Γαστρεντερολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε ως υπεύθυνος για τον θάνατο 49χρονου τον Ιούνιο του 2017, όταν είχε υποβληθεί σε ενδοσκοπική εξέταση για τη διάγνωση χολολιθίασης, χωρίς όμως να έχει ενδείξεις για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Αντίθετα, από την ενδοσκόπηση προκλήθηκε.... διάτρηση δωδεκαδακτύλου η οποία δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με συνέπεια ο ασθενής να χάσει τη ζωή του από σηψαιμία και πολυοργανική ανεπάρκεια, όπως δέχτηκε το δικαστήριο. Ο γιατρός αρνήθηκε τις κατηγορίες επιμένοντας ότι δεν προκλήθηκε διάτρηση από τον ίδιο και την εξέτασή του, όμως ο ασθενής υπέστη παγκρεατίτιδα από σπάνια επιπλοκή και έτσι πέθανε.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, με τριετή αναστολή, στον γαστρεντερολόγο, σε μία υπόθεση που πήρε διάφορες διαστάσεις και δικαζόταν το τελευταίο διάστημα. Από τη μία, μετά τη μήνυση της συζύγου του 49χρονου η εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο, αναφέροντας ότι ο γαστρεντερολόγος δεν έφερε ευθύνη και πως έπραξε ότι προβλεπόταν. Αντίθετα ο εισαγγελέας Εφετών επέστρεψε την υπόθεση και παρήγγειλε την άσκηση δίωξης σε βάρος του κάνοντας δεκτή την προσφυγή της συζύγου, η οποία από τη μία υποστήριζε ότι ο άντρας της δεν έπρεπε να υποβληθεί σε τέτοια ενδοσκόπηση και από την άλλη ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάστασή του μετά τη διάτρηση του δωδεκαδακτύλου. Στο δικαστήριο η γυναίκα περιέγραψε πώς ακριβώς κατέληξε να κάνει ενδοσκόπηση ο σύζυγός της στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», παρ’ ότι δεν είχε ενδείξεις χολολιθίασης, ούτε υποβλήθηκε σε άλλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες, όπως και ότι ο γιατρός συνιστούσε αναλγητικά ενώ ο 49χρονος υπέστη περιτονίτιδα.
Το πειθαρχικό
Η υπόθεση όμως είχε και μία άλλη διάσταση καθώς ο ιατροδικαστής, τεχνικός σύμβουλος της μηνύτριας ο οποίος γνωμοδότησε ότι ο ασθενής πέθανε εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του γαστρεντερολόγου, κατέληξε απολογούμενος στο πειθαρχικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου. Μάλιστα στην απόφαση του συμβουλίου του ιατρικού συλλόγου εκφράζεται έντονος προβληματισμός για την κρίση των ιατροδικαστών σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας. Ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα σημειώνεται ότι «η συρροή εσφαλμένων αποφάσεων και ενεργειών, είναι απίθανο να συμβεί σε ιατρό αναγνωρισμένης εμπειρίας, γνώσεων και ικανοτήτων όπως ο καταγγέλλων», αμφισβητώντας τη γνωμοδότηση του ιατροδικαστή. Από την άλλη βέβαια η καταδικαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου κατέληξε ακριβώς σε αυτό, ότι ο θάνατος προκλήθηκε λόγω λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών του γιατρού.
Βέβαια το πειθαρχικό καταλήγει τελικά στην απόφασή του ότι η ιατροδικαστική γνωμοδότηση μπορεί να επιδέχεται επιστημονικές κρίσεις, αξιολογήσεις και αμφισβητήσεις «όμως δεν επιδέχεται πειθαρχικό έλεγχο» και έτσι ο ιατροδικαστής δεν τιμωρήθηκε. Ωστόσο γίνεται αναφορά και σε αιχμές του ιατροδικαστή πως άλλοι γιατροί δικαιολόγησαν τις αποφάσεις του καταδικασμένου γαστρεντερολόγου «για λόγους συναδελφικότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου