Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Επιστολή προς νεανία που κλείνει τα 17 την 31.12.2016.


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Αγαπητό μειράκιον,

Μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία την 18.10.1981, ένα από τα πρωταρχικά μελήματά του ήταν να δώσει ψήφο στους 18άρηδες, επειδή το 1982 θα δεξήγοντο δημοτικές εκλογές [δια την ιστορίαν σού επισημαίνω ότι τότε οι νομάρχες διορίζονταν από την κυβέρνηση, εξ ου και δεν υπήρχε εκλογή νομαρχών, νυν περιφερειαρχών]. Έτσι, ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 1982 και οι 18άρηδες. Ξέρεις, ήταν οι εκλογές, το βράδυ των οποίων [17.10.1982] ο αντικειμενικός δημοσιογράφος Θοδωρής Καλούδης, μετέπειτα συνεργασθείς με τον Κοσκωτά [για την ιστορία του τελευταίου άλλη φορά], ανεκοίνωνε τα αποτελέσματα ως εξής: εξελέγη ο τάδε, τον οποίο υποστήριξε «το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις». Ωραίες εποχές εκείνες που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία. Εκεί χάνονται και οι ρίζες τού υπό του Bungalows ρηθέντος «τα φάγαμε όλοι μαζί». Αφού ο λαός ήταν στην εξουσία, δεν μπορεί να είναι άμοιρος ευθυνών για τα φαγωμένα από τους σοσιαλιστές και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις τις και προοδευτικές ονομαζόμενες.

Δια του λόγου το αληθές, ιδέ:
«΄Αρθρο 1 ν. 1224/1981: Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Π.Δ. 895/1981 "περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον των ισχυουσών διατάξεων της περί εκλογής βουλευτών νομοθεσίας" αντικαθίστανται ως εξής: "1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες ΄Ελληνες και Ελληνίδες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους"».

Δεν ενδιέφερε καθόλου ότι κατά το άρθρο 127 του Αστικού Κώδικος [ενηλικίωση στα 21] ο 18άρης συνέχιζε να μην μπορεί π.χ. να πουλήσει το ακίνητο που του είχε χαρίσει ο παππούς του, επειδή δεν είχε κλείσει τα 21, ώστε να έχει ικανότητα προς δικαιοπραξία. Τούτο διορθώθηκε στη συνέχεια με το άρθρο 3 ν. 1329/1983, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 127 ως εξής: «΄Οποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του (ενήλικος) είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία».

Σου επισημαίνω, επίσης, ότι αν έχεις γεννηθεί την 31.12.1999, οπότε συμπληρώνεις τα 17 την 31.12.2016, δεν θα περιμένεις μέχρι τότε για να αποκτήσεις το δικαίωμα του εκλέγειν, δοθέντος ότι ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι για την εφαρμογή της διάταξης περί κτήσεως του δικαιώματος του εκλέγειν στα 17, θα θεωρείται πως έχεις κλείσει τα 17 την 01.01.2016. Άρα, αν γίνουν εκλογές εντός του 2016, ψηφίζεις.
Άρθρο 4 ΠΔ 26/2012 : «1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το [δέκατο όγδοο] έτος της ηλικίας τους.
2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.»

Από την άλλη μεριά, θα έχεις ως 16άρης το δικαίωμα να ψηφίσεις τον Κούλη, αλλά δεν θα έχεις το δικαίωμα να εκλεγείς με τον Κούλη, διότι κατά το Σύνταγμα [άρθρο 55] το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, οι οποίοι την ημέρα της εκλογής έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και έχουν νομίμως το δικαίωμα του εκλέγειν. Πρόσεξε τη λεπτομέρεια: ως γεννηθείς την 31.12.1999 θα μπορείς, κατά τα θρυλούμενα, να ψηφίζεις από 01.01.2016, μολονότι δεν έχεις συμπληρώσει τα 17. Αν, όμως, θέλεις να θέσεις υποψηφιότητα για εκλογές που θα διεξαχθούν π.χ. την 05.12.2024, δεν θα μπορείς να είσαι υποψήφιος, διότι δεν θα έχεις συμπληρώσει τα 25 μέχρι εκείνη την ημέρα.

Εν πάση περιπτώσει οσονούπω θα είσαι ικανός να εκλέξεις έναν 25άρη, αλλά δεν θα μπορείς να εκλέξεις ένα 16άρη. Είναι θέμα ωριμότητος. Ως ώριμος που είσαι, δεν είναι δυνατόν να εκλέγεις ανώριμους.

Πάντως, έχε υπόψη σου και τούτο: για να συνάψεις γάμο πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου, εκτός αν τροποποιηθεί ο νόμος και κατά τούτο, οπότε θα είσαι έτοιμος για γάμο στα 17, αλλά συμπληρωμένα. Κατ’ εξαίρεση θα μπορείς να συνάψεις γάμο και πριν τα 17, ακόμη στα 13, αλλά με την άδεια του δικαστηρίου, αφού αυτό θα έχει ακούσει τη γνώμη των προσώπων που έχουν την επιμέλειά σου, αρκεί να συντρέχει σπουδαίος λόγος [άρθρο 1350 ΑΚ]. Κατέστησες π.χ. έγκυον παιδίσκην τινά κατά λάθος και πρέπει να γίνει γάμος ντε και καλά, οπότε το δικαστήριο θα σου δώσει την άδεια να τελέσεις γάμο ή έστω σύμφωνο συμβίωσης. Δεν θα μπορείς, όμως, να ψηφίσεις μέχρι να έλθει η 1η Ιανουαρίου εκείνου του έτους εντός του οποίου θα κλείνεις τα 17. Θα κουβαλάς οικογενειακά βάρη, θα είσαι υπεύθυνος για μία νέα ζωή, αλλά δεν θα μπορείς να ρίξεις την ψήφο σου υπέρ της κερα-Τασίας, διότι ο νομοθέτης έχει κρίνει ότι δεν είσαι αρκετά ώριμος. Ίσως και να το ζύγισε διαφορετικά. Μπορεί π.χ. να σκέφτηκε: «εσύ έχεις παντρευτεί, άρα συνουσιάζεσαι και δεν αυνανίζεσαι. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να ψηφίσεις την εν λόγω κερία».
Σε ασπάζομαι και καλό ψόφο στα παντοειδή λαμόγια!

Σώτος

Υ.Γ. Κι’ αν μείνεις στην ίδια τάξη, δεν έχει καμμία σημασία. Ξέρεις πόσοι βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες κ.λπ. έχουν γνήσιο πτυχίο ΑΕΙ και είναι σκράπες; Μόνον πρόσεξε μην ψηφίσεις αυτούς, ό,τι και αν σου έχουν τάξει. Διαφορετικά ….