Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Κρίμα ! Καίγονται τα πανέμορφα Κύθηρα

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ....
ζήτησε νωρίτερα ο δήμαρχος Κυθήρων.

Από πολύ στενά παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά που κατακαίει στο νησί των Κυθήρων, όσο όμως και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.

Ήδη για το σκοπό αυτό, έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο Α’ πρόγραμμα, ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για μια από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές , καθώς ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις ενώ επισήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται , ακόμη και από την ήπειρο και από τη βορ. Ελλάδα.

Ανάλογη θέση διατυπώνει και η Πυροσβεστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Για τεράστια καταστροφή έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων. Απαντώντας η Πυροσβεστική ανέφερε ότι ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, ένα αεροσκάφος Καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Σε δηλώσεις της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τόνισε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.