Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Μεταφράζοντας επίκαιρο άρθρο του Paul Craig Roberts*

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
«Χρόνια Πολλά Magna Carta
Η Δευτέρα, 15η Ιουνίου 2015 είναι η 800ή επέτειος της  Magna Carta. Στο βιβλίο του Magna Carta, ο J.CHolt, καθηγητής  μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του  Cambridge, επισημαίνει ότι τρία από τα κεφάλαια...
αυτού του παμπάλαιου κειμένου εξακολουθούν να ισχύουν στην αγγλική νομοθεσία και πως ό,τι διασώζεται από τη  Magna Carta «αφορά στις ατομικές ελευθερίες», πράγμα που «αποτελεί αντανάκλαση της ποιότητος του αρχικού νόμου του 1215».
Κατά τον 17ο αιώνα ο Sir Edward Coke χρησιμοποίησε  τη Μεγάλη Χάρτα των ελευθεριών για να θεμελιώσει την ανωτερότητα του Κοινοβουλίου, τον αντιπρόσωπο του λαού, ως την πηγή του δικαίου. 
Αρκετοί νομομαθείς προέβαλαν το αβάσιμο επιχείρημα ότι η Μεγάλη Χάρτα προστάτευε δικαιώματα της Εκκλησίας, των ευγενών και των ανθρώπων που δεν ήσαν  υπόδουλοι, μικρό, δηλαδή, ποσοστό του πληθυσμού στις αρχές του 13ου αιώνα. Ακούγεται το ίδιο για το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ότι ήταν κάτι  που οι πλούσιοι έφτιαξαν  για τους εαυτούς τους. Εγώ δεν τρέφω συμπάθεια για τις απομυθοποιήσεις των ανθρώπινων  επιτευγμάτων τα οποία, σε τελική ανάλυση, έδωσαν την ελευθερία στον απλό άνθρωπο.
Στο Runnymede το έτος  1215 ουδείς άλλος πέρα των ένοπλων βαρώνων είχε τη δύναμη και την τόλμη να αναγκάσει τον Βασιλέα Ιωάννη να υποταχθεί στον νόμο.  Η κυριαρχία του νόμου και όχι η κυριαρχία του επικυρίαρχου ή της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουάσινγκτον, στην οποία προσχώρησαν ένα δειλό και διεφθαρμένο Κογκρέσσο και Ανώτατο Δικαστήριο,  αποτελεί ένα ανθρώπινο επίτευγμα, το οποίο ξεπήδησε από τη  Magna Carta στο διάβα των αιώνων, με σκαμπανεβάσματα φυσικά.
Τα Blackstones Commentaries το 1759 έδωσαν τροφή στην αμερικανική επανάσταση και μας παρέδωσαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η Συνθήκη της Γενεύης επεξέτεινε την πρωτοκαθεδρία του νόμου στη διεθνή σκηνή. 
Ξεκινώντας από την κυβέρνηση Clinton και επιταχύνοντας με φρενήρη ρυθμό με τον George WBush και τον Obama, αλλά και με τον Tony Blair στην Αγγλία, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ καταπάτησαν την υποταγή τους στον νόμο. 
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΗΒ ενεπλάκησαν τον 21ο αιώνα  σε πολυάριθμους πολέμους σε αντίθεση με τις αρχές που οι ίδιες έθεσαν στη Νυρεμβέργη μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με βάση τις οποίες εξετέλεσαν Γερμανούς για εγκλήματα πολέμου. Οι ΗΠΑ και το ΗΒ ισχυρίζονται ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, έχουν ασυλία απέναντι στο διεθνές δίκαιο, το οποίο οι ίδιοι θέσπισαν, για να τιμωρήσουν την ηττημένη Γερμανία. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο  μπορούν να βομβαρδίζουν και δολοφονούν κατά βούληση, η Γερμανία όχι.
Αμφότερες οι κυβερνήσεις, παράνομα και αντισυνταγματικά [το ΗΒ έχει άγραφο Σύνταγμα] κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, οι δε κυβερνήσεις του  Bush και του  Obama έχουν καταστρατηγήσει, με τη συνέργεια του Κογκρέσσου και των ομοσπονδιακών δικαστηρίων, το σύνολο του Συντάγματος των ΗΠΑ, με εξαίρεση τη 2η Τροποποίηση, την οποία προστατεύει το ισχυρό λόμπι της Εθνικής Οργάνωσης για τα Όπλα [National Rifle Association]. Εάν οι υπέρμαχοι του ελέγχου της κατοχής των όπλων «προοδευτικοί» επικρατήσουν, δεν θα έχει μείνει τίποτε από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι δορυφόροι της έχουν υποτάξει τον νόμο σε μία πολιτική και οικονομική ηγεμονική ατζέντα. Ακριβώς όπως  στο απόγειο της αποικιοκρατίας, όταν η Δύση λεηλατούσε τον μαύρο κόσμο, σήμερα η Δύση λεηλατεί τους δικούς της. Η Ελλάδα λεηλατείται, όπως έγινε με την Ιρλανδία, η δε Ιταλία και η Ισπανία δεν θα αποφύγουν τη λεηλασία, αν δεν  αθετήσουν τα χρέη τους και δεν αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Ο δυτικός καπιταλισμός είναι ένας μηχανισμός λεηλασίας. Λεηλατεί την εργασία. Λεηλατεί το περιβάλλον και με τις δι-ειρηνικές και δι-ατλαντικές «συνεργασίες» θα λεηλατήσει τον νόμο της ανεξαρτησίας των χωρών. Για παράδειγμα, οι νόμοι της Γαλλίας κατά των  μεταλλαγμένων προϊόντων γίνονται «περιορισμοί στο εμπόριο» και απειλούν τη Γαλλία με κυρωτικές αγωγές από τη Monsanto. Εάν η Γαλλία δεν καταβάλει στη Monsanto την αποζημίωση που η τελευταία διεκδικεί, η Γαλλία θα υπόκειται σε κυρώσεις, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στη Ρωσσία, όταν η Ρωσσία δεν κάνει ό,τι θέλει η Ουάσινγκτον.
Μία νέα δουλεία σφυρηλατείται μπροστά στα μάτια μας καθώς ο νόμος παύει να είναι ασπίδα των λαών και γίνεται όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Οκτακόσια χρόνια μεταρρυθμίσεων πάνε χαμένα  καθώς η Ουάσινγκτον και οι υποτελείς της εισβάλλουν, βομβαρδίζουν και ανατρέπουν κυβερνήσεις που ξεστρατίζουν από την ατζέντα της Ουάσινγκτον. Οι κάποτε αυτάρκεις αγροτικές οικονομίες υποβιβάζονται σε δούλους του μισθού για πολυεθνικές αγροτικών προϊόντων.  Παντού τα προνόμια υπερβαίνουν τον νόμο και το δίκιο χάνεται.
Η συγκέντρωση πλούτου και ισχύος θυμίζει την εποχή της αριστοκρατίας και της Ρώμης υπό τους Καίσαρες.  Η πτώση της κυριαρχίας του νόμου έχει στερήσει από τον απλό άνθρωπο την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια. Οι λαοί του κόσμου πρέπει να προστατεύσουν εαυτούς υπεραμυνόμενοι της αρχής της Μεγάλης Χάρτας, κατά την οποία οι κυβερνήσεις υπόκεινται στον νόμο. Κυβερνήσεις που δεν υπόκεινται στον νόμο είναι τυραννίες, ανεξαρτήτως του πώς αυτοαποκαλούνται, ανεξαρτήτως του πόσο εξαίρετες και απαραίτητες θεωρούν εαυτές.
Τη Δευτέρα, στο  Westminster του Λονδίνου συγκροτείται το  International Tribunal for Natural Justice. Εάν ορθώς έχω εκτιμήσει  αυτό το έργο της Humanitad, έχουμε λόγους να ελπίζουμε. Ίσως αυτό το δικαστήριο να δικάσει τους εγκληματίες της εποχής μας -  οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι, των οποίων είναι «ηγέτες» Δυτικών κυβερνήσεων -  στο διαδίκτυο με ενόρκους και εισαγγελείς, ώστε όλοι οι λαοί παντού να μπορέσουν να παραστούν μάρτυρες του κακού που εκπροσωπεί κάθε δυτική κυβέρνηση. 
Ευθύς ως γίνει αντιληπτό ότι η Δύση αποτελεί τη δύναμη του κακού, όπως και είναι, θα πρέπει αυτή να μεταρρυθμισθεί και να ενστερνισθεί εκ νέου το όραμα που είχε ο Εdward Coke για τη Μεγάλη Χάρτα ή να καταστεί ένα ασήμαντο τέλμα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα οδεύει προς καλλίτερα πράγματα. Ο κόσμος θα σωθεί ευθύς ως παύσει να υποκλίνεται στον Αμερικανό Καίσαρα».
Σωτήριος Καλαμίτσης    
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος και δραχμολάγνος, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]

*βοηθός υπουργού Οικονομικών στην Κυβέρνηση Ρήγκαν. Δεν τον κόβω για κομμουνιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου