Η νέα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα της. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, η Πρόεδρος της Βουλής καθώς και ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Ευάγγελος Μεϊμαράκης:
«Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά, που παραδίδω στη Ζωή Κωνσταντοπούλου την Προεδρία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θέλω να τονίσω ότι είναι διπλή μου χαρά, που πήρε τόσες πολλές ψήφους εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους. Θεωρώ ότι συνέλαβα και εγώ σ’ αυτό και πρέπει να σου πω ότι δεν θα σταματήσω να συμβάλλω όλο και περισσότερο μέχρι ο Πρόεδρος της Βουλής, ο προτεινόμενος, να παίρνει και τις 300 ψήφους . Και τα ρεκόρ είναι για να τα σπάνε κάποιοι άλλοι.
Κατά συνέπεια σου λέω, ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό ότι το Κοινοβούλιο έχει ένα άλλο πρόσωπο από ότι η Εκτελεστική εξουσία και η Δικαστική εξουσία, είναι ο Ναός της Δημοκρατίας και του διαλόγου και σ’ αυτές τις στιγμές υπάρχουν πάντα κάποιες συγκινησιακές φορτίσεις τόσο από τον Πρόεδρο που έρχεται να αναλάβει, που έχει πραγματικά την αίσθηση της πολύ μεγάλης ευθύνης γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, όσο και από τον απερχόμενο ο οποίος αισθάνεται και την ανακούφιση όταν παραδίδει και θεωρεί απ’ ότι ακούει, ότι κάτι προσέφερε και κάπως θετικά απέρχεται.
Θέλω να τονίσω, ότι άκουσα με πάρα πολλή προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις σας, θεωρώ ότι ήταν δηλώσεις μέσα στο πλαίσιο μιας πολύ καλής λειτουργίας, ιδανικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και θέλω να ξέρετε ότι εγώ θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και θα με βρείτε αρωγό σε αυτό.
Έχουμε ανάγκη συνεννόησης, δεν έχουμε ανάγκη τόσο συμφωνίας όσο ανάγκη συνεννόησης μέσα στο Κοινοβούλιο, κατ’ αρχήν να τηρήσουμε τους κανόνες διαλόγου και διαφωνίας και τις προσπάθειες σύνθεσης που απαιτούνται, γιατί το ζήτημα δεν είναι να συμφωνούμε όλοι σε όλα, το ζήτημα είναι να συζητάμε πολιτισμένα, να καταλαβαίνουν οι πολίτες, να έχουμε τα επιχειρήματα και να παίρνουμε τις αποφάσεις για το εθνικό συμφέρον. Και γι’ αυτό ακριβώς σας λέω ότι θέλω να πιστεύω ότι εγκαινιάζουμε πραγματικά ένα νέο τρόπο λειτουργίας στο Κοινοβούλιο που έβαλα εγώ ένα μικρό, ας μου επιτραπεί, λιθαράκι, μ’ όλη μου τη μετριοφροσύνη μαζί με το Προεδρείο και τους συνεργάτες και που εσείς θα ανοίξετε ακόμη περισσότερο αυτούς τους ορίζοντες.
Και θέλω εδώ να σας πω, ότι όταν κάθεσαι στην έδρα και είσαι ο Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να ενεργείς θετικά για το Κοινοβούλιο και το διάλογο και τη θετική εικόνα στους πολίτες, ανεξαρτήτως αν το κόμμα σου διαφωνεί ή πίσω απ’ την πλάτη σου πετάει διάφορες «μπηχτές». Γιατί εκείνη την ώρα προστατεύεις τον κοινοβουλευτισμό, προστατεύεις τον διάλογο, προστατεύεις το Ναό της Δημοκρατίας και είσαι μαζί με τους εκπροσώπους των πολιτών και αυτό πρέπει από την έδρα να έχεις πάντα στο μυαλό σου. Τώρα όταν δεν προεδρεύεις, όταν δεν βρίσκεσαι μέσα στην αίθουσα, βεβαίως έχεις τις απόψεις σου, τον φορέα σου τον πολιτικό και μέσα απ’ αυτόν εκφράζεσαι και δίνεις τις μάχες σου για τις αρχές και τις αξίες που πιστεύεις. Επειδή εγώ τα έζησα αυτά, σου εύχομαι να σκέφτεσαι και να έχεις πάντα στο μυαλό σου, όταν κάθεσαι εκεί, ότι πρέπει να λειτουργείς μόνο για τους βουλευτές. Και θα σου έλεγα ότι χάρηκα ιδιαίτερα για την προσπάθεια σου να πείσεις και την εκτελεστική εξουσία να ανταποκριθεί περισσότερο, κάτι που γνωρίζεις ότι εγώ προσπάθησα και ίσως δεν το πέτυχα, όσο θα ήθελα και όσο θα έπρεπε και όσο θα μπορούσα την εικόνα του Κοινοβουλίου να την κάνω πιο καλή.
Το δεύτερο που θέλω να σου πω, είναι ότι στην προσπάθεια που θα κάνεις της τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας και εκεί θα με βρεις συμπαραστάτη, διότι άκουσα, ότι πολλά ζητήματα τα οποία όμως πρέπει να εξηγήσουμε, δεν προχώρησαν διότι έτσι είναι ο κανονισμός λειτουργίας της Βουλής. Οι πολλές τροπολογίες και τα κατεπείγοντα είναι ευθύνη της πλειοψηφίας του σώματος και όχι του Προέδρου και του Προεδρείου. Ταυτόχρονα δεν πρέπει, και κατά τη γνώμη μου, και το είχα εκφράσει και από την έδρα, με τη δική σας συνεννόηση και στήριξη να προχωράμε και να γίνεται υπερβολική χρήση τέτοιων διατάξεων, παρότι αυτή τη διετία είχαμε έκτακτες συνθήκες νομοθέτησης.
Εγώ θέλω να σου εξομολογηθώ κιόλας με όλη την αδελφική αγάπη, ότι δεν σκεφτόμουνα ποτέ ότι θα γίνω Πρόεδρος της Βουλής. Ήταν μια θέση που αν θέλετε την τιμώ, τη σέβομαι, την εκτιμώ, διότι είναι ο τρίτος πολιτειακός παράγων, αλλά και μέχρι τη δικιά μου περίοδο ας το πω έτσι ας μου επιτρέψουν και οι προηγούμενοι Πρόεδροι, ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν ένα σεβαστό πρόσωπο απ’ όλους μας σαφώς, αλλά δεν είχε μια ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης της χώρας. Υπήρχε θα έλεγα μια περίοδος η οποία ήταν με κυβερνήσεις που στηρίζονταν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, υπήρχαν άλλες συνθήκες νομοθέτησης και αυτό ίσως να είχε και στο μυαλό μας λίγο το πληκτικό του ρόλου του Προέδρου της Βουλής. Λοιπόν σε πληροφορώ ότι δεν έπληξα καθόλου διότι οι συνθήκες που εγώ ανέλαβα όπως και εσύ τώρα ήταν πάρα πολύ διαφορετικές. Για πρώτη φορά μπαίναμε σε μια πολύ μακροπρόθεσμη σε διάρκεια, κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν σε τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες και ο Πρόεδρος της Βουλής είχε μια ενεργό συμμετοχή και στη διαμόρφωση πολλές φορές διατάξεων, νομοσχεδίων και στη διαμόρφωση της κεντρικής γραμμής και στην προσπάθεια συνεννόησης των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και στην προσπάθεια συνεννόησης με την αντιπολίτευση για τους λειτουργικούς, διαδικαστικούς κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Άρα είχε πάρα πολλή δουλειά και είχε πάρα πολλή ουσία, πολιτική, η προσφορά του.
Θεωρώ ότι εγκαινιάσαμε μια περίοδο, η οποία συνεχίζεται και τώρα και θα συνεχιστεί για μακρά διάρκεια στα ελληνικά πολιτικά χρονικά της συγκυβέρνησης, της συνεννόησης, της σύνθεσης. Και πιστεύω ότι η προηγούμενη Βουλή παρ’ ότι είχε και τις γκρίζες στιγμές της, αφήνει ως παρακαταθήκη στην επόμενη, μια διάθεση, δεν ξέρω αν το πετυχαίναμε πολλές φορές, αλλά υπήρχε η διάθεση συνεννόησης, σύνθεσης, αυτά δεν βγαίνουν από εσένα μόνο, δεν βγαίνουν από ένα φορτίο στους ώμους σου, από ένα κόμμα. Θέλει σύνθεση και συνεννόηση. Και εγώ είμαι διατεθειμένος σ’ αυτή την κατεύθυνση να συμβάλλω πάρα πολύ ενεργά και να στηρίξω την οποιαδήποτε κοινοβουλευτική προσπάθεια γίνει σε διακομματική επιτροπή για το χρέος, για να συνεχίσουμε τις αποζημιώσεις, για να συζητήσουμε, τα οικονομικά, τα οποία έχουν γίνει εθνικά θέματα κι αυτά και σε όλα εκείνα τα οποία εσύ θα είσαι ο πρωταγωνιστής, να ξέρεις ότι θα έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που δεν έχει τις δικές σου πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές αλλά που θα στηρίξει με τις δικές μου απόψεις και σκέψεις όλες αυτές τις προσπάθειες. Οι καιροί απαιτούν συνεννόηση, σύνθεση, απαιτούν ενιαία εμφάνιση του Κοινοβουλίου απέναντι στις εκτελεστικές εξουσίες των Κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι η ώρα που τα Εθνικά Κοινοβούλια έχουν να διαδραματίζουν ρόλο ουσίας και αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και με τις Εκτελεστικές εξουσίες Αλίμονο αν ο κάθε Υπουργός Οικονομικών, μπορεί να «κουνάει το δάχτυλο» σε δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις αλλά και αλίμονο αν οι Κυβερνήσεις δεν σέβονται τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμπεριφερόμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα, πρέπει να συμβιβάσουμε αυτή την ώρα τη λαϊκή ψήφο η οποία έχει εκφραστεί –και πρέπει να υπογραμμίσω ότι ως εμπιστοσύνη και προσδοκία είναι πολλαπλάσια του ποσοστού που έχετε λάβει- με το τι θέλει ο κάθε Υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο το έργο που έχεις μπροστά σου.
Η Κοινοβουλευτική Διπλωματία δεν είναι ταξίδια αναψυχής. Πρέπει να πηγαίνεις πολύ καλά ενημερωμένη, να υπάρχει πάντα συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και με την Κυβέρνηση καθώς και με την Αντιπολίτευση και να έχεις μια ενοποιημένη έκφραση, η οποία πολλές φορές μπορεί να μην συμβαδίζει, σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, με την εκτελεστική εξουσία της χώρας.
Τα Εθνικά Κοινοβούλια οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και να προσέξουμε να μη δημιουργούνται αδιέξοδα στην οικονομία. Γιατί εγώ, στη φράση «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», έχω προσθέσει ότι η οικονομία έχει αδιέξοδα και αυτά πρέπει να τα προσέξουμε πάρα πολύ, γιατί εν τέλει τα πληρώνουμε όλοι.
Θέλω λοιπόν να σου ευχηθώ πράγματι καλή τύχη. Ήταν μια δύσκολη διετία, με πολύ κόσμο έξω να φωνάζει συνθήματα κατά της Βουλής. Γνωρίζαμε τι αναλαμβάναμε αλλά πιστεύω πως καταφέραμε σταδιακά και με τη βοήθεια όλων των Κομμάτων, να αποκτήσει ξανά ο πολίτης εμπιστοσύνη στο θεσμό. Και αυτό είναι το ζητούμενο.
Επιστρέψτε μου σε αυτό το σημείο- επειδή βλέπω εδώ τον πατέρα της Ζωής, τον κ. Κωνσταντόπουλο τον οποίο εκτιμώ, σέβομαι, έχουμε συνυπηρετήσει και μάλιστα έχω δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση στην οποία ήταν Υπουργός- να τον συγχαρώ. Η Ζωή φέρει ένα πάρα πολύ βαρύ όνομα, έχει μια βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη. Επίτρεψε μου όμως Νίκο να πω ότι η Ζωή έχει χτίσει την δική της Κοινοβουλευτική προσωπικότητα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και πιστεύω και εύχομαι ότι θα είναι πολύ καλύτερη Πρόεδρος από εμένα. Αντιλαμβάνομαι την φόρτιση η οποία υπάρχει σήμερα σε όλη την οικογένεια διότι αυτές εκτός από θεσμικές είναι και ανθρώπινες στιγμές.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους Υπαλλήλους της Βουλής και να σου πω ότι προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση η αναφορά σου σε εκείνους , κατά τις Προγραμματικές σου Δηλώσεις. Θα ήθελα να σε ενημερώσω για την πολύ καλή συνεργασία που είχα με το Σύλλογο των Υπαλλήλων, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές και με όλο το προσωπικό. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι ποτέ δεν μου έδειξαν τις πολιτικές τους προτιμήσεις ενώ ήταν πάντα παρόντες. Παρά τις περικοπές που υπέστησαν, βρέθηκαν πάντα στο καθήκον για την ορθή λειτουργία της Βουλής, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και είμαι σίγουρος πως και εσύ θα συνάγεις το ίδιο συμπέρασμα.
Στη συνέχεια θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής καθώς και τον Ειδικό Γραμματέα, τους οποίους βρήκα εδώ και συνεργάστηκα άψογα μαζί τους. Ομοίως θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Φρουρά της Βουλής η οποία ανταποκρίθηκε στις ειδικές έκτακτες συνθήκες που υπήρξαν. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι τα κάγκελα έξω από τη Βουλή δεν ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής αλλά του Υπουργείου και με πρωτοβουλία του ιδίου αποσύρθηκαν, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαιτέρως γιατί είναι μια πρόταση που είχα κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς δημοσιογράφους οι οποίοι έκαναν τη δουλειά τους αντικειμενικά, πάρα πολλές φορές με επικριτικό βλέμμα, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Προεδρείο, τους κυρίους Αντιπροέδρους, ιδιαίτερα –επιτρέψτε μου- τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Τραγάκη, όχι επειδή είναι παρών αλλά διότι βοήθησε πάρα πολύ στη διαδικασία και στην εξέλιξή αυτής της δύσκολης περιόδου.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ήσουν ήδη προετοιμασμένη και ενημερωμένη για το Ίδρυμα της Βουλής, καθώς και για το Κανάλι της Βουλής και το έργο τους, με οποίο πιστεύω ότι, συν τω χρόνω, θα έχεις την ευκαιρία να ασχοληθείς περαιτέρω.
Με αυτές τις σκέψεις σου παραδίδω τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Είναι πολύ μεγάλη τιμή. Ειλικρινά, σου εύχομαι να πετύχεις και θέλω να γνωρίζεις πως στο έργο σου θα μας έχεις όλους συμπαραστάτες.
Ζωή Κωνσταντοπούλου:
Πρόεδρε, να σε ευχαριστήσω κι εγώ και να πω ότι ήταν ιδιαίτερη χαρά να διαπιστώσω με πόση θεσμικότητα και με ποιο Κοινοβουλευτικό ήθος και πνεύμα ανέλαβες την πρωτοβουλία και υλοποίησή μιας –κατά την άποψή μου- υποδειγματικής διαδικασίας ενημέρωσης και παράδοσης.
Το ίδιο θέλω να πω και για τον κ. Τραγάκη, στον οποίο επιτρέψτε μου να μιλάω στον πληθυντικό. Εσύ επικαλέστηκες αδερφικά αισθήματα, οπότε μου επιτρέπεις τον ενικό.
Νομίζω ότι η διάκριση του θεσμικού και του ανθρώπινου, ίσως είναι μια διάκριση η οποία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει. Οι θεσμοί είναι έμψυχοι. Το Κοινοβούλιο είναι οι Βουλευτές του και μέσα από τη συλλογική μας εργασία, ύπαρξη, συνύπαρξη ή αντιπαράθεση –γιατί δεν είναι η συμφωνία και η ομοφωνία ούτε το πάντοτε ζητούμενο, ούτε και στοιχείο ή προϋπόθεση δημοκρατικής λειτουργίας. Μέσα από όλα αυτά αποδεικνύουμε την προσήλωση μας στη Δημοκρατία, την πίστη μας και την αφοσίωσή μας στην Πατρίδα μας.
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα παραμείνεις στη Βουλή, ότι θα συμμετέχεις στη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι δεσμεύτηκες ενώπιον μαρτύρων ότι θα συμβάλλεις σε πρωτοβουλίες οι οποίες, πράγματι νομίζω, ότι είναι ιστορικής σημασίας και εθνικής εμβέλειας. Ξεπερνούν τα όρια και τις περιχαρακώσεις των πολιτικών χώρων και προσλαμβάνουν υπόσταση ιστορική και εθνική. Έχει μεγάλη σημασία, σε αυτά τα κοινά αιτήματα, σε αυτά τα ιστορικά ζητήματα να συμβάλλουμε και να συμπράξουμε ο καθένας με τις δυνάμεις και με τις απόψεις του. Και θα είναι μεγάλη χαρά να ξαναβρεθούμε και από άλλες θέσεις να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε ή να συμφωνήσουμε και να δικαιώσουμε το ρόλο, την αποστολή και την ευθύνη που μας ανέθεσαν οι πολίτες.
Σε ευχαριστώ από καρδιάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου