Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Δεν έκλεισε τελικά η συμφωνία χθες....αλλά έρχεται οσονούπω

Κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία ξεκινά σήμερα, με τις διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο να έχουν ενταθεί.
Το στίγμα ως προς την πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας δόθηκε ...
εκ νέου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη –τη δεύτερη εντός τριών ημερών– του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία.
Η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα και της σημερινής συνάντησης που θα έχουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ στο Βερολίνο.
Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι και η αναφορά «κλείνουμε», που έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι υπάρχει συμφωνία και διευκρίνισε πως προβλέπει ότι αυτή «θα κλείσει εντός ολίγων ημερών» και πως «θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης».
Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με κύκλους προσκείμενους στις συζητήσεις να αναφέρουν χθες ότι σε γενικές γραμμές ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή. Κατά πάσα πιθανότητα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα τόσο στο τεχνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του «Brussels Group».
Στο μεταξύ με χθεσινό άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε –με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης».
Ακόμη έθεσε το ερώτημα «ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;». Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου