Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα και οι νέες φρικαλεότητες των τζιχαντιστών μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.


1.Με μια αιφνιδιαστική απόφαση που είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει ραγδαίες όσο και αλυσιδωτές αντιδράσεις, αργά τη νύχτα της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, από τις 11 Φεβρουαρίου («συμπτωματικά» η ημερομηνία του επόμενου Eurogroup) και έπειτα δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα! Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

2.Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση στη σκιά της κλιμάκωσης των πιέσεων από την ΕΚΤ και τη Γερμανία για πλήρη συμμόρφωση στο μνημόνιο έχει στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με τον Β. Σόιμπλε. Τόσο η Γερμανική, όσο και η ελληνική πλευρά έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη διαπραγμάτευση και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια σκληρή σύγκρουση.

3.Την ξεκάθαρη απάντηση από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» έλαβε ο Μάριο Ντράγκι , μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

4.«Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

5.Ένοπλοι σκότωσαν την Τρίτη 12 ανθρώπους στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων 2 πολίτες από τις Φιλιππίνες και 2 από την Γκάνα, μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή με πετρελαιοπηγές, ανακοίνωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι.

6.Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών μετά τη συντριβή αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας TransAsia σε ένα ποταμό της Ταϊπέι, δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας αυτής, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς 12 ακόμα άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

7.Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 25 μαχητές σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία στις περιοχές των φυλών που βρίσκονται κοντά στην αφγανική μεθόριο, στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων.

8.Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλές οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη Γαλλία με την Ισπανία και τουλάχιστον 14.000 μαθητές δεν πήγαν σχολείο σήμερα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2 ανθρώπων, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

9.Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πουλάνε παιδιά που έχουν απαγάγει στο Ιράκ ως «σκλάβους του σεξ» ενώ σκοτώνουν πολλούς νέους σταυρώνοντάς τους ή θάβοντάς τους ζωντανούς, κατήγγειλε σήμερα η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών.

10.Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, καταφέρεται εναντίον της τουρκικής αντιπολίτευσης, που έχει δημιουργήσει «μόδα Τσίπρα», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Εναποθέτουν τις ελπίδες τους (να νικήσουν το κυβερνητικό Κόμμα AKP) στον Τσίπρα», είπε. «Το CHP, το MHP και το HDP δεν λένε τίποτα για την οικονομία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Τσίπρα»!

sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου