Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Για βράβευση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Τσίπρας

Είδες άμα ξεπουλάς τη Μακεδονία και εξυπηρετείς το ΝΑΤΟ που κάποτε έβριζες, πώς έρχονται τα βραβεία το ένα μετά το άλλο;  ΜΟΝΟ ΣΤΟ makpress σας προετοιμάσαμε ότι θα έρχονται βροχή τα βραβεία στον Τσίπρα (και Νόμπελ θα πάρει).
Στο Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα μεταβεί σήμερα 23/7/2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου .....
μαζί με τους ομολόγους του, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, θα βραβευτούν για τη συνεισφορά τους στη συνεργασία και την ειρήνη της περιοχής.

Οι τρείς πρωθυπουργοί θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, κ. Denis Zvizdic, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γέφυρα Stari Most, που αποτελεί μνημείο της UNESCO. Εδώ και αιώνες η γέφυρα αυτή θεωρείται σύμβολο γεφύρωσης της Ανατολής με τη Δύση, όχι μόνο του Χριστιανικού με τον Ισλαμικό κόσμο αλλά και των καθολικών Κροατών με τους ορθόδοξους Σέρβους. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του.

Οι τέσσερεις πρωθυπουργοί θα υπογράψουν τον Καταστατικό Χάρτη για την Ειρήνη του Μόσταρ, που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ πέρυσι και πριν από δύο χρόνια, από τον τότε πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντουκάνοβιτς, στην παλιά πόλη του Μόσταρ ενώ θα υπάρξει συμβολικός περίπατος στη Stari Most. Επίσης θα τους απονεμηθούν τα βραβεία «Mostar Peace Connection» και «Mimar Mira» (Οικοδόμος της Ειρήνης), σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια πέρα από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς ενώ όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, η επίλυση αυτής της πολυετούς διαφοράς μπορεί εφεξής να αποτελεί παράδειγμα για τη λύση εθνικών θεμάτων και άλλων χωρών των Βαλκανίων.

Εξάλλου, η Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους, με την προοπτική ένταξης, τουλάχιστον ορισμένων εξ αυτών ως το 2025.