Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κοξάκι :Σε έξαρση και πάλι ο ιος στα παιδιά έως 5 ετών

Eυτυχώς, η φετινή παραλλαγή της ίωσης είναι αρκετά ελαφριά
Αυξημένα κρούσματα του ιού κοξάκι παρατηρούνται το τελευταίο δεκαήμερο σε παιδικούς σταθμούς και...
νηπιαγωγεία πολλών περιοχών της χώρας.



Είναι μια απλή ακίνδυνη ιωσούλα, που κάνει τον κύκλο της και περνά σε 5-6 ημέρες

Η λοίμωξη κοξάκι εμφανίζεται με συμπτώματα από το αναπνευστικό και το εντερικό σύστημα και προσβάλλει το δέρμα τω χεριών, των ποδιών και του στόματος προκαλώντας χαρακτηριστικό εξάνθημα, όπως στη φωτογραφία.

Στη φετινή παραλλαγή (επιστημονικά λέγεται ορότυπος coxsackie Α16Η, αλλά αυτό το άρθρο δεν είναι επιστημονικό, οπότε τα γράφουμε απλά) , τα συμπτώματα είναι, δυό -τρεις ημέρες χαμηλός πυρετός ("δέκατα") έως 38, στη συνέχεια την τρίτη ημέρα ο πυρετός πέφτει και έχουμε εμφάνιση εξανθημάτων (κόκκινα σπυράκια) στα χέρια, μετά στα πόδια και το στόμα. Τα εξανθήματα φεύγουν μόνα τους, σε 3-4 ημέρες, ενώ με την εμφάνιση των εξανθημάτων παρατηρείται συνήθως μείωση της όρεξης για φαγητό και πολλά σάλια. Είναι υπόθεση μιας εβδομάδας δηλαδή, η μικρή ταλαιπωρία.

Δεν υπάρχει δυστυχώς εμβόλιο για τον ιο, ούτε θεραπεία. Οι γιατροί συνιστούν τη λήψη απλών παυσίπονων (ιβουπροφαίνη π.χ. Algofren) για 3-4 ημέρες και αν το παιδί ξύνεται, χορηγούν και κάποιο αντι-ισταμινικό (π.χ. Xozal, Aerius, Rupafin κλπ). Όχι ασπιρίνη !

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, ώστε να μη ματώσει τα εξανθήματα το παιδί ξύνοντας, για αυτό πρέπει να γίνεται επάλειψη Betadine, αν το παιδί σκάσει κάποιο εξάνθημα. Δεν δίνουμε στο παιδί αντιβίωση, δεν κάνει απολύτως τίποτε ! Επίσης, αποφεύγουμε τους όξινους χυμούς (χυμό πορτοκάλι π.χ.), που θα ερεθίσουν τις πληγούλες στο στόμα του.

Ο ιός μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος μέσω του φτερνίσματος και του βήχα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης και του απλού κρυολογήματος.

Η νόσος είναι πάρα πολύ μεταδοτική, για αυτό και τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως, όλα τα συμπτώματα. Το παιδί που ασθενεί από κοξάκι, δεν ασθενεί ξανά τον ίδιο χρόνο. Και οι ενήλικες μπορεί να "κολλήσουν", αλλά πολύ σπάνια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Παιδιά που έχουν κοξάκι δεν πρέπει να πλησιάζουν εγκύους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν το παιδί φαίνεται πολύ καλά, είναι απαραίτητη η συμβουλή γιατρού, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση με άλλες δερματικές παθήσεις ή ιογενείς λοιμώξεις ή σοβαρότερες παραλλαγές κοξάκι, που μπορεί να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα.


αν θέλετε περισσότερες ιατρικές πληροφορίες διαβάστε το άρθρο του παιδίατρου Νίκου Μακρίδη>>