Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με στόχο τη διαφύλαξη της γνήσιας μακεδονικής παράδοσης

Η διαφύλαξη της γνήσιας μακεδονικής παράδοσης με την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι ένας από ....
τους κύριους στόχους της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του ΠΑΜΑΚ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία Έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν θερμά η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, και πρώην Πρύτανης, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Τάτσιος υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας, με την παρουσία μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και προέδρων πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Όπως επισήμανε ο κ. Ζαπράνης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τιμώντας το ιστορικό του όνομα, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να υπάρξει διαύγεια στα ζητήματα που αφορούν την Μακεδονία. Για το λόγο αυτόν ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΑΚ «θα προχωρήσει στη δημιουργία Έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεμάτων και επιπλέον θα συμβάλλει στην ευρύτερη προβολή τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Τάτσιος τόνισε ότι «με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ευελπιστούμε να εντοπίσουμε και να διατηρήσουμε τις ρίζες της γνήσιας μακεδονικής παράδοσης, η οποία τα τελευταία χρόνια υφίσταται σημαντικές αλλοιώσεις». Ο ίδιος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία, όπως είπε, θα ενισχύσει την προσπάθεια των 70 συλλόγων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία και οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Όπως είπε, «με τη συνεργασία αυτή η ιστορική αλήθεια και η γνήσια μακεδονική παράδοση θα αποτελέσουν τους πυλώνες έτσι ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα».

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά από την πλευρά της, συνεχάρη τόσο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων για την πρωτοβουλία συνεργασίας τους, υπογραμμίζοντας ότι η Μακεδονία δεν έχει να αποδείξει τίποτε σε κανέναν, όμως με την επιστημονική διερεύνηση της ιστορίας και των παραδόσεών της από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη συνεργασία του της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το αυτονόητο.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, συνεχάρη την Πρυτανεία και την Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία της συνεργασίας αυτής, ευχαρίστησε την υπουργό για τη συμπαράστασή της και υπογράμμισε τη σημασία του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η προσπάθεια για τη αναγνώριση του ονόματος ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και κατέληξε στην επιτυχή διεθνή κατοχύρωση του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπως και στην κατοχύρωση των ηλεκτρονικών του διευθύνσεων στο ελληνικό, το λατινικό και κυριλλικό αλφάβητο.