Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ρεπορτάζ από την επέτειο του Γράμμου, 27-08-2017.

ΓΡΑΜΜΟΣ 2017- Ρεπορτάζ αναγνώστη:

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ 1946-1949.

Την Κυριακή 27-08-2017 τελέσθηκε με λαμπρότητα η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης - Επέτειος της Νίκης του Στρατού μας στο Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών του λεγόμενου «Δ.Σ.Ε.», που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949.
Στο Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) αλλά και στο Βίτσι, που φέτος δόθηκε το βάρος των εκδηλώσεων, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού καθώς και των Πεσόντων της, θρυλικής ,Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δρυινπουπόλεως Πωγωνιανής κ Κονίτσης κ. κ. Ανδρέα.
Τρείς εκατοντάδες προσκυνητών κατέκλισαν τη Βούρμπιανη. Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) παρ/μα Ιωαννίνων. Από την Πολιτεία παρέστη ο Βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μπαρμπαρούσης Κων/νος.
Έγινε έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών , εψάλη τρισάγιο στο μνημείο Πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στο Γράμμο.Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων Αντιστράτηγος ε. α. κ. Κωστούλας Δημ. εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Με ένα σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους προσκυνητές που προσήλθαν και φέτος στην εκδήλωση μνήμης. Στηλίτευσε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Εξήρε τη σημασία της θυσίας των πεσόντων του Στρατού και της Χωροφυλακής σε Γράμμο και Βίτσι.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑ:

Τέλος στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ .κ. ΑΝΔΡΕΑΣ , εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών με ένα πύρινο λόγο. Εξήρε τη θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε Γράμμο-Βίτσι. Καυτηρίασε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Ζήτησε να φτιαχτεί επιτέλους με άσφαλτο ο δρόμος για το ηρωικό ύψωμα 2.520.Έκλεισε το λόγο του καλώντας το λαό να παραμείνει πιστός στις Χριστιανικές και εθνικές αξίες.
Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων: από τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, τον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Μπαρμπαρούση, την Ε.Α.Α.Σ. Ιωαννίνων, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αναγνώστου, την Εθνική Αντίσταση Ε.Ο.Ε.Α-ΕΔΕΣ-ΠΕΣΕΑ, ο κ. Μπαφατάκης, την Εθνική Αντίσταση Ε.Ο.Ε.Α.-ΕΔΕΣ Άρτας κ. Θεοχάρη, την Ένωση αποστράτων της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Ιωαννίνων κ. Κίτσιος, οι έφεδροι αξιωματικοί Ν. Ιωαννίνων, η Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων κ. Γ. Τόσκας, η Βασιλική Ένωση Κονίτσης κ. Γαλάνης, Βασιλική Ένωση Μετσόβου κ. Μπίσσας, για τους μαχητές της Κρήτης ο κ. Ιω. Φατσέας , ο σύλλογος Αναπήρων και θυμάτων Πολέμου Ν. Ιωαννίνων, ο Πατριωτικός, Ελληνικός Σύνδεσμος Λαρίσης, κ.α.
-Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού Ύμνου.

φωτ.1 , μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ

φωτ.2 κ. Φατσέας και κ. Θεοχάρης μετά την κατάθεση στεφάνων.