Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Απάντηση στο εύκολο κουιζ "Τι όπλο κρατά ο Καμμένος"

Ε όχι και G3 ρε γκαρντάσι ! Μόνο αυτό θυμάσαι;
Λοιπόν, πρόκειται .....


Πρόκειται για FN -FAL PARA 50.61 με πτυσσόμενο κοντάκιο, τυφέκιο των Ειδικών Δυνάμεων και των υπηρετούντων παλαιά στον Έβρο, το οποίο πρόσφερε στις 28/1/2015, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στον παλιό Υπουργό Νίκο Δένδια, ο οποίος το είχε χρησιμοποιήσει όταν υπηρετούσε ως Δόκιμος Αξιωματικός στον Έβρο.





Στην χώρα μας το FN-FAL έγραψε τη δική του ιστορία. Το Δ' Σώμα Στρατού και οι Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Πεζοναύτες) εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους στο καθόλα άξιο αυτό όπλο καθώς και όλη τη γκάμα του φορητού οπλισμού της Fabrique Nationale (οπλοπολυβόλο FALO και πολυβόλο MAG). Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το FN ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 να αντικαταστήσει το Μ-1 αμερικάνικης κατασκευής. «Με το νέο τυφέκιο αυξανόταν η ισχύς πυρός του καταδρομέα, καθώς τώρα διέθετε 20 φυσίγγια αντί των 8 που παρείχε το παρωχημένο M-1, ενώ η δυνατότητα χρήσης και αυτόματης βολής αύξησε κατά πολύ την ευελιξία πυρός. H εισαγωγή μάλιστα της έκδοσης Para με το πτυσσόμενο κοντάκι είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση των υποπολυβόλων, ενώ μια ακόμη αλλαγή που σημειώθηκε ήταν ο εφοδιασμός των αξιωματικών με το FAL Para, οι οποίοι μέχρι τότε έφεραν μόνο πιστόλι.»
Ότι όμως κρίθηκε ως άριστο για τον Έλληνα καταδρομέα δεν κρίθηκε καν επαρκές για το Έλληνα πεζικάριο και το FN έζησε για δεκαετίες στη σκιά του διαβόητου G3-A3 της Heckler & Koch. Επισήμως, το FN-FAL ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο για τον Έλληνα οπλίτη της ολιγόμηνης υποχρεωτικής στράτευσης παρά το γεγονός ότι όσοι έχουν την εμπειρία και των δύο μπορούν να διαβεβαιώσουν για το αντίθετο. Η λύση-αρμολόγηση για τον καθαρισμό του απαιτούσε λιγότερες κινήσεις και από το βασικό του αντίπαλο στα πεδία των μαχών, το ΑΚ-47. Ανεπίσημα επρόκειτο για άλλη μια μαύρη σελίδα στη ιστορία των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για την κόντρα του ελληνικού δημοσίου με την ΠΥΡΚΑΛ που κατασκεύαζε το όπλο με άδεια από την FN Herstal.

Την ίδια ώρα, στον υπόλοιπο κόσμο το FAL γινόταν συνώνυμο των «σκυλιών του πολέμου». Των μισθοφόρων που πολέμησαν όλους του βρώμικους αποικιακούς πολέμους στην Αφρική και αλλού. Μισθοφόρων όπως ο Ταγματάρχης Κάλαν ή Κώστας Γεωργίου όπως ήταν το πραγματικό του όνομα. Ο Ελληνοκύπριος πρώην δεκανέας των Βρετανών αλεξιπτωτιστών (είχε αποταχθεί για τη ληστεία ενός ταχυδρομικού καταστήματος) ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας του ένας από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές της μονάδας του. Μια από τις πιο γραφικές φιγούρες του εμφυλίου στην Αγκόλα τόλμησε με μερικά σαραβαλιασμένα Land Rover, μπόλικη δόση τρέλας και φυσικά τη δύναμη πυρός των FN να τα βάλει με δύο τάγματα 600 κουβανών και στρατιωτών του αριστερού κινήματος MPLA. H επόμενη μέρα για το MPLA δεν ήταν καθόλου εύκολη: 60 στρατιώτες νεκροί , 4 άρματα μάχης Τ34 και 4 πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων κατεστραμμένα.
Ή βετεράνων όπως ο Ιρλανδός Μάικ Χόρ. Ο «Τρελός Μάικ», όπως ήταν το παρατσούκλι του, αφού μετανάστευσε στη Νότιο Αφρική, εργάστηκε για χρόνια ως οδηγός σε σαφάρι. Μέχρι φυσικά να διαπιστώσει ότι η πολεμική του εμπειρία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούσε να εξαγοραστεί με ζεστό βέλγικο και αμερικάνικο χρήμα. Το 1964 συμμετείχε σε μια θαρραλέα επιχείρηση στο Βελγικό Κογκό όπου με 300 περίπου άντρες οπλισμένους με FN-FAL κατάφερε να κρατήσει μόνος του τις αντάρτικες δυνάμεις της οργάνωσης Σίμπα. Στο μεσοδιάστημα διασώθηκαν αεροπορικώς περίπου 1600 Βέλγοι και Αμερικάνοι υπήκοοι. Η δράση του Μάικ Χορ έγινε αρκετές φορές το θέμα των δελτίων ειδήσεων σε όλο τον κόσμο και προσέφερε άφθονο υλικό για μια ταινία και διάφορα αυτοβιογραφικά βιβλία. Και στην πορεία έγινε, άθελα του, ο διαφημιστής του FN-FAL.


Παρά την δεκαπενταετή σχεδόν διαφορά στο σχεδιασμό τους, το FAL κέρδισε το Μ-16 στα πεδία των μαχών αλλά έχασε τον πόλεμο των πωλήσεων και αυτού που λέγεται "service history" εξαιτίας και πάλι του διαμετρήματος. Ήταν ένας ακόμα και ίσως ο πιο καθοριστικός λόγος που το FAL δεν κατάφερε να καταλάβει τη θέση που του άξιζε στην πολεμική ιστορία. Από τα γεννοφάσκια του το M-16 υιοθέτησε το μικρότερο διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών με την Colt (και την πανίσχυρη αμερικάνικη εξωτερική πολιτική) να πείθει όλο τον κόσμο για τα πλεονεκτήματα μιας μικρότερης σφαίρας: Μικρότερο βάρος ίσον περισσότερα πυρομαχικά, λιγότερη «οπισθοδρόμηση» ίσον ταχύτερη επαναφορά στη σκόπευση και τελικά αυξημένη αποτελεσματικότητα σε μικρότερες αποστάσεις. Αυτά μέχρι τον πρόσφατο δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ.
Γιατί εκεί η ιστορία επανελήφθη φυσικά ως φάρσα. Το διαμέτρημα των 5.56 χιλιοστών δεν είχε την αποτελεσματικότητα που περίμεναν οι Αμερικάνοι με αποτέλεσμα πολλοί στρατιώτες να πέφτουν νεκροί από αντίπαλους που θεωρούσαν εξουδετερωμένους. Και όσο ο αμερικάνικος στρατός πειραματίζεται με ένα ενδιάμεσο διαμέτρημα περίπου 6,8 χιλιοστών, οι ειδικές τους δυνάμεις κατάλαβαν ότι το να ρίχνεις στο "γάμο του καραγκιόζη" με το πλεονέκτημα της άνετης αυτόματης βολής δεν κερδίζει ούτε σε κατοικημένες περιοχές. Απολαμβάνοντας περισσότερες ελευθερίες υιοθέτησαν ξανά τα 7,62 χιλιοστά γυρνώντας μετά από 50 και πλέον χρόνια στο σημείο που κατέληξαν οι δυνάμεις του άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά έχοντας συμπαρασύρει στις αποτυχημένες επιλογές τους διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και τη δική μας που το 2000 αντικατέστησε τα FN-FAL των ειδικών δυνάμεων με Μ-16.


Για τις ανάγκες του Ελληνικού στρατού η ΠΥΡΚΑΛ κατασκεύασε-συναρμολόγησε 51.250 τυφέκια FN FAL(standard και para) και 4.050 οπλοπολυβόλα FN FALO. Ο ΕΣ πριν από την μεγάλη παραγγελία στην ΠΥΡΚΑΛ είχε παραλάβει από την FN ακόμη 8.000 τυφέκια. Γύρω στα 60.000 από αυτά τα τυφέκια/οπλοπολυβόλα βρίσκονται σε αποθήκευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου