Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Πολύ ενδιαφέρον: Πώς θα μπορούσε να μετατραπεί το κείμενο-τέρας σε αξιοπρεπή συμφωνία

Την αποτίμηση του κειμένου του Eurogroup κάνει ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon περιγράφοντας το....
πώς θα μπορούσε το σκληρό ντραφτ να εξελιχθεί σε μια αξιοπρεπή συμφωνία.



Ο Ντίξον, διαβλέπει διάθεση κουρέματος καταθέσεων από τους πιστωτές και εξηγεί ποια μέτρα πρέπει να πάρουν πίσω για να επέλθει συμφωνία με την Αθήνα.
Το σχέδιο του Eurogroup θα μπορούσε να είναι βάση για συμφωνία, εάν οι πιστωτές αποκόψουν τα φλέγοντα στοιχεία σε αγκύλες [για παράδειγμα αν δεν συμφωνηθεί] & να προσφέρει καρότο
[Οι αυτόματες περικοπές αν η Ελλάδα αποτύχει να πιάσει τους στόχους] είναι κακή ιδέα. Θα οδηγούσε σε φαύλο κύκλο. Οι πιστωτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ουσία και όχι στους στόχους
[Η παρακολούθηση και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ] είναι καλή ιδέα. Είναι ατελές ίδρυμα, αλλά τελικά βρίσκει φωνή. Θα πρέπει να κρατηθεί.
[Τα 50 δισ. € των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να μεταβιβαστούν στο Λουξεμβούργο] πρέπει να εξαιρεθεί. Αντιλαμβάνομαι γιατί μπήκε, αλλά αποτελεί ό,τι και το κόκκινο πανί για τον ταύρο.
Η επιστροφή Τρόικας – θεσμών στην Αθήνα. Είναι αντιδημοφιλές, αλλά χρειάζεται, ώστε να κάνει τα πράγματα να κινούνται γρήγορα. Η πέρα – δώθε μετακίνηση στις Βρυξέλλες, είναι χάσιμο χρόνου.
[Να πάρουν πίσω τους νόμους που ψηφίστηκαν] Καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν οι πιστωτές, αλλά αυτό μοιάζει με τρίψιμο της μύτης στο χώμα. Θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μόλις 1-2 νόμους-κλειδιά.
Οι πιστωτές απλώς «θα λάβουν υπόψη» τις χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 7 δισ.ευρώ στις 20 Ιουλίου. Πρέπει να βελτιωθούν και δεσμευτούν ότι η χρηματοδότηση που θα παρέχεται στην Αθήνα διαρκεί όσο τα προαπαιτούμενα
Καμία αναφορά επίσης για τη ρευστότητας για τις τράπεζες. Οι πιστωτές πρέπει να παράσχουν αρκετή, για να τους κρατήσουν στη επιφάνεια, δηλαδή από την εγγύηση ΕLA.
Η ρύθμιση 10-25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες είναι πολύ ευρεία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πιστωτές δεν ξέρουν. Η ίσως επειδή εξετάζουν το ενδεχόμενο bail-in (κούρεμα καταθέσεων) για το μέρος του κόστους;
Το γεγονός ότι οι πιστωτές θέλουν άμεση εφαρμογή της BRRD (η οδηγία για τις τράπεζες) υποδηλώνει ότι το bail-in είναι ακόμα στο τραπέζι.
Η πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων, επίσης προτείνεται με αυτή την περίεργη διατύπωση ότι η ρύθμιση θα υπολογιστεί μετά το «νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται»
Το γεγονός ότι η ΕΚΤ/SSM θα διεξάγουν αξιολόγηση των τραπεζικών στοιχείων μόνο μετά το καλοκαίρι, δείχνει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο
[Ελάφρυνση του χρέους με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμής] Οι αγκύλες πρέπει να αφαιρεθούν εδώ.
Οι πιστωτές είναι λογικό να επικεντρώνονται «ακαθάριστο χρηματοδοτικό» αντί για σχέση χρέους / ΑΕΠ ως μέτρο της βιωσιμότητας του χρέους.
Είναι λογικό να καθυστερήσει η ελάφρυνση του χρέους μέχρι την επιτυχή πρώτη αναθεώρηση. Αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουν για την πλήρη εφαρμογή. Θα πρέπει να έρθει σε δόσεις
[5 χρόνων τάιμ-άουτ από ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία] Οι αγκύλες πρέπει να αφαιρεθούν. Είναι μια ανέφικτη ιδέα του Σόιμπλε που θα ξεσηκώσει τους ανθρώπους.
Aφού περάσουν την κόλαση της παραίτησης από το ευρώ, οι Ελληνες δεν θα θέλουν να επανέλθουν. Ακόμα κι αν το ήθελαν, οι άλλες χώρες δεν θα το επιθυμούσαν.
Οι 18 πιστωτές μπορεί να θέλουν bail-in (κούρεμα) των ανασφάλιστων καταθέσεων {σ.σ. προφανώς εννοεί άνω των 100.000 ευρώ] για να μειώσουν το λογαριασμό. Αλλά κάθε κούρεμα θα πρέπει να είναι μικρό, ειδάλλως οι επιχειρήσεις θα υποστούν σφυροκόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου