Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Τελικά κ.Καμμένε δεν καταλάβαμε: Θα παραιτηθείτε ή όχι, αν στο μνημόνιο που έρχεται θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες;

Ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις....
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟ


Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε καλημέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα κ. Κοτρώτσο. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κατ’ αρχάς να λύσουμε ένα θέμα το οποίο προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες και σας αφορά. Η αλήθεια είναι ότι στην επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους δανειστές, όπως την είδαμε και στα προσαρτήματά της, υπάρχουν αναφορές σε σχέση με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, στις προμήθειες και στην αναδιοργάνωση, όπως αποκαλείται, των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν συνάδουν με αυτά που γνωρίζαμε από την ελληνική πρόταση της προηγούμενης ημέρας. Λέγεται μάλιστα ότι αυτό προκάλεσε και την αντίδρασή σας, ότι υπήρξε και μία δεν θα το πούμε απειλή, είπατε ότι «εγώ δεν πρόκειται να εφαρμόσω μία τέτοια συμφωνία». Τι ακριβώς συνέβη; Απειλήσατε να παραιτηθείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, κ. Κοτρώτσο, όπως ξέρετε και όπως ξέρουν και οι ακροατές σας, είτε συμφωνούν μαζί μου είτε διαφωνούν, όσα χρόνια είμαι στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου λέω τα «σύκα - σύκα» και τη «σκάφη - σκάφη».

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Και δεν αρέσει πολλές φορές αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να κάνουμε. Αλλά έτσι ήμουν πάντα και έτσι θα συνεχίσω να είμαι. Αυτό που ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή και όσον αφορά και την πρόταση Γιούνκερ και το δικαιολόγησα γιατί ψηφίζω «όχι» και στηρίζω το «όχι» στο δημοψήφισμα την Κυριακή. Ένας από τους κύριους λόγους είναι το θέμα του αφοπλισμού της χώρας. Η χώρα έχει έναν προϋπολογισμό για την άμυνα της τάξης των 550 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016. Οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού αυτού θα οδηγήσει στον αφοπλισμό της χώρας. Δεν θα σηκώνεται αεροπλάνο να αναχαιτίσει τουρκικό αεροπλάνο που μπαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο. Δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τα πλοία μας. Δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τα φυλάκιά μας στην παραμεθόριο που αυτή τη στιγμή προσφέρουν και στην εσωτερική ασφάλεια.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, όταν ένα φυλάκιο βρίσκεται στην παραμεθόριο της Ηπείρου αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε από την Αλβανία μην κάνει εισβολή, ούτε από τα Σκόπια. Έχουμε, όμως, χωριά τα οποία έχουν μείνει με δύο κατοίκους. Η παρουσία του στρατού εκεί τους δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτόν τον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 50%. Δεν μπορούμε να μειώσουμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι με τους εννέα μήνες θητεία και με τους Υπαξιωματικούς, οι οποίοι από πενταετείς προσφέρουν πλέον σε έναν ημι-επαγγελματικό στρατό, η μείωση του προσωπικού αυτού θα οδηγούσε ουσιαστικά στην αδυναμία μας να καλύψουμε τις μάχιμες μονάδες στον Έβρο και στα νησιά.

Αυτό λοιπόν ήταν ένας λόγος για τον οποίο απέρριψα από την πρώτη στιγμή την πρόταση Γιούνκερ και βεβαίως δεν θα ήταν ποτέ δυνατό στην Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχω - και μάλιστα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας - να δεχτώ τέτοιο πράγμα. Ξεκαθαρίστηκε με τον Πρωθυπουργό, υπάρχει σαφέστατη δήλωση από τον Πρωθυπουργό και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Επιτρέψτε όμως να σας πω ότι στην επιστολή εξακολουθεί να υπάρχει η αύξηση από το μηδέν στα 200 εκατομμύρια για φέτος και από τα 200 στα 400 για του χρόνου.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έχει σταλεί νεότερη επιστολή στους δανειστές;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει διευκρινιστεί απόλυτα ότι τα δύο θέματα που έχουν να κάνουν με το ΦΠΑ στα νησιά και με το θέμα των μειώσεων στην άμυνα δεν είναι πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα καλυφθούν ενδεχομένως από κάποια ισοδύναμα αυτά; Γιατί ξέρετε ότι αυτό αλλάζει και τα δεδομένα της πρότασης που έκανε προχθές ο Πρωθυπουργός προς τους δανειστές.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να καταλάβετε, αυτά τα χρήματα τα οποία προέβλεπαν δήθεν από την άμυνα, θα μπορέσουν κάλλιστα να καλυφθούν από άλλου είδους προβλέψεις, όπως για παράδειγμα την αποζημίωση που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από υποθέσεις με δωροδοκίες που έχουν τελεσιδικήσει για τα ζητήματα της άμυνας, για υποθέσεις όπως της Siemens. Για υποθέσεις όπου η Γερμανία, αντί να μας δίνει τα στοιχεία για να βοηθήσει για να αποζημιωθεί η χώρα για τις δωροδοκίες τις οποίες έκαναν οι εταιρείες, τα αποκρύπτει, όπως αποκρύπτει και τον Χριστοφοράκο.

Υπάρχουν δυνατότητες να αναπτυχθεί η πολεμική μας βιομηχανία όπου θα έχουμε πολύ περισσότερα εισοδήματα για το κράτος από ότι εάν κλείσουμε τα πάντα και αποκλείσουμε και τη χώρα. Υπάρχουν ισοδύναμα. Θα μου πει κανείς «καλά εάν υπάρχουν, γιατί δεν το κάνεις αυτό και για τους συνταξιούχους, γιατί δεν το κάνεις για τους εργαζόμενους»; Γιατί ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα υπόλοιπα τα είχε προβλέψει.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κρατώ, λοιπόν, ότι εάν παραστεί ανάγκη - που προφανώς θα παραστεί - υπάρχουν ισοδύναμα για να καλύψουν αυτή την αλλαγή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν χρειάζονται καν ισοδύναμα. Εδώ πέρα για το ΦΠΑ στην εστίαση να σας θυμίσω ότι όταν είχε ξαναμπεί το ΦΠΑ στην εστίαση ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εισπράξει το κράτος λιγότερα από ότι θα εισέπραττε με το 13%. Όταν έβαλε ξανά το 23% η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το κράτος εισέπραττε λιγότερα χρήματα. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο τουρισμός είναι στον ανταγωνισμό. Όταν έρχεται ο τουρίστας και κατεβαίνει με το καραβάκι από τα παράλια της Μικράς Ασίας να έρθει να επισκεφθεί ένα ελληνικό νησί, εάν δει ότι για να φάει ένα πιάτο φαί θα πρέπει να πληρώσει 18 ευρώ, ενώ απέναντι θα το φάει με 6 ευρώ, θα το φάει απέναντι. Το αποτέλεσμα είναι να πέσει η κατανάλωση και να πέσει και η δυνατότητα είσπραξης από την πλευρά του ελληνικού κράτους.

Όταν μία επιχείρηση πρέπει να πληρώνει 30% φορολογία και η επιχείρηση αυτή αν βρίσκεται για παράδειγμα στα Γιάννενα πάει την έδρα της στην Αλβανία ή αν είναι στη Θεσσαλονίκη πάει στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια και
εκεί ο φόρος είναι 8% είναι φυσιολογικό ότι αυτή η επιχείρηση - όσο Έλληνας και αν είναι και πατριώτης - δεν θα μπορέσει να αντέξει τον ανταγωνισμό. Το πρόγραμμα το οποίο μας επιβάλλουν μας πνίγει.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, αλλά το δεχόμαστε κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τώρα, την πρόταση Γιούνκερ που εσείς ζητάτε να την απορρίψουμε στο δημοψήφισμα, κατά 80% την αποδεχόμαστε και την αντιπροτείνουμε εμείς. Έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας έχει, κ. Κοτρώτσο, το «όχι» ένα μεγάλο ποσοστό την Κυριακή και ο Πρωθυπουργός θα πάει στο εξωτερικό πολύ πιο δυνατός και οπλισμένος με την απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει τέλος σε αυτή την πολιτική. Μια πολιτική που μας εξαθλίωσε, μια πολιτική που έκλεισε τις περισσότερες επιχειρήσεις, που έστειλε το 70% των νέων μας στην ανεργία, μια πολιτική η οποία δεν έχει προοπτική. Οι ίδιοι οι δανειστές μόλις φεύγουν από τις θέσεις εξουσίας τους, λένε ότι «ξέρετε, αποτύχαμε». Πού αποτύχατε; Ένας γιατρός αν αποτύχει σε μια εγχείρηση του κάνεις μήνυση. Εδώ τι κάνουμε; Είμαστε στο τραπέζι του χειρουργείου και από πάνω μας ήταν τρεις γιατροί το IMF, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τσακώνονταν μεταξύ τους για τη μέθοδο της θεραπείας. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν ουσιαστικά η Ελλάδα να χάνει αίμα συνέχεια, να ακολουθείται μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που επέβαλαν οι τρείς διαφορετικοί θεσμοί και να οδηγούμαστε στον γκρεμό.

Στον γκρεμό θα οδηγηθούμε εάν αποδεχτούμε τη συνέχιση της πολιτικής αυτής. Το «ναι» δεν είναι «ναι» στην Ευρώπη, γιατί από την Ευρώπη δεν μπορεί να μας βγάλει κανείς. Η τρομοκρατία η οποία επιβάλλεται αυτή τη στιγμή θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος. Είναι λάθος να διχάζουμε τον ελληνικό λαό.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, ο Πρωθυπουργός είπε χθες το βράδυ, κ. Πρόεδρε, ότι μέσα σε 48 ώρες θα φέρει συμφωνία. Και αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και φτάσουμε στην Τετάρτη - καταρχάς πάμε και την επόμενη εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, είναι κοινή λογική, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με κλειστές τράπεζες, με capitals controls.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, ποιος έκλεισε τις τράπεζες;

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση. Την ξέρω τη θέση σας, την ξέρω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Τις τράπεζες τις έκλεισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα σας θυμίσω κάτι, κ. Κοτρώτσο, γιατί εσείς είστε από τους δημοσιογράφους που λέτε την αλήθεια. Θυμάστε όταν πέρασαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι φώναζα στη Βουλή; Όταν φώναζα στη Βουλή ήταν ακριβώς γι’ αυτό. Διότι ουσιαστικά πήραν τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Η τραπεζική ένωση που έγινε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η τραπεζική ένωση, λοιπόν, πού οδήγησε; Στο να αποφασίζουν άλλοι για την πατρίδα μας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό, αλλά είναι πλέον κεντρική στρατηγική της Γερμανίας και των Ευρωπαίων, δυστυχώς, και αυτό δεν αναιρείται ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα. Δεν αναιρείται απλώς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν αναιρείται; Μιλούσα προηγουμένως με τον Nicolas Dupont - Aignan, έναν Γάλλο πολιτικό που ήταν στην κεντροδεξιά και έφυγε δημιουργώντας ένα κίνημα πολιτών πήρε 4% στις ευρωεκλογές και μίλησα και με Ιταλούς βουλευτές του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο, παλιούς βουλευτές του Μπερλουσκόνι. Ξέρετε ότι ο Νότος της Ευρώπης δεν αντέχει αυτό το σύστημα. Είναι πραγματικά πραξικοπηματικό να έρχεται μία ξένη αρχή και να κλείνει ελληνικές τράπεζες. Στα ATM γιατί έστειλαν τον κόσμο; Έστειλαν τον κόσμο για να τον εκφοβίσουν. Έστειλαν τον κόσμο στα ΑΤΜ ενώ δεν υπήρχε κανένας λόγος.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, θα σας θυμίσω ότι οι πρώτες ουρές στα ΑΤΜ - και μεγάλες ουρές - σχηματίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το δημοψήφισμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας θυμίσω, όμως, τις ουρές που υπάρχουν ακόμα στα συσσίτια. Τις ουρές που υπάρχουν έξω από τον ΟΑΕΔ.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό. Βεβαίως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πούμε και κάτι άλλο. Έχουμε 10.000 νεκρούς που αυτοκτόνησαν. Δέκα χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους γιατί δεν άντεξαν. Γιατί η πολιτική που ακολουθούν και επιβάλλουν είναι μία πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά. Θέλω, όμως, να με αφήσετε να πω κάτι. Θέλω να παρακαλέσω τον ελληνικό λαό που μας ακούει, είτε αποφασίσει να ψηφίσει «ναι» είτε αποφασίσει να ψηφίσει «όχι» την Κυριακή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Καλά κάνετε και το λέτε αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η μεγαλύτερη ζημιά που μπορούν να κάνουν στον ελληνικό λαό, είναι να φέρουν το διχασμό στην πατρίδα μας. Τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος, τελείωσε ο διχασμός. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε ως έθνος να επιβιώσουμε είναι να είμαστε ενωμένοι. Την Κυριακή το βράδυ τελειώνει το δημοψήφισμα. Με το που θα κλείσουν οι κάλπες δεν θα πρέπει να κάνουμε, με κανέναν τρόπο, το λάθος και το έγκλημα να φέρουμε τη διχόνοια στην πατρίδα μας. Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά. Να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να πάμε να διαπραγματευτούμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Μην μας βάλουν πάλι στο «λούκι» της διχόνοιας και να μην μας βάλουν πάλι στις εποχές που ο Έλληνας σκότωνε Έλληνα. Πρέπει να είμαστε αγαπημένοι, ενωμένοι και εγώ σας διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργός Άμυνας, αλλά και ως αρχηγός των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, θα το επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Καλά κάνετε και το λέτε και μιας και το είπατε πριν σας κάνω την τελευταία ερώτηση - θα σας το ρωτούσα και εγώ αυτό ούτως ή άλλως - θέλω να μου πείτε ευθέως σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε αν έχουμε «ναι» την Κυριακή το βράδυ, αν έχουμε «όχι» την Κυριακή το βράδυ τα πράγματα απλοποιούνται υπό την έννοια ότι θα έχετε μία ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση και θα δούμε αν θα μπορέσετε να τη φέρετε εις πέρας. Αλλά εάν έχετε «ναι» την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση παραμένει; Ο Πρωθυπουργός παραμένει στη θέση του; Εσείς παραμένετε; Ή πάμε σε εκλογές όπως λένε κάποιοι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Κυβέρνηση αυτή έχει λαϊκή εντολή μέχρι το 2019. Από ότι φαίνεται οι διαφορές θα είναι μικρές. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε υποχρέωση ως εκλεγμένη Κυβέρνηση του τόπου να πάμε και να εκτελέσουμε την εντολή του ελληνικού λαού. Να υπογράψουμε, δηλαδή, συμφωνία στην Ευρώπη, εάν είναι «ναι». Θα διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον ελληνικό λαό.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, προσέξτε όμως τώρα, όταν – και αναφέρομαι και στο κόμμα σας για τα χθεσινά - υπάρχουν δικοί σας βουλευτές και πολλοί περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, όχι με αυτή την πρόταση την τελευταία, διαφωνούσαν και με την πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ή με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, πώς θα περάσετε από τη Βουλή μια τέτοια πρόταση εάν έχετε «ναι», ως εντολή κ. Πρόεδρε; Πολλοί το αμφισβητούν αυτό στην Ευρώπη, το ξέρετε, έτσι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, κ. Κοτρώτσο, πιστεύω ότι οι βουλευτές πρέπει κατά το Σύνταγμα να έχουν τη δυνατότητα του βουλεύεσθαι κατά τη δική τους συνείδηση. Όμως, όταν ένας βουλευτής τη μία μέρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ψηφίζει «ναι» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, συμφωνεί με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και μάλιστα με πρόθεση να ψηφίσουμε «όχι», όταν έρχεται στη Βουλή την επόμενη ημέρα και κατά συνείδηση ψηφίζει πάλι για να γίνει δημοψήφισμα και παίρνει και το λόγο και μιλάει για το «όχι», σε δύο ημέρες τι άλλαξε; Αυτά είναι περίεργα πράγματα. Περίεργα πράγματα τα οποία συνέβαιναν σε άλλες εποχές. Αντιλαμβάνομαι, σέβομαι απόλυτα.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εικάζετε ότι υπήρξε κάποιου είδους παρέμβαση δηλαδή στον κ. Δαμαβολίτη; Σε αυτό αναφέρεστε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν, ο κ. Δαμαβολίτης, παρότι ψήφισε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στη Βουλή, εν συνεχεία είπε ότι δεν αντέχει και θα ψηφίσει αλλιώς στο δημοψήφισμα. Προς τιμήν του, όμως, παρέδωσε την έδρα. Έτσι; Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Ένας βουλευτής δεν θα πρέπει να καθοδηγείται και να υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Εμένα με ενοχλεί πολύ. Ξέρετε, κ. Κοτρώτσο, τι με ενοχλεί περισσότερο σε αυτή την ιστορία, σε αυτό το δημοψήφισμα; Ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που απέλυσαν εργαζόμενους για να τους φοβίσουν. Εμένα αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Το θεωρώ τον ύψιστο εκβιασμό. Έναν γονιό, είτε πατέρα είτε μάνα, όταν τον απολύεις για να προξενήσεις τρόμο, τότε επηρεάζεις αντιδημοκρατικά την ελεύθερη βούληση αυτού που πρόκειται να ψηφίσει.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Πώς αισθάνεται ένας δεδηλωμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια «Καραμανλικός», ο Πάνος Καμμένος εννοώ, να ακούει από τον Κώστα Καραμανλή, να λέει ότι πρέπει να ψηφίσει το «ναι» και αυτός να είναι από την πλευρά του «όχι».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όπως αισθάνθηκα όταν ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, στη Βουλή, δεν παρέπεμψε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γεωργίου που αμφισβήτησαν τη δική του ηθική και τη διακυβέρνησή του. Εγώ, περίμενα, ο Κώστας Καραμανλής, όταν ήρθε η πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου και του Γεωργίου, που αλλοίωσαν τα στατιστικά στοιχεία, όπως ο ίδιος έλεγε, της κυβέρνησής του, τους απήλλαξε. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, από τη στιγμή που δεν προφύλαξε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, περιμένω τα πάντα. Με στεναχωρεί, με πικραίνει, αλλά από εκεί και πέρα αναλαμβάνει και ο καθένας τις ευθύνες του.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε την υποχρέωση να προστατεύσει την κυβέρνησή του. Είναι ο Πρωθυπουργός εκείνος για τον οποίο, αποδεδειγμένα πλέον, από τη Δικαιοσύνη, υπήρχε απόπειρα δολοφονίας του, για τις πολιτικές επιλογές που έκανε και δε βγήκε να μιλήσει γι αυτό. Είναι ο Πρωθυπουργός εκείνος που τον ανέτρεψαν επειδή άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία με τη Ρωσία. Και δεν μίλησε γι αυτό. Αναμενόμενη ήταν η παρέμβασή του. Με λυπεί, αλλά με λυπεί το ίδιο, παραδείγματος χάριν, ότι δεν παρέπεμψε τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου για τα υποβρύχια και άφησε να παραγραφεί η υπόθεση αυτή. Με ενοχλεί πάρα πολύ. Με ενοχλεί πάρα πολύ που δεν πήρε θέση για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων, για πράγμα που τον προσβάλει τον ίδιο. Ο ίδιος είπε ότι αλλοίωσαν τα στατιστικά στοιχεία ο Γεωργίου και ο Παπανδρέου.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, πιστεύετε ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις, με κάποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή αν δρομολογηθούν άλλες πολιτικές εξελίξεις, θα μπορούσε να ηγηθεί ενός κινήματος, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ειδικού σκοπού ή κάτι τέτοιο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι. Ακούω διάφορους που θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί ή να μπουν στην κυβέρνηση.. Ακούω τον κ. Θεοδωράκη, ακούω τον έναν, ακούω τον άλλον. Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια στη Δημοκρατία. Στη Δημοκρατία, για να πάρεις την κυβέρνηση, πρέπει να σε ψηφίσει ο λαός. Αν περάσουν από τη βάσανο των εκλογών, ας έρθουν να κυβερνήσουν. Η Δημοκρατία δεν ανατρέπεται. Με την εντολή των νταβατζήδων του Τύπου, των καναλαρχών και των ξένων που προσπαθούν να πάρουν την εθνική κυριαρχία της χώρας δεν γίνεσαι κυβερνήτης. Ή τουλάχιστον, δεν γίνεσαι δημοκρατικά κυβερνήτης.

Και στο τέλος - τέλος, εγώ θέλω να κλείσω με μια φράση που εμένα με συγκλόνισε, στην εκπομπή «Στον Ενικό» στη συζήτηση του Θεοδωράκη με τον κ. Χατζηνικολάου. Είπε κάποια στιγμή για τον Τσίπρα «τον καλωσορίζω στο κλαμπ των ανθρώπων που πιστεύουμε στη Γερμανία». Αυτό θα ψηφίσει την Κυριακή ο ελληνικός λαός. Είτε θα ψηφίσει για το κλαμπ των ανθρώπων που πιστεύουν στη Γερμανία και θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα «ναι» ή θα ψηφίσει για το κλαμπ που πιστεύουμε στην Ελλάδα και θα ψηφίσει «όχι». Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να είστε καλά. Εγώ ευχαριστώ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου