Η Microsoft εκμεταλλεύεται τα... δεδομένα περιήγησης των χρηστών του λειτουργικού της και χρήσης των εφαρμογών της (βλέπε Skype).
Γνωστό, ειδικά από την κυκλοφορία των 10αριών και μετά που ούτε λίγο ούτε πολύ το λέει σχεδόν φόρα παρτίδα και στους όρους χρήσης.
Τώρα ανακαλύφθηκε πως μέχρι και οι -σχεδόν νομοτελειακά απαραίτητες για τους χρήστες των Windows- εταιρείες antivirus συλλέγουν και πουλάνε τα δεδομένα των πελατών τους.
H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 16.5 εκ. και διέταξε την AVAST να σταματήσει την πώληση δεδομένων που συλλέγει μέσω των εφαρμογών προστασίας που παρέχει.
Η εν λόγω εταιρεία πούλησε δεδομένα περιήγησης περισσότερων από 100 εκατομμυρίων (sic όλων) χρηστών σε πάνω από 100 διαφημιστές και τρίτες εταιρείες.
Τα δεδομένα που πούλησε περιλαμβάνουν τα πάντα, από το ιστορικό περιήγησης και αναζητήσεις στο διαδίκτυο, μέχρι θέαση βίντεο και όλα τα δεδομένα από τη χρήση χαρτών όπως oι Google maps.
Εννοείται πως μόνο αφελής πρέπει να είναι κάποιος αν πιστεύει πως οι υπόλοιπες εταιρείες αντιικού λογισμικού, προγραμμάτων δηλαδή με ντε φάκτο απόλυτη δύναμη ελέγχου-παρακολούθησης ενός υπολογιστή, δεν κάνουν το ίδιο ακριβώς που έκανε και η συγκεκριμένη.
Και όταν χρησιμοποιείς Linux από το 2008 σκέφτεσαι πως εν έτει 2024 είναι απλά αστείο να μην έχει ψαχτεί κάποιος πόσο εύκολο είναι να εγκαταστήσει μια Linux διανομή και να μην χρειάζεται να «καταπίνει» τέτοιου είδους διαχρονική εκμετάλλευση από κλειστού κώδικα λειτουργικό και τις τρίτες εφαρμογές που χρειάζεται για να το κάνει πιο χρηστικό και ασφαλή.
Υ.Γ.
Το μόνο «δύσκολο» με το Linux είναι να διαλέξεις μια διανομή ανάμεσα στην απίστευτη πληθώρα επιλογών που σου διατίθενται εντελώς δωρεάν:
https://www.linux.gr/page/distros
Είναι σαν να στέκεσαι μπροστά από μια μεγάλη βιτρίνα με ρούχα φανταστικού σχεδιασμού και απαράμιλλης ποιότητας που σου ταιριάζουν γάντι και αν μπεις στο μέσα σου παρέχονται όλα δωρεάν.
Υ.Γ. 2
Πέρα από την ομορφιά έχεις και τις πρακτικές ευκολίες που σου παρέχουν οι Linux διανομές.
Ξεχνάς τα reboot, ξεχνάς το άγχος να ρυθμίζεις από την αρχή τον υπολογιστή αφού ό,τι παραμετροποίηση έχεις κάνει σε περιμένει εκεί με το που τελειώνει η εγκατάσταση-αναβάθμιση.
Ξεχνάς τα κρασαρίσματα και τις μπλε οθόνες με τη λυπημένη φατσούλα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Ξεχνάς το να ψάχνεις στο διαδίκτυο για τα προγράμματα που θέλεις, κινδυνεύοντας να κατεβάσεις και κάτι επικίνδυνο αφού όλα όσα χρειάζεσαι είναι διαθέσιμα σε ασφαλή αποθετήρια στα οποία έχεις πρόσβαση μέσα από το λειτουργικό σου (στην ίδια λογική που λειτουργεί το Google Play στο Android το οποίο κατά βάση είναι Λίνουξ λειτουργικό.)
Ξεχνάς την ανάγκη να πληρώνεις για premium υπηρεσίες και άλλα πολλά…
Πηγή πληροφόρησης για την είδηση: https://arstechnica.com/tech-policy/2024/02/avast-ordered-to-stop-selling-browsing-data-from-its-browsing-privacy-apps/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου