Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Συμφώνησαν επιτέλους για τον νέο Πρόεδρο του ΕΣΡ ! Ποιός είναι ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος

Πρώην Πρ.Αρ.Πάγου εξαίρετος έντιμος ακέραιος δικαστής
Συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία επί της πρότασης για τη...
συγκρότηση του ΕΣΡ επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για πρόεδρο τον Θανάση Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη βρήκε θετική υποδοχή από τη Νέα Δημοκρατία.
Με αλλαγές στα προτεινόμενα μέλη του ΕΣΡ λύνεται ο κόμπος της συγκρότησής του. Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην πρόταση πρόεδρος του ΕΣΡ να είναι ο Θανάσης Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης.
Ως μέλη πρότεινε να είναι οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Λίλιαν Μήτρου και Γιώργος Σαριδάκης.
Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση βγήκε ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος και εισήλθε ο καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός. 
Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ διαμορφώθηκε ως εξής :
  • Πρόεδρος του Συμβουλίου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
  • Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην Διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Μέλος του Συμβουλίου η Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014). 
  • Μέλος του Συμβουλίου ο Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
  • Μέλος του Συμβουλίου η Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  • Μέλος του Συμβουλίου η Δήμητρα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο Γεώργιος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
  • Μέλος του Συμβουλίου ο Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.


Ποιός είναι ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος

Προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Καρδίτσας - Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Γόνος αγροτικής οικογένειας της Καρδίτσας είναι ο 68χρόνος τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Ο κ. Κουτρομάνος γεννήθηκε το 1948 το Νεοχώρι Καρδίτσας το οποίο απέχει 37 χιλιόμετρα από την πόλη και βρίσκεται σε υψόμετρο 900-1050 μέτρων, με μαγευτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό των ΤΕΙ Παρασκευή Κουτρομάνου που του χάρισε δύο κόρες, αλλά καμία από τις δύο δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα τους, αφού γύρισαν την πλάτη τους στις Νομικές Σχολές. Η μία τώρα τελειώνει το διδακτορικό της και η δεύτερη είναι ακόμη φοιτήτρια.

Τα πρώτα του μαθητικά βήματα τα έκανε σε Δημοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, όπου εκεί τελείωσε και το εξατάξιο Γυμνάσιο το έτος 1966. Η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο επόμενος σταθμός των σπουδών του από την οποία αποφοίτησε το 1971.

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά έλαβε επιτυχώς μέρος, ως ασκούμενος δικηγόρος, στις εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών (9.7.1974). Στο μεσοδιάστημα έγινε κάτοχος δυο ξένων γλωσσών, της Αγγλικής και Γερμανικής.

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993 και στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004. Στον Άρειο Πάγο εισήλθε το έτος 2006 (28.8.2006) με το βαθμό του αρεοπαγίτη, όπου και παρέμεινε επί πέντε έτη στο βαθμό αυτό ενώ στην συνέχεια (13.7.2011) προήχθη στο βαθμό του αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου όπου υπηρέτησε επί τρία έτη.

Τον Αύγουστο του 2014, με ομόφωνη πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ανέλαβε το τιμόνι του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κουτρομάνος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, που συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014 και ένα χρόνο μετά παρέδωσε την σκυτάλη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην σημερινή πρόεδρο Βασιλική Θάνου.

Με το που ανέλαβε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κουτρομάνος έκανε την εξής λυτή δήλωση: «Φοβούμαι ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου». Όπως όλοι οι δικαστικοί υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, πριν ανέλθει στη βαθμίδα του αρεοπαγίτη.

Συγκεκριμένα υπηρέτησε:
-Στο Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας επί τέσσερα έτη ως πρωτοδίκης.
-Στο Πρωτοδικείο Πειραιώς επί δέκα έτη ως πρωτοδίκης (σε τμήμα εργατικού και ναυτεργατικού δικαίου, σε τμήματα ναυτικού δικαίου, ως ανακριτής επί τέσσερα έτη και ως εισηγητής πτωχεύσεων επί δύο έτη).
-Στο Πρωτοδικείο Βόλου ως πρόεδρος πρωτοδικών επί τρία έτη.
-Στο Εφετείο Δωδεκανήσου, επί τρία έτη ως εφέτης.
Στο Εφετείο Λαρίσης επί έξι έτη ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Αθηνών (σε τμήμα ενοχικού δικαίου) επί ένα έτος ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επί δύο έτη (σε τμήμα ιδιωτικών διαφορών του δημοσίου και σε ποινικό τμήμα).
-Στον Άρειο Πάγο υπηρέτησε από το έτος 2006 ως αρεοπαγίτης επί πέντε έτη (στα τμήματα ενοχικού, εμπορικού, οικογενειακού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης) και
-Ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τρία έτη στο πολιτικό τμήμα.