Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Πώς θα είναι οι σχέσεις μας με τη ..Βόρεια Μακεδονία από αύριο. Τι ακριβώς θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο Φώτης Μακρίδης


Σήμερα θα κυρωθεί χωρίς πρόβλημα, στην ελληνική Βουλή, από τους έλληνες βουλευτές, η συμφωνία Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι "κερδίζουμε" το "Βόρεια", μπροστά από το "Μακεδονία" για τη γείτονα χώρα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέβασε και βίντεο με υποτιθέμενες αλλαγές, όπου η κεντρική ιδέα είναι ότι θα υπάρχει "μία μόνο Μακεδονία", η ελληνική, ενώ αυτή βόρειά μας, θα είναι η "Βόρεια Μακεδονία" κι όχι σκέτο Μακεδονία, που θα είμαστε μόνο εμείς. Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβεί στην πράξη.

Δεδομένου ότι τα γραπτά μένουν, επιχειρώ να δώσω 10 ευδιάκριτα, σαφή, απλουστευμένα παραδείγματα, του πώς, "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" θα νοούνται μόνο οι Σκοπιανοί:

1) Κανείς, ποτέ, δεν θα χρησιμοποιήσει τη λέξη "Βόρεια", παρά μόνο σκέτο Μακεδονία για το κράτος των Σκοπίων. Και σήμερα FYROM λέγεται επίσημα (The former yugoslav repuplic of Macedonia >http://www.un.org/en/member-states/), αλλά πρακτικά όλοι τους λένε Μακεδονία και έτσι ακριβώς θα συνεχίσουν. Δεν "κερδίζουμε" λοιπόν το Βόρεια Μακεδονία, γιατί θα μπει σε ένα κείμενο που δεν θα δει ποτέ, κανείς, θα καταχωνιαστεί και θα ξεχαστεί. Κανείς πολίτης στον πλανήτη δεν διαβάζει το Σύνταγμα των Σκοπίων. Επομένως, όπου σήμερα χρησιμοποιείται το "Μακεδονία" αντί FYROM, θα χρησιμοποιείται το "Μακεδονία" αντί "Βόρεια Μακεδονία".

2) Κανένας προσδιορισμός στα Σκόπια, που σήμερα έχει το επίθετο "Μακεδονικός" δεν θα αλλάξει. Αλλά πλέον θα είναι νομιμοποιημένος από μας. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Νόβα Ματσεντόνια, θα συνεχίσει να λέγεται Νόβα Μακεντόνια και δεν θα γίνει "Νόβα Σεβέρνα (=Βόρεια) Μακεντόνια". To "μακεδονικό κουκλοθέατρο", "μακεδονικό" θα συνεχίσει να λέγεται κι όχι "βορειομακεδονικό".

3) Η google που σήμερα, όταν μπαίνει κανείς από την Ελλάδα και θέλει να μεταφράσει κάτι, αναγράφει τη γλώσσα των Σκοπιανών "Σλαβομακεδονικά", θα το κάνει "Μακεδονικά". Φυσικά δεν θα γράφει δίπλα το αστείο μακρυνάρι περί "ομάδας νοτιοσλαβικών γλωσσών". Αυτό αλλάζει προς το χειρότερο την υφιστάμενη κατάσταση.


4) Αν σε μια συζήτηση με έναν Ισπανό πεις "ο Αριστοτέλης ήταν Μακεδόνας", ο Ισπανός θα γουρλώσει τα μάτια και θα σου πει "αααα, δεν ήταν Έλληνας;"  Αν πας σε ένα εστιατόριο στη Γερμανία και ο σερβιτόρος σου πει "δεν μιλάτε καλά Γερμανικά, ξένος είστε;" και του πεις "ναι, είμαι από τη Μακεδονία", θα σου πει "α, έχω πολλούς φίλους στα Σκόπια".


5) Κάποιοι "μη έλληνες" από τη Φλώρινα, του Ουράνιου Τόξου, θα ζητούν "τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας" στα σχολεία. Δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα να τους αντιτείνουμε κάτι. Αφού έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα", αυτή με τους κυριλλικούς χαρακτήρες.

6) Αν επισκεφτεί ο Τραμπ ή η Μέι ή ο Πούτιν ή ο Τριντό τα Σκόπια, όταν ξεκινήσουν την ομιλία τους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουν "είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Βόρεια Μακεδονία". Στη "Μακεδονία" θα πουν.

7) Σύμφωνα με το ελληνικό Υπ.Εξ. στο κείμενο ερωταπαντήσεων που διένειμε:

"Η ΠΓΔΜ τροποποιεί τους επιθετικούς προσδιορισμούς όλων των κρατικών οργάνων και δημόσιων θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων της, καθώς και όσων ιδιωτικών θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων επιχορηγούνται από το Κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, ώστε να ανταποκρίνονται στη σύνθετη ονομασία («της Βορειας Μακεδονίας» και όχι πλέον «μακεδονικός/ή/ό»)."

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η "Μετεωρολογική υπηρεσία της Μακεδονίας", πρέπει να ονομαστεί "Μετεωρολογική υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας". Όταν στο MRT λένε τον καιρό, δεν θα πουν ούτε μία φορά "ο καιρός σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι βροχερός". Θα λένε πάντα ""ο καιρός σήμερα στη Μακεδονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής υπηρεσίας της Μακεδονίας, θα είναι βροχερός".

8) Η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων, είναι η vlada.mk, ο τίτλος της οποίας είναι "
Bлада на Република Македонија (Μπλάντα να ρεπούμπλικα Μακεντόνια"=Δημοκρατία της Μακεδονίας). Μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η ιστοσελίδα θα συνεχίσει να γράφει ακριβώς το ίδιο και το σπουδαίο είναι ότι παρά την παραβίαση της συμφωνίας, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε, αφού όπως λέει και το ελληνικό υπ.εξ. κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του Συντάγματος. Ε και; Δεν προβλέπεται κάτι για να τους υποχρεώσουμε να συμμορφωθούν.

9) Όταν παίζει ποδόσφαιρο στο Μουντιάλ η "Βόρεια Μακεδονία" με την Ελλάδα, θα βλέπουμε στην οθόνη μας MKD- GRE (κι όχι ΝΜK - GRE), ενώ ο Αγγλος σπίκερ για το Euronews δεν θα πει ούτε μία φορά "τη μπάλα έχει ο παίκτης από τη Βόρεια Μακεδονία". Θα λέει "οι Μακεδόνες πιέζουν τους Έλληνες στο κέντρο, τη μπάλα έχει ο παίκτης από τη Μακεδονία , κόρνερ για τη Μακεδονία ...κ.λ.π.".

10) Όταν έρχεται στη Χαλκιδική ο Σκοπιανός και πάει στην ταβέρνα, θα ρωτάει "μακεδονικό τσίπουρο έχετε;" και θα εννοεί τσίπουρο από το Πρίλεπ κι όχι τη Νάουσα. Τι θα του λέμε; Ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι είναι "μακεδονικό" το τσίπουρο από το Πρίλεπ, αλλά "σκοπιανό";
Λέει το ελληνικό υπ.εξ. "Αυτό σημαίνει ότι σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα.
Η ερώτηση είναι απλή: Αν δεν έχει ήδη κατοχυρωθεί κάτι, θα μπορεί να κατοχυρωθεί ως Μακεδονικό; Μπορώ σαν παραγωγός να κατοχυρώσω "μακεδονικό φυστίκι"; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Υποχρεώνεται ο Σκοπιανός να αλλάξει το όνομα του προϊόντος του "μακεδονικό γιαούρτι" σε "βορειομακεδονικό γιαούρτι"; ΟΧΙ ! Επομένως, πώς θα ξεχωρίζει ένα "μακεδονικό" προϊόν ότι είναι ελληνικό κι όχι "βορειομακεδονικό";



Πρακτικά λοιπόν, δεν θα αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο στο όνομα της χώρας αυτής. Όσοι την αποκαλούν σήμερα Μακεδονία, ενώ επισήμως λέγεται FYROM, θα συνεχίσουν να την αποκαλούν Μακεδονία και αύριο που θα λέγεται "North Macedonia". Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ το νέο Συνταγματικό όνομα της χώρας τους, ενώ θα παραβιάζουν συνεχώς όλους τους όρους. Και τότε τι θα κάνουμε εμείς; Θα ψάχνουμε αν ένα έγγραφο της διεύθυνσης Συγκοινωνιών των Σκοπίων προς τον "ΟΑΣΘ" των Σκοπίων, έχει πάνω πάνω τον όρο "Βόρεια Μακεδονία"; Κι αν δεν τον έχει τι θα κάνουμε; Θα τσεκάρουμε αν όντως άλλαξαν όλες οι σφραγίδες του Βορειομακεδονικού δημοσίου; Ή μήπως πρέπει να λέμε "του μακεδονικού δημοσίου";

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο και είναι πολύ πιθανό, κάποιο "συνταγματικό δικαστήριο" της FYROM, να κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες αλλαγές σε πρακτικά ζητήματα, όπως συνέβη με τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία, ενώ οι Σκοπιανοί θα έχουν κάνει τη δουλειά τους με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και θα μας γράφουν στα παλιά τους ...μακεδονικά παπούτσια.



Φώτης Μακρίδης
makpress, 24/1/2019 ...
χωρίς να έχουμε δει καν το "αναθεωρημένο Σύνταγμα" των Σκοπίων και με πρόβλεψη ότι οι αλλαγές/προσαρμογές σε "βορειομακεδονικούς" προσδιορισμούς,  θα πραγματοποιηθούν εντός ....πενταετίας ! Στο μεταξύ τα Σκόπια θα έχουν κερδίσει ό,τι θέλουν και μετά ...μην τον είδατε, τον Κίτσο το λεβέντη, τον καραμπουζουκλή.
Θα τα ξαναπούμε Θεού θέλοντος μετά την πενταετία, μετά την 24/2/2024, που οι Σκοπιανοί δεν θα θυμούνται τίποτε από το "Βόρεια"///