Αν ο ELA δεν δώσει σε λίγο ρευστότητα, αύριο θα έχουμε χοντρά ντράβαλα.
Η κυβέρνηση, παρά την αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος με εταίρους και δανειστές και παρά την έγκριση του δημοψηφίσματος από τη Βουλή τις πρώτες πρωινές ώρες, «δεν θα αρνηθεί να...
συμμετάσχει σε όποια πρωτοβουλία αναληφθεί τις επόμενες ώρες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Με την επισήμανση αυτή, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το βράδυ του Σαββάτου άφηνε ανοιχτό ένα παράθυρο για αλλαγή του αρνητικού κλίματος, έστω και την ύστατη ώρα. Το ίδιο έκαναν τόσο τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά το Eurogroup και παρά το γεγονός ότι είχε αποκλεισθεί από τη δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου από τον Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Στο εσωτερικό, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση στις 12:00 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ένα κούρεμα των εγγυήσεων θα απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από το οξυγόνο του ELA και θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας.
Οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή τους με τον Μάριο Ντράγκι άφησαν να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ βλέπει με κατανόηση τις ελληνικές θέσεις, αλλά ουδείς είναι σε θέση να προδικάσει την απόφαση που έτσι ή αλλιώς ανήκει σε όλα τα μέλη του δ.σ., δηλαδή στους κεντρικούς τραπεζίτες.
Το Reuters για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου
Στην Αθήνα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα γίνει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή έδειξαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το Eurogrpoup του Σαββάτου, σημειώνοντας στο δεύτερο ανακοινωθέν τους ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα χρειαστεί να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στις 30 Ιουνίου».
Στην ίδια βέβαια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Eurogroup «θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και το Eurogroup είναι έτοιμο να επανασυνεδριάσει για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις όπου χρειαστεί, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωζώνης», για να καταλήξει ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όπως απαιτείται, μετά τη λήξη του προγράμματος EFSF».
Eurogroup: «Όχι» σε παράταση, «ναι» σε συζητήσεις
Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στην ομιλία στη Βουλή χαρακτήρισε «αίολο και πραξικoπηματικό» και «παρωδία» το δημοψήφισμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να αναφέρει στον Πρόεδρο την έντονη διαφωνία του με τη διενέργεια δημοψηφίσματος και θα υποστηρίξει ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, από την στιγμή που η πρόταση έχει αποσυρθεί, ενώ δεν ήταν ποτέ και επίσημο έγγραφο.
Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου