Πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά εντός και εκτός του Κοινοβουλίου επέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος της... Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στον βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και στην βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Θεανώ Φωτίου.
Ακολουθεί αναλυτικά η σημερινή τοποθέτηση του κ. Κ. Τασούλα στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε μία μικρή αλλά απολύτως αναγκαία διακοπή για να ανακοινώσω κάποιες αποφάσεις, που είναι απαραίτητο να ληφθούν για να προασπίσουμε το κύρος του Κοινοβουλίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε πολύ καλά ότι από το 2016 η Βουλή έχει θέσει εν ισχύϊ έναν κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της. Αυτός ο κώδικας δεοντολογίας έχει ένα προοίμιο. Επιτρέψτε μου να το διαβάσω. “Η θέσπιση κώδικα δεοντολογίας των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού προς το θεσμό του Κοινοβουλίου εν γένει και το έργο των Βουλευτών ειδικότερα. Απαντά στην απαίτηση των σύγχρονων κοινωνιών να υφίστανται διαφάνεια και αξιοπιστία κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας και λογοδοσία των φορέων της“. Επειδή είναι του 2016, θα προσέθετα σε μία επικείμενη αλλαγή “…στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια και την ευπρέπεια’’.
“Ενισχύει τον αλληλοσεβασμό των μελών του Κοινοβουλίου και τη δέσμευσή τους ως προς την τήρηση κανόνων κοινοβουλευτικής δεοντολογίας’’.
Εν συνεχεία, αυτός ο κώδικας δεοντολογίας περιέχει όλα εκείνα τα οποία είναι για τους Βουλευτές αποτρεπτικά. Είναι κυρίως θέματα που άπτονται της διαφάνειας, της χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών και της σύγκρουσης συμφερόντων. Υπάρχει μία γενική διατύπωση η οποία στη γενικότητά της είναι πάρα πολύ σωστή, αρκεί να εφαρμόζεται. Ανάμεσα λοιπόν στα θέματα που άπτονται της διαφάνειας, της αποτροπής χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών και στη σύγκρουση συμφερόντων που τα αποδοκιμάζει και τα αποσκορακίζει, περιέχεται και η προτροπή ώστε οι Βουλευτές να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου.
Η τήρηση των αρχών της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου αφορά τη συμπεριφορά μας εντός και εκτός του Κοινοβουλίου. Και προφανώς δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ή τον ρόλο του Προεδρείου ως ρόλο σε επίπεδο παιδονόμων ή κάποιου ο οποίος παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή των πολιτικών. Αλλά η στοιχειώδης τήρηση αυτού του κανόνα της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου, του κύρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας και άρα της λαϊκής κυριαρχίας η οποία μας έστειλε εδώ, είναι χρέος όλων μας και οφείλω στοιχειωδώς να το υπερασπιστώ.
Είμαστε σήμερα και χθες μάρτυρες συμπεριφορών μελών του Κοινοβουλίου που όχι μόνο δεν προασπίζουν το κύρος αλλά το υπονομεύουν και το υπονομεύουν εν πληθούση αγορά. Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη στον χώρο του αεροδρομίου ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως γι’ αυτή τη συμπεριφορά, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτή τη συγγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού ο οποίος έχει τη στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον υπηρετούμε. Yπηρετούμε, δεν απολαμβάνουμε.
Κατόπιν αυτού και εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής όπου προβλέπεται ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά Βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών -και η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός και η συμπεριφορά αυτή που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού γιατί τον υπονομεύει- είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς στον κ. Αυγενάκη την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.
Χθες, επίσης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Βουλευτής κ. Θεανώ Φωτίου μιλώντας και επισημαίνοντας θέματα που άπτονται παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής, θέματα που άπτονται της δικής της άποψης για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, όπου είχε κάθε δικαίωμα να επικαλείται αυτά και να υπερασπίζεται την άποψη της, εξετράπη σε απρεπείς κουβέντες, σε απρεπή συμπεριφορά, σε υβριστική συμπεριφορά, κάτι το οποίο επίσης δεν μπορώ να παραγνωρίσω. Εδώ έχουμε απρεπή συμπεριφορά με λόγια, που οφείλω επίσης να στηλιτεύσω.
Μίλησα με την κα Φωτίου, μου εξήγησε ότι αυτό δεν αφορούσε ύβρη προς την παριστάμενη Υπουργό ή προς το Προεδρείο της Επιτροπής, αλλά ήταν μια έκφραση αγανάκτησης. Ωστόσο και αυτό υπονομεύει, κατά τη γνώμη μου, την εικόνα του κοινοβουλευτισμού και την εικόνα μας και γι’ αυτό στην κ. Φωτίου επιβάλλω την πειθαρχική ποινή της ανακλήσεως στην τάξη.
Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά που προβλέπει ο Κανονισμός Δεοντολογίας μπορεί να φαντάζουν στη σημερινή εποχή του κυνισμού και της μειωμένης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς ως ουτοπικά. Και αντιλαμβάνομαι ότι η επιδίωξη να προφυλάξουμε το κύρος της Βουλής στα μάτια του ελληνικού λαού μπορεί, επαναλαμβάνω, να φαντάζει ως μια μάταιη προσπάθεια, η οποία κινδυνεύει να πέσει στο κενό.
Η προσπάθεια να προασπίσουμε το κύρος μας -και πρώτος να το κάνω εγώ- είναι δύσκολη, είναι βαριά, αλλά πιστέψτε με δεν είναι ουτοπική. Είναι δύσκολη, αλλά ας μην την κάνουμε και σισύφεια.
Με λύπη μου ανακοινώνω αυτά τα μέτρα και παρακαλώ να σας έχω συμμάχους από εδώ και πέρα με τη συμπεριφορά σας και με την αποδοκιμασία τέτοιων συμπεριφορών, ώστε κάτι που σήμερα φαντάζει ουτοπικό, η αυτοπροστασία του κύρους μας, κάποτε να γίνει πραγματοποιήσιμο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου