Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Τι λέει το ΤΧΣ για τη συγχώνευση EUROBANK - GRIVALIA

Βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό πάνω από 30% αναδεικνύεται ο όμιλος Fairfax  μετά τη...
συμφωνία συγχώνευσης που εγκρίθηκε σήμερα από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων.

Το σχέδιο που εκτός από τη συγχώνευση των δύο ομίλων αποσκοπεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 1 δισ. ευρώ περίπου, προβλέπει επίσης την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank με τη μεταφορά σε ένα ειδικό σχήμα ειδικού σκοπού ( SPV) των κόκκινων δανείων της τράπεζας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Χ.Σ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ», «Το Ταμείο») κατ’ εφαρμογή του ιδρυτικού του νόμου (Ν. 3864/2010) λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, των Ελλήνων φορολογουμένων και για τη διατήρηση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
Στo πλαίσιo του σκοπού αυτού, και αναφορικά στη συναλλαγή της συγχώνευσης της τράπεζας Eurobank με την εταιρία Grivalia (που ανακοινώθηκε στις 26/11/2018), το ΤΧΣ επιθυμεί να κάνει γνωστά τα εξής:
Το Ταμείο προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον διατηρώντας την αξία της συμμετοχής του και κατοχύρωσε, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής και τη διαδικασία αυτής, θα διασφαλιστούν πλήρως και δεν θα θιγούν τα οικεία δικαιώματα που απορρέουν από τον νόμο 3864/2010 και την από 4/12/2015 υφιστάμενη Συμφωνία Πλαίσιο (RFA) με την τράπεζα Eurobank.

Η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της εν λόγω τράπεζας, προάγει την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιο της νέας τράπεζας και συμβάλει στην περαιτέρω σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν εκ των βασικών σκοπών του Ταμείου.