Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ! Σε δίκη για κακούργημα ο Μπουτάρης

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται επτά μέλη της διοίκησης του ....
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-14, για "υπόθεση διπλών αμοιβών και παράνομων επιδομάτων" που χορηγήθηκαν, ζημιώνοντας τον Οργανισμό (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 218/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ανάμεσα σ' αυτούς που θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με την ιδιότητα του προέδρου του Φεστιβάλ, ο επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κατηγορία που τους αποδίδεται -όπως επίσης στα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της τότε διοίκησης- είναι αυτό της απιστίας από κοινού, σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, σε βαθμό κακουργήματος.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ: Η απίθανη κωλοτούμπα Μπουτάρη, όταν το αβγό ήρθε στον δικό του ...κόσμο


Εννοείται ότι θα βρεθεί τρόπος να μην έχει καμία συνέπεια ο κ.Μπουτάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: 

Η απόλυτη Προφητεία....


Η υπόθεση

Διπλοί μισθοί

Ο κ. Μπουτάρης κατηγορείται ότι ως Πρόεδρος του Φ.Κ.Θ. χορηγούσε παράνομα δύο μισθούς στον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη. Η κατηγορία είναι "Κακουργηματική απιστία από κοινού σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδωτικού Τομέα (ΝΠΙΔ)".  Ο Γιάννης Μπουτάρης ως πρόεδρος και τα υπόλοιπα κατηγορούμενα µέλη του ∆Σ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διορίστηκαν µε υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το 2011.

Σύµφωνα µε την εισαγγελική πρόταση, το παραπάνω διοικητικό συμβούλιο, σε απαρτία, «αποφάσισε να µη δημοσιευτεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του γενικού διευθυντή», για τη σχετική πρόταση προς τον αρμόδιο υπουργό, ενώ δόθηκε ομόφωνα εξουσιοδότηση στον διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη «να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την υπογραφή πάσης φύσεως συµβάσεων ή την τροποποίησή τους για την υλοποίηση του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των νέων προγραμμάτων».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που ήταν πρόεδρος του ∆Σ του Φεστιβάλ, αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι «στη συμβολική και σύντοµη θητεία µου δεν είχα διαχειριστική εξουσία» και ότι «βρέθηκα αντιμέτωπος µε µια παγιωμένη κατάσταση η οποία ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί τόσο από τη νοµική υπηρεσία του Φεστιβάλ όσο και από τις ελεγκτικές Αρχές».

Παράνομη χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε δύο υπαλλήλους

Ακόµη, ο Γιάννης Μπουτάρης κατηγορείται ότι, ως πρόεδρος του ∆Σ του Φεστιβάλ, ενέχεται και στην παράνοµη χορήγηση επιδομάτων ευθύνης στους δύο υπαλλήλους που αυθαίρετα χαρακτηρίστηκαν η µία ως προϊστάμενη λογιστηρίου γραφείου Αθηνών και η δεύτερη ως προϊστάμενη διεύθυνσης προσωπικού, λαμβάνοντας επιπλέον χρήματα και προκαλώντας οικονοµική ζημιά στην περιουσία του Φεστιβάλ.

Στην πρόταση της εισαγγελέως, αναφέρεται ότι οι θέσεις του γενικού διευθυντή και των διευθυντών του Φεστιβάλ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Και ότι απαγορευόταν στα µέλη του ∆Σ, στον γενικό διευθυντή και στους διευθυντές του Φεστιβάλ να συμβάλλονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο µε το Φεστιβάλ, επί ποινή ακυρότητας της σύµβασης. Ωστόσο, ο Δημήτριos Εϊπίδης κατείχε τις δύο θέσεις, τόσο του διευθυντή όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, βάσει σύµβασης και αμειβόταν τόσο µε μισθοδοσία όσο και µε «μπλοκάκι», εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών έως και τον Ιούνιο του 2012, παρότι η από 15 Ιουνίου 2009 σύµβασή του για παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών ειδικού συνεργάτη ήταν αυτοδικαίως άκυρη.

Πώς "έσκασε" η υπόθεση

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν στο γραφείο του εισαγγελέα Οικονοµικών Εγκλημάτων Αθηνών έφθασε καταγγελία που ανέφερε ότι «σκοπίμως καθυστερείται η έγκριση εσωτερικού κανονισµού» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ώστε να επωφελούνται ο Δ. Εϊπίδης και άλλα συγκεκριμένα πρόσωπα – μεταξύ των οποίων η τότε συντονίστρια του Φεστιβάλ και µια εκδοτική εταιρεία συμφερόντων του συζύγου της. Ακόµη, γινόταν αναφορά και στη χορήγηση επιδόματος ευθύνης σε δύο υπαλλήλους τις οποίες οι αρμόδιοι του Φεστιβάλ εμφάνιζαν ψευδώς την πρώτη ως διευθύντρια λογιστηρίου και τη δεύτερη ως διευθύντρια προσωπικού, ενώ φέρονται ότι δεν είχαν τα τυπικά προσόντα.