Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δικαστήριο του Λουξεμβούργου καταδίκασε τους ανθρώπους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο LuxLeaks !

Την έντονη αντίδραση των δύο καταδικασθέντων πληροφοριοδοτών του σκανδάλου LuxLeaks, προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου στο...
Λουξεμβούργο.

12 μήνες φυλάκιση και 1500 € με αναστολή για τον Αντουάν Ντελτούρ, 9 μήνες και 1000 € επίσης με αναστολή για τον Ραφαέλ Αλέ, τους δύο πρώην υπαλλήλους της PWC (PriceWaterhouseCoopers).

«Είτε είμαστε πληροφοριοδότες, που δρούμε για το δημόσιο συμφέρον και είμαστε ήσυχοι, είτε δεν είμαστε και καταδικαζόμαστε στην μέγιστη ποινή. Εδώ το δικαστήριο είπε «και πληροφοριοδότες και μία μικρή ποινή». Δεν το βρίσκω φυσιολογικό στις 65 σελίδες του αιτιολογικού. Πρέπει να ασκήσουμε έφεση και να πάμε μέχρι τέλους», ανέφερε ο Ραφαέλ Αλέ, πρώην υπάλληλος της PWC.

«Η καταδίκη πολιτών στην ρίζα της υπόθεσης LuxLeaks σημαίνει και καταδίκη των εποπτικών και νομικών κανόνων που προωθήθηκαν στην Ευρώπη, για να υπάρχουν αποκαλύψεις. Συνιστούν επίσης μία απειλή για τους μελλοντικούς πληροφοριοδότες εις βάρος των πληροφοριών, που είναι ζωτικής σημασίας για την δημοκρατία», υποστήριξε ο Αντουάν Ντελτούρ, πρώην υπάλληλος της PWC.

Έξω από το δικαστήριο ομάδα υποστηρικτών τους διαδήλωνε ζητώντας να μην καταδικαστούν.

Μάλιστα είχαν στρώσει κι ένα μεγάλο τραπέζι, συμβολίζοντας το μεγάλο φαγοπότι των πολυεθνικών, που όπως διeφάνη από τις 45.000 σελίδες του σκανδάλου LuxLeaks, είχαν εξασφαλίσει στο δουκάτο του Λουξεμβούργου ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Ο Μαρκ Τιλ, πρόεδρος του δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι απηλλάγη όλων των κατηγοριών ο δημοσιογράφος Εντουάρ Περέν, ο οποίος στην εκπομπή του Cash Investigation είχε δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες, που συνήψε το Λουξεμβούργο με εταιρίες κολοσσούς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων Γάλλων υπηκόων θα ασκήσουν έφεση καθώς υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους έχουν δράσει με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: euronews