Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ποιά κόμματα θα συμμετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές; ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ, με απλά λόγια

Το makpress θα σας δώσει ΕΓΚΥΡΗ πληροφόρηση. Διαβάζουμε παντού, ακόμη και σε μεγάλα ΜΜΕ, τερατώδη λάθη! Οπως π.χ. το ΕΘΝΟΣ το οποίο μιλά για bonus 40 εδρών κ.λπ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 
Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιουνίου, από την στιγμή που θα επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Θα συμμετάσχουν μόνο τα 5 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή;

Όχι. Στις επαναληπτικές εκλογές κατεβαίνουν όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές αλλά και νέα κόμματα που θα εγκριθούν από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι βουλευτές που βλέπουμε τώρα, να "εκλέγονται" είναι σίγουροι;

Όχι. Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές, όμως ο Πρόεδρος του κόμματος, μπορεί να αλλάξει τη σειρά! 

Και κάτι πολύ σημαντικό: Οι αριθμοί των εδρών, θα αλλάξουν. Εις όφελος του πρώτου κόμματος, αν πάρει την αυτοδυναμία με το πριμ των 50 εδρών και εις βάρος κυρίως του δεύτερου. Για παράδειγμα, οι έδρες που "λαμβάνει" προσωρινά η ΝΔ με βάση το χθεσινό αποτέλεσμα είναι 146. Στις επαναληπτικές μπορεί με το bonus των 50 εδρών να πιάσει 160 βουλευτές, επομένως θα εκλεγούν ακόμη 14. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει από τους 71 στους 50 αν η ΝΔ κρατήσει το ποσοστό της και το ΠΑΣΟΚ ανέβει ή μπεί άλλο/α κόμμα/τα στην Βουλή, επομένως 21 "βουλευτές" του που χάρηκαν με το χθεσινό αποτέλεσμα να κλαίνε με μαύρο δάκρυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου