Στο πλαίσιο του λεγόμενου rebranding των καναλιών της ΕΡΤ, προφανώς και θα διατηρηθεί το ΕΡΤNews ως ονομασία καναλιού, μια σκέψη είναι να αφαιρεθεί το νούμερο «1» από το λογότυπο της ΕΡΤ1 για το ψυχαγωγικό κανάλι και το νέο κανάλι, που θα προκύψει οσονούπω από την κατάργηση/συγχώνευση της ΕΡΤ2 με την ΕΡΤ3 να λέγεται ή ΕΡΤSports, είτε ΕΡΤCulture, μπορεί και κάτι άλλο.
Εν ολίγοις την επόμενη μέρα τα κρατικά κανάλια θα μετονομαστούν κατά μια εκτίμηση σε ΕΡΤNews, ΕΡΤ και ΕΡΤCulture (ή ΕΡΤSports).
Το νέο κανάλι, κατά αυτήκοους μάρτυρες οι οποίοι κινούνται στους χώρους του ραδιομεγάρου, ακόμα σχεδιάζεται στα χαρτιά και στις συσκέψεις αναζητείται το πρόσημο του
Με δεδομένο ότι θα διοχετευθούν και τα αθλητικά προγράμματα της ΕΡΤ σε αυτό θα έχει πιο έντονο το στοιχείο αυτό. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα δοθεί βαρύτητα στον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών με νέες εκπομπές μικτών παραγωγών. Ενδεχομένως εικάζεται να υπάρχει ισοζύγιο και εν τέλει οι ποσοστώσεις να είναι 50-50.
Αγορές προγραμμάτων στο… κενό
Στο μεταξύ η ΕΡΤ έχει αγοράσει προγράμματα με γνώμονα τις ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 και συνεχίζει όπως λέγεται, να αγοράζει. Και είναι ένα ερώτημα, πού θα χωρέσουν προγράμματα τα οποία προορίζονται για δύο κανάλια, σε ένα.
Μέσα στην κατά τα λοιπά γόνιμη συνθήκη η θρυλούμενη αναβάθμιση και ανάδειξη της ΕΡΤ3 σε πρωταγωνιστικό κανάλι το οποίο προτάσσει τα τοπικά νέα και με εκπομπές συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και τουλάχιστον την Ανατολική Ευρώπη ύστερα από τις δυο τρεις κινήσεις οι οποίες έγιναν με στοχευμένες εκπομπές φαίνεται να έχει υποχωρήσει στην ιεράρχηση θεμάτων της ΕΡΤικής ατζέντας.
Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη ως παρατηρητές βλέπουν να «γίνονται πράγματα» τα οποία μάλλον εντείνουν την ανησυχία τους για την «επόμενη ημέρα» του αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΡΤ3 και κρίνοντας από τις ενδείξεις που έχουν, όχι αδίκως.
Ιδίως οι δημοσιογράφοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του κρατικού καναλιού με έδρα τη Θεσσαλονίκη υποβαθμίζεται και ότι η δουλειά τους υποτιμάται και απαξιώνεται.
Το κάνουν σαφές με κάθε τρόπο σε επιστολή τους προς την ΕΣΗΕΜ-Θ.
Ως δείκτη της κατάστασης, παρά τα διθυραμβικά που εξαγγέλθηκαν προ διμήνου, αναφέρουν ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η ενότητα για τα νέα από την περιφέρεια στο δελτιο του ΕΤNews των 15.00, ήταν σε μαγνητοσκόπηση, επειδή επιλέχθηκε να βγει « ζωντανή» η αθλητική ενημέρωση.
Είναι αλήθεια ότι ο ειδησεογραφικός τομέας της ΕΡΤ3 είναι περίπου στον αυτόματο και όλα συνηγορούν ότι οι συνεννοήσεις για την επικαιρότητα γίνονται από τα κεντρικά της Αθήνας.
«Αποψίλωση» επιτελικών στην ΕΡΤ3
Επικεφαλής στην διεύθυνση ειδήσεων του καναλιού δεν υπάρχουν. Η θέση του διευθυντή παραμένει κενή τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ υπέβαλε συμμετοχή σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πριν από περίπου δυόμιση μήνες η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Σύνθια Σάπικα- η μόνη υποψηφιότητα όλο αυτό το διάστημα έως τώρα- δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό για τη θέση. Στο μεταξύ, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα μετακινήθηκε στην Αθήνα από την υποδιεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ3 η δημοσιογράφος Πόπη Αστεριάδου και πλέον εργάζεται στο ΕΡΤNews ως αρχισυντάκτρια desk- είναι δηλαδή η αρχισυντάκτρια η οποία οργανώνει και συντονίζει τον προγραμματισμό των ρεπορτάζ για τα δελτία ειδήσεων και υποτίθεται ότι θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ΕΡΤNews και ΕΡΤ3, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε με τα τρέχοντα δεδομένα.
Η ΕΡΤ3 επίσης δεν έχει από καιρό Διευθυντή Παραγωγής -Τεχνικής Λειτουργίας & Ανάπτυξης. Υπάρχει μια «σκονισμένη» πλέον προκήρυξη από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου αλλά χωρίς αποτέλεσμα και αυτή.
Στο Τμήμα Θαλάμων & Μοντάζ ο προϊστάμενος συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε, έγινε εσωτερική προκήρυξη και δεν έκανε αίτηση ούτε ένας τεχνικός. Υπάρχει και εδώ αντ’ αυτού. Και ακόμη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης Παραγωγής έχει παραιτηθεί πριν από κανα 4μηνο. Φαίνεται ότι για την ΕΡΤ Ελλάδα είναι μόνον η Αθήνα, άντε και κανένα άλλο μέρος όταν καίγεται ή πλημμυρίζει.
Οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα στην ΕΡΤ, εκτιμάται από κύκλους εργαζομένων ότι δεν γίνονται συντεταγμένα, με συγκροτημένο πλάνο και στρατηγικό σχεδιασμό αλλά, όπως ισχυρίζονται, αποσπασματικά έως αυτοσχεδιαστικά.
Στο ευρύτερο πλαίσιο της αναπτυξιακής συζήτησης που έχει ανοίξει για την ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στο τραπέζι έχει «πέσει» (ξανα) η πρόταση να εξαιρεθεί ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αρχικά από την διαφημιστική αγορά. Να μην έχει έσοδα από διαφημίσεις, επομένως και διαφημίσεις στα- τουλάχιστον- γραμμικά κανάλια της. Σε επίπεδο ιδέας απασχολεί το ενδεχόμενο αύξησης του ανταποδοτικού τέλους, της εισφοράς των Ελλήνων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος- σήμερα είναι στα τρία (3) ευρώ.
Πηγή:tvnea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου