Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Περί ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Είδα απλώς προ ημερών το ενημερωτικό βιδεάκι μίας εκπομπής που θα παρουσίαζε ο ΑLPHA με πρωταγωνιστές το ζεύγος Άκη- Βίκυς. Η Βίκυ έλεγε πόσο της λείπει το παιδί της. Ο Άκης διερωτάτο...
τί φταίει αυτή η γυναίκα και τιμωρείται.  Αηδίασα.
            Αλήθεια, τί μπορεί να προσφέρει μία τέτοια εκπομπή; Παρηγοριά σε όσους υποφέρουν οικονομικά εξ αιτίας και αυτού του ζεύγους; Ενημέρωση του φιλοτηλεθεάμονος κοινού για την αθωότητά τους; Άσκηση πίεσης στους δικαστές να αφήσουν ελεύθερη τη Βίκυ, ίσως δε και να την αθωώσουν; Νομιμοποιούμαι ή δεν νομιμοποιούμαι να υποψιάζομαι ότι κάποιος τα άρπαξε χοντρά για να ετοιμασθεί και προβληθεί μία τέτοια εκπομπή;
            Χάθηκαν τα άλλα θέματα; Βέβαια το ΕΣΡ έχει συστήσει να μην προβάλλονται εκπομπές που δείχνουν την εξαθλίωση του λαού, αλλά δεν συνέστησε να προβάλλονται ως ιερά τέρατα που δεινοπαθούν οι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Νισάφι πια!
            Αλλά επειδή δεν πρέπει να ασκούμε μόνον κριτική σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, προτείνω ενδιαφέροντα, κατ’ εμέ, θέματα για τέτοιες εκπομπές που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν με έρευνα σε βάθος οι δημοσιογράφοι-ερευνητές:
-        Σύστημα taxis. Πώς και πότε ανατέθηκε η δημιουργία και εγκατάστασή του, πότε άρχισε να λειτουργεί, πόσο κόστισε, γιατί εξακολουθεί να παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα. Πόσο θα κοστίσει τελικά και πότε θα ολοκληρωθεί επί τέλους, ώστε να λειτουργεί στην εντέλεια.
-        Αντικειμενική αξία ακινήτων. Πώς καθορίζεται ανά περιοχή, γιατί παρατηρούνται τεράστιες ανισότητες, γιατί δεν διορθώνονται οι ανισότητες ευθύς ως εντοπίζονται.
-        Εκλογή καθηγητών Πανεπιστημίων. Σε ποια ΑΕΙ υπηρετούν ως διδακτικό προσωπικό συγγενείς μεταξύ τους. Γιατί καθηγητές, των οποίων έχει ακυρωθεί ο διορισμός, εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους.
-        Υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό και Υπηρεσίες, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αίτια και συνέπειες.
-        Γιατί το Δημόσιο μισθώνει ακίνητα ιδιωτών, και ποιά, για τη στέγαση Υπηρεσιών του, αντί να τις στεγάσει σε ιδιόκτητα ακίνητα ή να μισθώσει κενά ακίνητα ανήκοντα σε ν.π.δ.δ.
-         Τα αίτια που διογκώθηκε η αστυφιλία, με αποτέλεσμα ο μισός πληθυσμός να κατοικεί στην πρωτεύουσα. Αποτελέσματα της αστυφιλίας στην παραγωγή και συμβολή της στην αποβιομηχάνιση της χώρας.
-        Περιπτώσεις, όπου οι πολιτικοί έκαναν αγώνες για να μην κλείσει ένας δημόσιος οργανισμός, αλλά δεν έκαναν τίποτε, για να μην κλείσει μία ιδιωτική επιχείρηση, ώστε να διατηρήσουν την εργασία τους χιλιάδες εργαζομένων.
-        Η άνοδος και η πτώση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Πώς και γιατί απαξιώθηκε ο εθνικός αερομεταφορές και αν το κοινοτικό δίκαιο απαιτούσε την εκποίησή του.
-         Ποίο το σύνολο των επιδοτήσεων που εισέπραξαν οι αγρότες για να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους και οι αλιείς για να καταστρέψουν τα σκάφη τους. Ήταν οι επιδοτήσεις πραγματικές; Επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στην ελληνική οικονομία γενικότερα.
-        Τί σημαίνει αποκρατικοποίηση. Ποία τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι κερδοφόρες.
-        Δάνεια και επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδος, ιδία δε της Θράκης. Ποίο το ύψος των δανείων. Πόσες και ποίες επιχειρήσεις τα πήραν. Πόσες από αυτές χρησιμοποίησαν τα δάνεια για τη δημιουργία εργοστασίων. Πόσα κουφάρια-εργοστάσια έχουν αφήσει στη Θράκη αυτοί οι «επιχειρηματίες». Πόσα από τα δάνεια παρέμειναν ανεξόφλητα.  Ποία η ατομική περιουσιακή κατάσταση των «επιχειρηματιών». 
-        Προβληματικές επιχειρήσεις. Πόσα ξόδεψε το Δημόσιο για την εφαρμογή του «θεσμού». Ποίο το όφελος του λαού από την εφαρμογή του.
-        Γιατί έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993.
-        Χρηματιστήριο 1999. Πώς δημιουργήθηκαν οι μετοχές-φούσκα. Ποιοί οι ιθύνοντες των διάφορων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές εκτοξεύθηκαν στα ύψη, για να καταλήξουν στα Τάρταρα. Γιατί δεν διώχθηκε ποτέ κανείς για το μεγάλο αυτό έγκλημα. Ποίες οι θέσεις των κομμάτων επί του θέματος.
-        Εξωνημένη Δικαιοσύνη. Οι περιπτώσεις, όπου αποδεδειγμένα δικαστές εισέπραξαν χρήματα, για να εκδώσουν αποφάσεις σύμφωνες με τα συμφέροντα του καταβαλόντος κατά παράβαση του νόμου.
-        Είναι αδιάβλητοι οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αποτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ προσελήφθησαν στον Δημόσιο Τομέα; Είναι αδιάβλητες οι πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ;
-        Πρέπει οι συχνότητες να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τον καθένα ή θα πρέπει να χορηγούνται από το κράτος άδειες έναντι ανταλλάγματος και ποίου; Γιατί δεν εφαρμόζεται η διάταξη που επιβάλλει φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων; Πόσα οφείλει έκαστο ΜΜΕ στο Δημόσιο και σε Ασφαλιστικά Ταμεία;
-         Πώς δημιουργήθηκε το κράτος των νεαρών συνταξιούχων, με παρεμβάσεις τίνων και γιατί επιτρέπεται σε συνταξιούχους πάσης φύσεως να συνεχίζουν  να εργάζονται, ενόσω εισπράττουν τη σύνταξη.
-        Τι ήταν ο «βασικός μέτοχος», σε τί αποσκοπούσε και πώς αποδομήθηκε. Είναι αναγκαία η επαναφορά του;
-        Συμβάσεις έργων και προμηθειών του Δημοσίου από το 1974 και μετά. Ποιές επιχειρήσεις πήραν πόσα και ποιά έργα/προμήθειες και ποία η συνολική αξία των έργων/προμηθειών που ανέλαβε εκάστη επιχείρηση.
-        Ο θεσμός των stage. Ποιός τον εμπνεύσθηκε, πώς λειτουργούσε και ποία η κατάληξή του.
-        Οι ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες στην Ελλάδα και οι λόγοι που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Ανταγωνισμός ή κάτι άλλο;
-        Πώς γίνονται οι αναθέσεις δημόσιων και δημοτικών έργων και τί σημαίνει  «σπάσιμο» αυτών, ώστε να αποφεύγεται η εφαρμογή του κανόνα των δημόσιων διαγωνισμών. Πόσα τέτοια έργα ανατέθηκαν από όλους του Δήμους και το Δημόσιο και ποία η αξία των. Ποίες επιχειρήσεις έτυχαν της μεγαλύτερης ευνοίας. 
-        Ιστορία του θεσμού του «πόθεν έσχες» πολιτικών, δικαστικών και δημοσίων λειτουργών εν γένει. Εφαρμόζεται ο θεσμός αποτελεσματικά; Αν όχι, γιατί;
-        Πόσα ποσά έχουν διατεθεί τα τελευταία 20 χρόνια για διαφήμιση δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διαφήμισης. Κατάλογος των διατεθέντων ποσών ανά ΜΜΕ.
-        Τι είναι η συνθήκη TTIP και ο Codex Alimentarius. Πώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας.
-        Πόσες και ποιές είναι οι οργανώσεις που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην προάσπιση των συμφερόντων των λαθρομεταναστών, ποιοί οι επί κεφαλής τους και πώς αυτοί πορίζονται τα προς το ζην, ποιοι και με ποια ποσά τις χρηματοδοτούν.
-        Τι είναι ΜΚΟ, πότε πρωτοεμφανίσθηκαν, πώς διαδόθηκε ο θεσμός, ποιές ΜΚΟ υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, πότε ιδρύθηκαν, από ποιούς, πόσα χρήματα έχουν πάρει από το Δημόσιο για την επιδίωξη των σκοπών τους και επί υπουργίας τίνος.
-        Στα άδυτα του ΤΑΙΠΕΔ. Τί πούλησε, πόσο το πούλησε, σε ποιόν και με ποιές διαδικασίες.
-        Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Το έργο του και πόσο εισακούονται οι εισηγήσεις του από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Πώς αντιδρά η Δικαιοσύνη στις καταγγελίες του.
-        Ποιοί πολιτικοί και γιατί δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική θητεία τους. Το ίδιο και για τους μεγάλους επιχειρηματίες που παίζουν ρόλο στη δημόσια ζωή.
-        Ποίες οι Ανεξάρτητες Αρχές και ποία η χρησιμότητά τους. Πόσο ανεξάρτητες είναι και από ποιόν. Πόσο δεσμευτικές είναι οι αποφάσεις τους και αν αυτή η δεσμευτικότητα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή όχι.
-        Ποίος ο εμπνευστής του άρθρου 86 του Συντάγματος και εξ αφορμής τίνος περιστατικού. Ποιοι το ψήφισαν και ποιοι το καταψήφισαν. Συμβαδίζουν οι διατάξεις του με άλλες υπέρτερες συνταγματικές αρχές;
-        Οικογενειακή παρτούζα και ανατροφή παιδιών.    http://www.vice.com/gr/read/megalwsa-se-ena-polysyntrofiko-spiti
Σωτήριος Καλαμίτσης    
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος, ΖΩΗλάτρης τε και δραχμολάγνος, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου