Η Έλενα Ράπτη έκανε μια καλή ερώτηση. Όχι επειδή ...συγκινήθηκε, αλλά επειδή αγγίζει το μοναδικό θέμα της πολιτικής που την αγγίζει. Ό,τι έχει σχέση με διορισμούς στο δημόσιο. Τέλος πάντων, παραβλέπουμε το .....
κίνητρο (κάποιος ψηφοφόρος θα ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και το σφύριξε στην Έλενα), η καλή ερώτηση είναι αυτή (και ασχοληθείτε επιτέλους και με κανένα άλλο θέμα, εκτός από διορισμούς στο δημόσιο κ.Ράπτη, είναι αισχρός μαυρογιαλουρισμός):
ΕΡΩΤΗΣΗκίνητρο (κάποιος ψηφοφόρος θα ήθελε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και το σφύριξε στην Έλενα), η καλή ερώτηση είναι αυτή (και ασχοληθείτε επιτέλους και με κανένα άλλο θέμα, εκτός από διορισμούς στο δημόσιο κ.Ράπτη, είναι αισχρός μαυρογιαλουρισμός):
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών
ΘΕΜΑ: «Ανεπίτρεπτος αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από προκήρυξη θέσεων στο ΥΠΕΞ»
Κύριε Υπουργέ,
Η υπ’ αριθμ. Π19ΓΕΝ - 34379 προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στις 30.10.2017 για την πλήρωση 5 κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης, καθώς και ότι δεν πρέπει να πάσχουν από σοβαρά καρδιοαγγειακά ή σοβαρά αναπνευστικά ή νεφρολογικά ή μεταδοτικά νοσήματα ή σοβαρά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Β’ περ. η).
Προβλέπει μάλιστα πως οι υποψήφιοι που θα περιληφθούν στον πίνακα επιτυχόντων, υποχρεούνται να προσκομίσουν δύο (2) γνωματεύσεις (i) παθολόγου ή γενικού ιατρού και (ii) ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με τις οποίες πιστοποιείται η υγεία τους.
Εκ πρώτης όψεως η προκήρυξη του Υπουργείου αντιβαίνει παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, η οποία προβλέπει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, το άρθρο 3 του ν. 4443/2016 «Αρχές της ίσης μεταχείρισης» για την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, κλπ και το άρθρο 27 «Εργασία & Απασχόληση» της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012.
Ελπίζοντας πως δεν αποτελεί παράλειψη του υπουργείου και επειδή προφανώς γνωρίζετε τις παραπάνω διατάξεις,
Ερωτάσθε κύριε υπουργέ:
1. Υπάρχουν οι ειδικές συνθήκες που επιβάλλουν και διατάξεις που δικαιολογούν την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμα διεκδίκησης των παραπάνω θέσεων με ίσους όρους και ποιες είναι αυτές;
2. Αν όχι, μπορεί να διορθωθεί η συγκεκριμένη προκήρυξη, ώστε να μην παράγει κοινωνική αδικία και να μη συνιστά διάκριση σε βάρος των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα υγείας;
Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2017
Αριθμός πρωτοκόλλου: 1780/4.12.2017
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Έλενα Ράπτη