Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το αμερικανικό Vice

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Vice Media, σηματοδοτώντας την κατάρρευση μιας εταιρείας που έφθασε να αποτιμάται στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από έξι χρόνια. Τώρα, η εταιρεία που στηρίχθηκε στην.... ερευνητική δημοσιογραφία ετοιμάζεται να πουληθεί στους πιστωτές της με επικεφαλής την Fortress Investment Group και την Soros Fund Management.

Η εταιρεία με έδρα το Μπρούκλιν σύμφωνα με όσα αναφέρονσται στην αίτηση υπαγωγής στο Κεφαλαίου 11 του πτωχευτικού νόμου των ΗΠΑ που κατατέθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης βαρύνεται με υποχρεώσεις της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων,

«Θα έχουμε νέα ιδιοκτησία, μια απλοποιημένη κεφαλαιακή δομή και τη δυνατότητα να λειτουργούμε χωρίς τις κληρονομικές υποχρεώσεις που επιβαρύνουν την επιχείρησή μας», δήλωσαν οι Bruce Dixon και Hozefa Lokhandwala, συν-διευθύνοντες σύμβουλοι. «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία πώλησης τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες».

Η κοινοπραξία των δανειστών που θέλει να εξαγοράσει τη Vice Media υπέβαλε προσφορά πίστωσης 225 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μαζί με «σημαντικές υποχρεώσεις», ανέφεραν οι New York Times.


Ως μέρος της συμφωνίας, οι δανειστές συμφώνησαν να δανείσουν επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψουν στον εκδότη να παραμείνει λειτουργικός κατά τη διαδικασία πώλησης. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, εκτός εάν το Vice λάβει καλύτερη προσφορά.

Στροφή στις πλατφόρμες

Η ιστορία της εταιρείας πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες με την έκδοση ενός εναλλακτικού περιοδικού στο Μόντρεαλ του Καναδά που κέρδισε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων με τα βίντεο που δημιουργούσε τα οποία είχαν τη μορφή ντοκυμαντέρ. Στην πορεία μοιράστηκε το βραβείο Πούλιτζερ , ενώ το Vice News Tonight κέρδισε πολλές φορές το Emmy.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η εταιρεία είχε δυσκολευτεί να εμφανίσει σταθερά κέρδη και μάλιστα έχασε την πρόβλεψή της για τα έσοδα για το 2022 κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό γιατί αρκετοί διαφημιστές μειώνουν τις δαπάνες και τις κατευθύνουν προς τεχνολογικές πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google το TikTok.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια μεγάλη αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης του προγράμματος «Vice News Tonight»και των απολύσεων.

Η πτώχευση του Vice έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το BuzzFeed ανακοίνωσε ότι θα κλείσει εντελώς τον ειδησεογραφικό του βραχίονα. Κορυφαία στελέχη της εταρείας ανέφεραν ότι η πώληση «θα ενισχύσει την εταιρεία και θα θέσει τη Vice για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι θα προστατεύσει επίσης «το είδος της αυθεντικής δημοσιογραφίας και δημιουργία περιεχομένου που κάνει το Vice μια τόσο αξιόπιστη επωνυμία για τους νέους».

Πηγή: ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου