[απλώς για να συγκρίνουμε επιτυχημένους και αποτυχημένους, έμπειρους και άπειρους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες]
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[όπου ΠΑΣΟΚ, βάζουμε «συνταγματικό τόξο»]
29.06.2015 - διαλύουν τη χώρα με την υπερψήφιση του δημοψηφίσματος ο Αλέξης, ο Πάνος και ο Νίκος [ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ], δηλαδή το νέο αντισυνταγματικό τόξο. Το φάντασμα που πλανάται πάνω από τη χώρα της ευμάρειας, της ευημερίας και της μνημονιακής ευτυχίας που δημιούργησε το συνταγματικό τόξο.
28.06.2011- «….. Δεν θα ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο. …….
Σήμερα θα επικεντρώσω την παρέμβασή μου σε δύο πράγματα: Την αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε ως σήμερα και τα διλήμματα με τα οποία προσπαθούν να μας επιβάλουν τη διαιώνιση ενός θανάσιμου λάθους.
Πρώτα για το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, γιατί απέτυχε: Τους αριθμούς τους γνωρίζετε. Το έλλειμμα που αντιμετώπισε η χώρα το 2009 το υπολόγισαν στα 36 δισεκατομμύρια. Για να το αντιμετωπίσουν προ μνημονίου και μετά το μνημόνιο πέρυσι, πήραν περιοριστικά μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στην πορεία αυτή έπεφταν συνεχώς έξω και πήραν κι άλλα μέτρα. Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν πάρει περιοριστικά μέτρα ύψους όχι 30 δισεκατομμυρίων, αλλά 40 δισεκατομμυρίων.
Τώρα, σχεδιάζουν και επιπλέον μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι, το συνολικό πακέτο των περικοπών θα φτάσει, παρακαλώ, τα 66 δισεκατομμύρια. Κι όμως, το 2015 το αρχικό έλλειμμα των 36 δισεκατομμυρίων δεν θα έχει ακόμα μηδενιστεί. Γιατί; Γιατί βαθαίνουν την ύφεση, αντί να κόβουν το έλλειμμα και έτσι τα νέα μέτρα τα «τρώει» κάθε φορά η ύφεση. Άρα το πρόβλημα επιτείνεται, δεν λύνεται.
Επικαλείται η Κυβέρνηση ως επίτευγμα τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ξεχνά, όμως, ότι έχει αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις σε Έλληνες δικαιούχους για το χρόνο αυτό, για το 2010, ύψους 2,5% του ΑΕΠ. Άρα η πραγματική μείωση του ελλείμματος το 2010 είναι η μισή απ’ αυτή η οποία εμφανίζεται. Πήραν μέτρα ύψους 10% του ΑΕΠ και πέτυχαν πραγματική μείωση του ελλείμματος 2,5% και όχι 5%. Τα τρία τέταρτα, δηλαδή, των θυσιών πήγαν χαμένες.
Και αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, να και κάποιοι αριθμοί ακόμα: Υπολόγιζαν για τη φετινή χρονιά το έλλειμμα να πέσει κατά 4%. Όμως, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13%. Υπολόγιζαν για το σύνολο της φετινής χρονιάς τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν κατά 8,5%. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος είχαμε όχι άνοδο 8,5%, αλλά μείωση 7,1%.
Δεν έπεσαν, λοιπόν, απλώς έξω στους στόχους. Είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα τα οποία επεδίωκαν. Αυτήν την αποτυχημένη πολιτική θέλουν να συνεχίσουν. Να επιτείνουν την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα, την υστέρηση των εσόδων, τη διεύρυνση του ελλείμματος. Σε αυτήν την πολιτική η Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα λέει «όχι».
Να και ένας ακόμα αριθμός, αυτήν τη φορά για το χρέος: Το υπολόγισαν, λοιπόν, στα τέλη του 2009 στο 127% του ΑΕΠ. Όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, το προέβλεπαν να φτάσει μετά από τέσσερα χρόνια, δηλαδή το 2013, στο 146%. Όμως, μόνο λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη του 2010, ήταν ήδη 142%. Τώρα είναι πάνω από 150% και είμαστε μόνο στα μέσα του 2011 και υπολογίζουν –προσέξτε- ότι χωρίς τα νέα μέτρα, το 2015 θα φτάσει στο 200%. Αν αυτό δεν είναι πλήρης αποτυχία της πολιτικής τους και των προβλέψεων, τότε τι είναι; Αυτήν την αποτυχημένη πολιτική ζητούν να συνεχίσουμε και να εγκρίνουμε με την ψήφο μας.
……………………….
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που καταθέσαμε, το «Ζάππειο 2», θέσαμε ως προτεραιότητα να βγει η οικονομία από τη βαθιά ύφεση, δηλαδή, να υπάρξει ανάκαμψη. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα δημιουργικό σοκ, με επανεκκίνηση της οικονομίας. Ορισμένα από αυτά τα οποία προτείναμε ήδη τα αποδέχθηκε η τρόικα. Σε άλλα εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Τελικά στους υπολογισμούς της η τρόικα έχει κάνει πολλά λάθη. Να το πιο χαρακτηριστικό: Από όλες τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών –όλες- που έγιναν πέρυσι η τρόικα περίμενε περισσότερα φορολογικά έσοδα. Φέτος έχει μείωση φορολογικών εσόδων. Αυτό δεν το είδε πέρυσι και όμως, το επαναλαμβάνει και φέτος.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 είχαμε αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο φόρο φυσικών προσώπων και όμως, προέκυψε μείωση των εσόδων. Πέρσι είχαμε αύξηση του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες. Φέτος προκύπτει μείωση εσόδων και από το ΦΠΑ. Είχαμε αύξηση συντελεστών για κέρδη των επιχειρήσεων και μας προέκυψε μείωση των εσόδων από κέρδη επιχειρήσεων. Είχαμε αύξηση συντελεστών για φόρο καυσίμων και προέκυψε μείωση δημοσίων εσόδων από καύσιμα. Επομένως, αν αντιστραφεί το περσινό λάθος, αν μειώσουμε όλους τους φορολογικούς συντελεστές ταυτόχρονα, πραγματικά θα είχαμε περισσότερα έσοδα. Αυτό δεν το βλέπει η τρόικα, έτσι η Κυβέρνηση εξακολουθεί και επιμένει σε νέα επιβολή φόρων.
Ύστερα, δεν διαφωνούμε μόνο στο φορολογικό. Εμείς προτείνουμε αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και μέτρα ισοδύναμα αποτελέσματος για να καλυφθεί το κενό. Γιατί η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μέτρα, τα οποία διαλύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Όποιος θέλει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι το τέλος, πρέπει να φροντίζει να το αντέχει η κοινωνία. Γιατί χωρίς κοινωνική συνοχή, κανένα πρόγραμμα, ακόμη και το πιο σωστό, δεν μπορεί να αποδώσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιάστηκαν μερικοί μετά από κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού κυρίως Τύπου, κατά κανόνα άδικα ή και συκοφαντικά, είτε στο πρόσωπό μου είτε στο πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, να προεξοφλήσουν τη δήθεν απομόνωσή μας στην Ευρώπη. ………. Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα στο σοβαρό ευρωπαϊκό Τύπο που αναγνωρίζουν το σφάλμα που γίνεται στην Ελλάδα. Ορισμένοι, μάλιστα, περιγράφουν την πολιτική αυτή ως «οικονομικό βανδαλισμό». Το οικονομικό επιχείρημά μας, λοιπόν, το βλέπουν ήδη και το αναγνωρίζουν ρητά πολλοί εκτός Ελλάδος. Σύντομα, όμως, πιστεύω ότι θα αντιληφθούν και το πολικό επιχείρημα. Θα αντιληφθούν όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτικό επιχείρημα. Ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός παρά τις θυσίες του δεν βλέπει βελτίωση, αλλά βλέπει επιδείνωση, ότι δεν μπορούμε να σπρώχνουμε ένα λαό στην απόγνωση και ότι η διαιώνιση του λάθους θα οδηγήσει σύντομα σε πολύ χειρότερη θέση και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος αγαπά την Ελλάδα και νοιάζεται για την Ευρώπη είναι υποχρεωμένος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να παίρνει θέση ευθύνης, όχι να ψηφίζει το λάθος.
……………………..
Ακούσαμε ακόμη χθες ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε την επαναδιαπραγμάτευση και όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, εννοούσε την επιμήκυνση του δανεισμού και τη μείωση του αρχικού επιτοκίου για το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων που πήραμε πέρσι από το μηχανισμό στήριξης. Αυτό, όμως, αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται ότι το πρόγραμμα δεν απέδιδε, ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να βγει στις διεθνείς αγορές στα τέλη του ’11, όπως είχαν σχεδιάσει αρχικά. Ήταν, λοιπόν, προσαρμογή στο αρχικό λάθος; Ήταν ομολογία λάθους. Δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει να διορθωθεί το λάθος, ώστε να βγούμε από την κρίση, όχι να προσαρμοστούμε στο λάθος και να διαιωνίσουμε την κρίση. Ήδη, ο υπόλοιπος κόσμος καταλαβαίνει αυτό το σοβαρό σφάλμα της οικονομικής πολιτικής που βρίσκεται στον πυρήνα εκείνων που κάνει η Κυβέρνηση και έχει εφαρμοστεί όλο αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Σύντομα, θα καταλάβει και το πολιτικό λάθος, γιατί είναι μέγιστο σφάλμα να προσπαθείς να εξυγιάνεις μία οικονομία ισοπεδώνοντάς την ή να σώσεις μία κοινωνία πυροδοτώντας εκρήξεις, διαλύοντάς την. Όταν και τα δύο αυτά σφάλματα γίνουν κατανοητά, τότε θα έχει έρθει η ώρα της επαναδιαπραγμάτευσης. Και αυτή η στιγμή πλησιάζει.
Κάποιοι μας λένε ότι το ερώτημα σήμερα είναι «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία;». Αυτό μας είχαν πει και πέρσι το Μάϊο, «μνημόνιο ή χρεοκοπία;». Όπως αποδείχθηκε, το μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία και το μεσοπρόθεσμο δεν θα την είχε αποτρέψει. Θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία ακόμη πιο κοντά.
Κάποιοι μας απείλησαν τελευταία και με διλήμματα του τύπου «μεσοπρόθεσμο ή τανκς;». Σας θυμίζω, επίσης, ότι κάποιοι άλλοι πριν ένα μήνα είχαν απειλήσει «μεσοπρόθεσμο ή δραχμή;». Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου, η οποία δεν πείθει κανένα. Απλώς, δημιουργεί πανικό στην αγορά και αποσταθεροποιεί την οικονομία. Κάθε φορά που ακούγονται τέτοιες ανοησίες, δυστυχώς το μόνο που γίνεται είναι να υπάρχει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και είναι τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης.
Όμως, ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται πλέον. Απλώς και μόνο η αγορά κακοποιείται. Ας το καταλάβουν και ας σταματήσουν αυτά τα πυροτεχνήματα ανευθυνότητας.
…………………………..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές θέτοντας το υπέρτατο ψευτοδίλημμα, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» -δεν ξέρω εάν το θυμάστε- αλλά δεν νομίζω ότι ξεχνιούνται εύκολα τέτοια πράγματα. Τελικώς ο κ. Παπανδρέου κατάφερε και τα δύο: Και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα.
………………………….
Το ΠΑΣΟΚ θυμάται την πατρίδα και τον πατριωτισμό, όταν πρόκειται να εκβιάσει για ακόμα χειρότερα δεινά και να βυθίσει τον λαό στην κατάθλιψη και στα αδιέξοδα. Αντίθετα για μας ο πατριωτισμός έχει νόημα όταν μιλάει γλώσσα ελευθερίας, όχι καταναγκασμό και όταν ανοίγει δρόμους προοπτικής και ελπίδας. Μ' αυτό το νόημα της πατρίδας σας ζητώ να σταθμίσετε τη σημερινή σας απόφαση, να απορρίψετε τα ψεύτικα διλήμματα, να καταψηφίσετε τα αδιέξοδα και να ανοίξετε αληθινή προοπτική ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση….»
Σωτήριος Καλαμίτσης
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος και δραχμολάγνος, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου