Στόχος των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται για 2η χρονιά, είναι η ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), καθώς και της προώθησης του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (12,13/5/2018) στις Σέρρες.

Διοργάνωση : Σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση»
Συνεργασία και υποστήριξη : Δήμος Σιντικής, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Πληροφορίες : www.roupel1941.gr/fortdays

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου