Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Εδώ ο κόσμος καίγεται και …

 
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


       Σήμερα η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας [λέμε και καμμιά μ… να περνάει η ώρα] πάνω στα χαλάσματα της Κύπρου. Κι΄ εμείς για μία ακόμη φορά  θρηνούμε πάνω από χαλάσματα στην πέμπτη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι. Πύρινη λαίλαπα, πύρινα μέτωπα,...

κόλαση, οργανωτικές αδυναμίες, αυτοθυσίες των πυροσβεστών μας, εκκενώσεις χωριών,  κωμοπόλεων, ξενοδοχείων μας ενημερώνουν τα ΜΜΕ. Τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα.

         Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι έκανε τα αδύνατα δυνατά, ο σύζυγος της Μαρέβας επισκέφθηκε το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να συνομιλήσει με τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών,  η αντιπολίτευση μπλα μπλα μπλα. Λες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν κυβέρνησαν ποτέ.

       Φαντάζομαι πως όσοι πυρόπληκτοι συμπατριώτες στραφούν κατά του Δημοσίου δικαστικώς, για να αποζημιωθούν, θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν  την ένσταση του Δημοσίου, ότι έφταιγαν οι ίδιοι κατά 95% για τη ζημιά τους. Όπως συμβαίνει με το Μάτι.

       Η ίδια κατάσταση διαχρονικώς. Αλλά πού να οφείλονται όλα αυτά; Μάλλον στη δική μας αβελτηρία και ως ψηφοφόρων. Τί εννοώ; Διαβάζω  στο διαδίκτυο τη συγκινητική είδηση, ότι ζεύγος γερόντων απεβίωσε με 3 ημέρες διαφορά. Οι σοροί [ή σωροί που γράφουν οι μορφωμένοι] τους δίπλα-δίπλα. Κοντά τους η γατούλα τους. Η είδηση του θανάτου καταλαμβάνει 10 γραμμές. Ακολουθούν οι εξής  18 γραμμές:

 

«… Το κατοικίδιό τους ήταν δίπλα τους και το διέσωσαν οι αστυνομικοί. …Το μέλος της «Φιλοζωϊκής Ομάδας Βόλου», Μάγδα Σουσουρή, με μια ανάρτησή της δηλώνει για το γατάκι: βρέθηκε, «αρκετά στρεσσαρισμένη, τρομαγμένη και αγχωμένη από αστυνομικούς, δίπλα στα άψυχα σώματα των ηλικιωμένων κηδεμόνων της, στο κέντρο της πόλης μας (οδός Γαλλίας, απέναντι από το πάρκο της Πλατείας Ελευθερίας). Η γατούλα απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, μετά από υπηρεσιακή τηλ. επικοινωνία χθες το απόγευμα και με το κλουβάκι της μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Βόλου, για προσωρινή φιλοξενία, αφού προηγούμενα υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με εθελόντρια της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου. Οι αστυνόμοι της έδωσαν φαγητό, μιας και ήταν νηστική και φρέσκο καθαρό νερό γιατί ήταν ιδιαιτέρως διψασμένη. Παρατήρησαν αρχικά ότι είναι πολύ αδύνατη, έχει έντονο κνησμό στα αυτιά της, μεγάλη απώλεια τριχών και σιελόρροια και την μετέφεραν στην κτηνιατρική κλινική του κ. Φιλήμων Διαμαντή, στο Volos Veterinary Specialists (2ας Νοεμβρίου με Θουκιδίδου)* για διερεύνηση της κατάστασης της».

       Σημασία στη λεπτομέρεια λοιπόν. Πώς μεταφέρθηκε το γατάκι από τους αστυνομικούς, από τί υπέφερε το γατάκι κ.λπ. 

      Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε, όμως, η άλλη είδηση: διανομέας 46 ετών πέθανε από θερμοπληξία. Μέρα μεσημέρι κυριολεκτικά έκανε διανομές φαγητού  και μάλιστα με ποδήλατο, άρα καταβάλλοντας περισσότερο σωματικό κάματο. Τις ώρες που είχε  απαγορευθεί η κατ’ οίκον διανομή λόγω του καύσωνος. Οι πάντες εστίασαν στην παράξενη ανακοίνωση του νοσοκομείου, με την οποίαν γινόταν αναρμοδίως διάψευση της ιδιότητος του θανόντος ως διανομέως. Εμένα, όμως, διέσχισε το μυαλό μου [γειά σου ρε Εφάρα] κάτι άλλο: ποιοι είναι αυτοί που έδιναν παραγγελίες εν μέσω καύσωνος απαιτώντας παράδοση κατ’ οίκον, αντί να τσακιστούν να πάνε να πάρουν μόνοι τους το φαγητό τους;  Υπάρχει και το take away μουσιού και μανδάμ που λένε οι μορφωμένοι.  

       Με τέτοια μυαλά απορώ που έχουμε απαιτήσεις να υπάρχει κράτος οργανωμένο και αποτελεσματικό. Και μάλιστα με λακέδες [μπαρδόν, ηγέτες ήθελα να γράψω] ως ο Αλαίκσοις, ο Κούλης,  όλοι οι προκάτοχοί τους και οι όμοιοί τους, αν όχι κατώτεροι, υπουργοί.

Σώτος

*Το Θουκιδίδου αντί Θουκυδίδου δεν με ενοχλεί τόσο πολύ πιά, αφού τα κανάλια  με ενημερώνουν, ότι άνθρωποι εκκενώνονται από σωστικά συνεργεία και το ίδιο κάνει και το Λιμενικό με πλωτά σκάφη, λες και ακούγοντας σκέτο το «σκάφη», θα πήγαινε το μυαλό μου στη σκάφη της μπουγάδας. Είναι δυνατόν να πέρναγε τέτοιο πράγμα από το μυαλό μου ή επί το Αχτσιογλουότερον «είναι δυνατόν να διέσχιζε το μυαλό μου τέτοιο πράγμα»;  Άλλωστε, όπως μου θυμίζουν εμμονικά οι μορφωμένοι, δεν έχει σημασία που κακοποιείται η γλώσσα, αφού καταλαβαίνω τί θέλει να μου πει ο αμόρφωτος.

Υ.Γ. 1. Να μην ξεχάσω να αναφερθώ στην είδηση, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καπνοπαραγωγών. Ουάου! Χρόνια τώρα αγνοούσα τα ονοματεπώνυμα των προλατόχων του.

2. Στους σοβαρούς που διατείνονται, ότι οι πυρκαγιές είναι τυχαίες και καθόλου σκόπιμες, για να υποδεχθούν τα καμμένα εδάφη ανεμογεννήτριες,  αφιερούται τούτο:

https://kanenazori.com/2023/07/23/poios_eipe_oti_oi_pyrkagies_exoun_sxesi_me_anemogennitries/

Αλήθεια, τί έχει κάνει ο κ. Μπένος, στον οποίον ανατέθηκε το έργο αποκατάστασης της καμμένης και το 2021 Εύβοιας;   

https://makpress.blogspot.com/2021/08/blog-post_24.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου