Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Περί υπευθύνων δηλώσεων

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Είπα να ασχοληθώ σήμερα με μία γιγαντιαία παπάρα. Αλλά πριν το κάνω ένοιωσα την ανάγκη να εκφράσω τη συγκίνησή μου για μία πληροφορία που είχα χθες. Στην εκπομπή τού Νίκου Μπογιόπουλου στον real.fm άκουσα, ότι...

το 1982 ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε από τον τεράστιο Μίκη Μας να συνθέσει ύμνο που προοριζόταν για εθνικός ύμνος του παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό θα ιδρύετο.  Και αμέσως μετέδωσε τη σύνθεση του Μίκη. Φοβερή μουσική. Ρίγησα καθώς άκουγα έναν ήχο που μετέφερε αγώνα  οδεύοντα στο τέλος του  και στη νίκη.  Ομολογώ, ότι το αγνοούσα.   

         Και τώρα στα τετριμμένα.

        Η κυρία Ζωή, Πρόεδρος του κώματος ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, απαίτησε από δύο βουλευτές της που ανεξαρτητοποιήθηκαν, να παραδώσουν τις έδρες του, διαφορετικά θα δρομολογηθούν εναντίον τους νομικές, μεταξύ των οποίων και ποινικές, διαδικασίες, επειδή έχουν υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση.  

        Τα ΜΜΕ μας ενημέρωναν, ότι οι δύο βουλευτές έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση του 105. Έτσι ονομαζόταν η υπεύθυνη δήλωση που θεσμοθετήθηκε με το ν.δ. 105/1969. Η δήλωση αυτή συνεχίζει να αποκαλείται έτσι παρά το γεγονός, ότι το ν.δ. 105/1969 έχει καταργηθεί με τον ν. 1599/1986 που το αντικατέστησε. Τί προβλέπει, όμως, ο νόμος αυτός;   

 

«Γεγονότα ή στοιχεία που δεν αποδεικνύονται με το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα έγγραφα του άρθρου 6, μπορεί ν` αποδεικνύονται ενώπιον κάθε αρχής ή υπηρεσίας του δημόσιου τομέα με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ……Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση  τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Εάν ο υπαίτιος των πράξεων αυτών σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών, εάν το όφελος ή η βλάβη υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ.»

        Αποτελεί οποιοδήποτε κώμα Αρχή ή δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό του δημόσιου τομέα; Όχι βέβαια*. Άρα, οι  δηλώσεις των βουλευτών του κώματος της κυρίας Ζωής  δεν είναι υπεύθυνες υπό την έννοια του νόμου. Αποτελούν απλές επιστολές, με τις οποίες εξεδήλωσαν οι βουλευτές συγκεκριμένη πρόθεσή τους. Αν δεν τιμήσουν την υπογραφή τους, η μόνη συνέπεια που θα αντιμετωπίσουν είναι η χλεύη. Όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε δεν τιμά την υπογραφή που έχει θέσει σε οποιοδήποτε έγγραφο εφ’ απλού χάρτου.  Τόσο απλά. Αλλά τα ΜΜΕ μεταδίδουν ακρίτως οποιαδήποτε παπάρα τους σερβίρει οποιοσδήποτε πωλητικός.

Σώτος

*'Αρθρο 29 Συντάγματος (Πολιτικά κόμματα)

1. Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολίτες που δεν απέκτησαν ακόμη το δικαίωμα να εκλέγουν μπορούν να συμμετέχουν στα τμήματα νέων των κομμάτων.
2. Τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις διαφάνειας ως προς τις εκλογικές δαπάνες και γενικά την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψήφιων βουλευτών και των υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών. Με νόμο επιβάλλεται ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών, μπορεί να απαγορεύονται ορισμένες μορφές προεκλογικής προβολής και καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η παράβαση των σχετικών διατάξεων συνιστά λόγο έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα με πρωτοβουλία του ειδικού οργάνου του επόμενου εδαφίου. O έλεγχος των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών διενεργείται από ειδικό όργανο που συγκροτείται και με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει. Με νόμο μπορούν να επεκταθούν οι ρυθμίσεις αυτές και στους υποψηφίους για άλλες αιρετές θέσεις.
3. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων η διοίκηση των οποίων ορίζεται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου