Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Δωρεάν πρόγραμμα για την εξεύρεση των εδρών στις εκλογές της 25-6-2023

Μπορεί να χάσει η ΝΔ την αυτοδυναμία; Πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Η απάντηση στο excel που κάναμε. Για όσους.... ξέρουν τα στοιχειώδη του excel, είναι παιχνιδάκι. Βάζετε τα ποσοστά των κομμάτων, που πιστεύετε ότι θα πάρουν και κάνετε τα σενάριά σας. 

Γενική αρχή: η αυτοδυναμία της ΝΔ κινδυνεύει σοβαρά, αν μπουν τα δύο κόμματα (ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ) στη Βουλή. Η ΝΔ εύχεται να μείνει 5κομματική η Βουλή. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο δυσκολεύει η αυτοδυναμία. Αν δεν μπουν άλλα κόμματα στη Βουλή και η ΝΔ έχει τα ίδια περίπου ποσοστά, θα σαρώσει με πάνω από 170 βουλευτές. Αν μπουν άλλα 2 κόμματα με ποσοστά γύρω στο 4% η αυτοδυναμία είναι σχεδόν αδύνατη.


Κατεβάστε το excel εδώ και δουλέψτε το 3ο φύλλο με τίτλο ΣΕΝΑΡΙΟ

Αν κάποιος μπορεί να το κάνει κι εφαρμογή (app ή εκτελέσιμο .exe ακόμη καλύτερα!)


Πώς βρίσκονται οι έδρες:

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αν πάρει λοιπόν 40% ξεκινά με 50 βουλευτές bonus και στη συνέχεια παίρνει την κατανομή των 250. Π.χ. αν το σύνολο των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή συγκεντρώνουν 90%, τότε παίρνει ακόμη 40/90Χ250

Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου