Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Γαλλία: "Κίνδυνος για το Έθνος η αριστερά"

«Κίνδυνο για το έθνος» χαρακτηρίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise) του Ζαν Λικ Μελανσόν και.... προτρέπει τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν τους υποψήφιούς του στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακόμη και αν αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τη νίκη υποψηφίων της άκρας δεξιάς.

«Για μένα, η Ανυπότακτη Γαλλία είναι κίνδυνος για το έθνος, όπως και η Εθνική Συσπείρωση είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία», είπε ο Λε Μερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter . Κατηγόρησε το κόμμα του Μελανσόν για αντισημιτισμό και βία.Ταυτόχρονα όμως, ο Λε Μερ κάλεσε τους ψηφοφόρους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να ψηφίσουν τους «σοσιαλδημοκράτες υποψήφιους» ,σε περίπτωση που είναι αντίπαλοι με ακροδεξιούς της Εθνικής Συσπείρωσης (RN). Ως «σοσιαλδημοκράτες» ο Λε Μερ εννοεί τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές και τους πράσινους, που επίσης μετέχουν στην εκλογική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

  Oι αγορές φαίνεται να φοβούνται περισσότερο το οικονομικό πρόγραμμα της αριστεράς, σε σχέση με εκείνο της άκρας δεξιάς. Οι δημόσιες δαπάνες και οι προβλέψεις για το χρέος εκτοξεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις προτάσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου σε σχέση με εκείνες της Εθνικής Συσπείρωσης. «Από αυτή την πλευρά, όλα δείχνουν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να αναπνεύσουν με κάποια ηρεμία προς το παρόν», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

«Ο κίνδυνος μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είτε το καλοκαίρι είτε όταν πρόκειται να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2025 και να παρουσιαστεί στην ΕΕ αυτό το φθινόπωρο, θα αυξηθεί σημαντικά αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πάρει την εξουσία και υλοποιήσει τις πολύ φιλόδοξες και δαπανηρές δημοσιονομικές υποσχέσεις» ,αναφέρουν οι ειδικοί από οίκο ανάλυσης Berenberg.

«Το πρόγραμμα της ενωμένης Αριστεράς, που υπόσχεται «καθαρή ρήξη» με τις πολιτικές του Μακρόν και μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν εντός 15 ημερών, θα ήταν πολύ ακριβό, με μια πρόσθετη ετήσια δαπάνη 25 δισ. ευρώ το 2024, 100 δις το 2025 και 150. δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027. «Το αποτέλεσμα θα ήταν μια δημοσιονομική έκρηξη ή ένα πλήγμα στην ανάπτυξη εάν η αριστερά προσπαθήσει να τη χρηματοδοτήσει μέσω υψηλότερων φόρων στον πλούτο, στο εισόδημα και στις εταιρείες, που με τη σειρά τους θα προκαλούσαν σοβαρές ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρουν οι αναλυτές της Berenberg. « Ο κίνδυνος μειώθηκε με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου , καθώς φαίνεται πολύ απίθανο η αριστερά να αποκτήσει την πλειοψηφία και να παραμείνει ενωμένη μετά τις εκλογές για να εφαρμόσει πραγματικά μια τόσο ριζοσπαστική πρόταση», προσθέτουν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου